Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Tarragona han posat en marxa aquest dijous un nou pla de seguretat integral per reforçar la vigilància i la presència policial a les zones on es concentren més fets delictius o avisos per part de la ciutadania. A partir de l'anàlisi de dades, inicialment els cossos policials han establert 17 zones, amb fins a 30 punts d'interès policial, repartides entre els cinc districtes del municipi.
Els dos cossos policials es despleguen en aquestes localitzacions, de forma coordinada, ja sigui en cotxe o amb grups de proximitat. Els resultats del pla integral s'analitzaran contínuament amb la col·laboració de les entitats veïnals per tal que pugui evolucionar en funció de les necessitats.
La posada en marxa del pla integral s'ha fet aquest dijous al barri de la Granja, a la zona de Ponent de la ciutat, amb un ampli desplegament d'efectius de Mossos i Guàrdia Urbana. El conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, ha subratllat que no es tracta de punts conflictius sinó d'indrets «d'interès policial» a partir de les dades estadístiques analitzades.
Aquest estudi ha determinat 17 zones o entitats en tot el municipi i una trentena de punts d'interès policial on es concentren els delictes que es cometen a la via pública. El cap de l'ABP del Tarragonès dels Mossos d'Esquadra, Ramon Franquès, ha subratllat que mantindran una interlocució constant amb els veïns per tal d'ajustar els operatius i desplaçar-los, si cal.
Franquès ha assenyalat que el pla integral arriba a tot el municipi, malgrat que algunes zones no registren gairebé delictes a la via pública. En aquests casos, que corresponen a algunes urbanitzacions de Llevant, la policia s'establirà en punts d'alta visualització per tal de fer una funció preventiva i que, alhora, els veïns s'hi puguin adreçar. «Volem que es percebi la nostra presència i que estem al carrer i al servei del ciutadà», ha resumit l'inspector.
L'intendent major de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández Ferreira, ha coincidit a destacar que el principal objectiu és que la ciutadania percebi que la policia «està al territori» i que es produeixi una millora de la seguretat. L'intendent ha indicat que tots aquests dispositius es coordinaran amb el servei ordinari del dia a dia, que se seguirà atenent com fins ara, ha garantit.
Cimera amb la Generalitat per abordar les necessitats de joves extutelats
D'altra banda, el conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, ha explicat que joves extutelats es van veure implicats en una baralla multitudinària que es va registrar dimecres a la tarda a l'avinguda de Catalunya. Castaño ha apuntat que no n'hi ha prou amb donar una resposta policial contundent a les «baralles entre bandes», com la que també es va produir fa unes setmanes a la plaça de la Font, sinó que cal actuar des de l'àmbit social per tal de detectar i resoldre les necessitats d'aquests joves.
Castaño ha avançat que properament es farà una reunió «d'alt nivell» entre representants de les àrees d'inserció i formació, la secretaria d'infància i joventut, i la secretaria d'immigració del Departament de Treball; i les àrees de seguretat, nova ciutadania i serveis socials de l'Ajuntament per tal d'abordar-ho. «Aquesta situació se supera amb la implicació de les administracions i entitats del tercer sector», ha defensat el regidor.
El conseller de Seguretat Ciutadana ha afirmat que cal identificar la situació en què es troben aquests joves extutelats, però ha avançat que, com a mínim, molts d'ells «necessiten habitatge, seguretat personal, alimentació, roba, i formació i inserció laboral». El també portaveu del govern municipal ha insistit que cal identificar estratègies per recuperar socialment i donar una sortida a aquests joves, i ha advertit que «aquest és un repte que els ajuntaments no podem resoldre sols».