Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Deu maneres de reduir el cost de la factura d’energia

Sabies que entre un 20 i un 30% de la despesa de calefacció i aire condicionat s’escapa per les finestres quan no estan ben aïllades? Us expliquem formes per estalviar en la vostra factura
Aixeta
S'ha de controlar la despesa de l'aigua | TarragonaDigitalcom

 

Un 11% de la població catalana pateix pobresa energètica, un problema que també arriba al nostre territori i que explicàvem en aquest altre reportatge.Una de les causes es deu a la falta de cultura energètica, una cultura que podria beneficar a tot el conjunt de la població. Sabies que entre un 20 i un 30% de la despesa de calefacció i aire condicionat s’escapa per les finestres quan no estan ben aïllades? Que les rentadores amb etiqueta A gasten un 15% menys d’aigua? O que si totes les llars catalanes abaixessin la calefacció un grau, s’estalviaria l’energia equivalent a un petrolier de 60.000 tones de cru? Et donem algunes pistes per disminuir el consum d’energia i així també la despesa econòmica.

La il·luminació, clau per reduir el cost

1. Aprofita al màxim la llum natural. Utilitza bombetes de baix consum, fluorescents o LED, són les més eficients. El seu preu és més elevat que les bombetes incandescents però gasten cinc vegades menys i duren deu vegades més. Apaga els llums que no necessitis, sembla una obvietat però sovint marxem de les habitacions i sense voler ens deixem els llums oberts quan no seria necessari.

Com estalviar en calefacció i aire condicionat

2. Climatització.  Aïlla tèrmicament les portes i finestres per reduir fuites de calor o fred. Podràs estalviar fins a un 50% dels costos de climatització. Tingues la calefacció entre els 19 i els 21 graus i l’aire condicionat a una temperatura no inferior als 26 graus.

3. Calefacció. Tanca la vàlvula dels radiadors a les habitacions buides o que gairebé no es fan servir.  A la nit abaixa la calefacció, si la casa està buida, fins als 15 graus. Purga els radiadors almenys una vegada l’any. No tapis els radiadors amb mobles, perdràs eficiència.

4. Aire condicionat.  Instal·la els aparells de refrigeració en llocs on toqui poc el sol i on hi hagi bona circulació de l’aire. Apaga els aparells quan surtis de casa.

Un bon us dels electrodomèstics  afavoreix l'estalvi

5. Electrodomèstics. Compra els que s’identifiquin amb la lletra A, són els més eficients. Utilitza programes econòmics sempre que puguis i pensa a dur a terme el manteniment dels aparells de forma freqüent.

6. Nevera i congelador.  No deixis la porta oberta més temps de l’estrictament necessari i no obris ni tanquis les portes massa sovint. Si els aliments estan calents, primer que refredin a temperatura ambient, i després els poses a dins. La temperatura de la nevera hauria d’estar entre els 3 i 5 graus i el congelador a menys 18.

7. Rentadora i assecadora. Després del frigorífic i la televisió, la rentadora és l’aparell domèstic que més consumeix. Carrega les rentadores al màxim per aprofitar, renta en fred si pots i utilitza programes curts. Sempre que puguis estén la roba al sol i evita l’assecadora.

8 Rentavaixella i forn. Posa el rentavaixella en marxa només si està ple, renta en fred i utilitza programes curts. No sempre cal pre-escalfar el forn, evita obrir i tancar moltes vegades la porta i apaga el forn abans que s’acabi de cuinar, amb el calentó es pot coure igual.

9. Aigua. Revisa les aixetes o cisternes que perdin aigua i arregla-les. Fes servir la dutxa en comptes de la banyera. Apaga les aixetes mentre t’ensabones el cos o les mans o et rentes les dents.

10. Reviseu la potència contractada i el tipus de tarifa que teniu.  És recomanable acudir a un punt d’assessorament d’energia per saber si esteu pagant un preu que s‘ajusti a les necessitats. A vegades es té més potència contractada de la necessària, hi ha maneres d’ajustar la factura. Pregunta.

Ajuts dels Serveis Socials per pagar les factures

En cas que no puguis fer front al pagament de l’energia per problemes econòmics, notifica-ho als Serveis Socials de la teva població perquè puguin ajudar-te amb els impagaments i evitar que se’t talli la llum o l’aigua. La llei 24/2015 prohibeix a les subministradores tallar l’energia de forma directa sense demanar abans informació sobre la persona al consistori. Però per tal que el consistori sàpiga que formes part del grup de persones vulnerables primer hauran de dur a terme una valoració.  

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

La pobresa energètica no descansa a l’estiu