Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del saló de plens de l'Ajuntament de Tarragona

L'alcalde de Tarragona defensa la «professionalitat» de la Urbana en l'incident de l'última manifestació

Les juntes generals de les empreses públiques han deixat fora del consell a l'exregidora de Ciutadans, Sònia Orts

La sessió del consell plenari  de l'Ajuntament de Tarragona  d'aquest mes de febrer ha començat moguda. Abans d'entrar a l'ordre del dia, s'han dut a terme les juntes generals de les empreses públiques municipals on s'ha tractat el canvi dels membres del consell d'administració, arran de l'escissió que ha viscut el grup municipal de Ciutadans. 

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

El fet que l'actual regidora no adscrita, Sònia Orts, s'hagi quedat fora de les empreses públiques ha derivat, en el torn de paraules, en una petita picabaralla  entre l'antiga regidora  taronja i el batlle  de Tarragona, Pau Ricomà. Orts, fins i tot, ha desvetllat el que, segons ella, va ser una conversa privada amb l'alcalde i l'altre regidor no adscrit, José Luís Calderón. En definitiva, la consellera tarragonina ha lamentat que no comptarà «amb un espai per poder treballar». Ricomà, per la seva banda, ha defensat que es tracta «de l'aplicació literal del pacte antitransfuguisme, vostè no pot perdre drets, però el seu grup tampoc. No faré cap vestit a mida».

L'alcalde republicà també ha respost a les crítiques que li han arribat des de l'oposició, recordant casos com el de l'antiga consellera de Ciutadans en el darrer mandat municipal, Beatriz Pérez, o la situació que es va viure amb qui era regidor d'Unió Democràtica, Josep Maria Prats. De fet, pel que fa a la situació de Prats, que va ser la peça clau per poder formar govern entre el PSC i el PP, el secretari general de l'Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Font, ha mantingut un estira-i-arronsa amb la portaveu del grup municipal de la CUP, Laia Estrada. 

Incident a la darrera manifestació

Un cop enllestida la part de les empreses municipals, s'ha iniciat el plenari, amb un punt fora de l'ordre del dia: el posicionament  del consistori  després del greu incident que es va viure durant la tercera nit de protestes, després de l'empresonament del cantant lleidatà Pablo Hasél. Ricomà  ha reiterat el missatge que la Guàrdia Urbana  de Tarragona va actuar «de la millor  forma possible» i es tractava «de l'actuació més prudent que podien fer». Tots els grups municipals s'han posat del cantó de l'alcalde, excepte la CUP. 

Les anticapitalistes han respost amb contundència, tant al plenari com a les xarxes socials. La portaveu cupaire, Laia Estrada, ha assegurat sentir «vergonya. Ens hem quedat soles denunciant  l'actuació policial  de la Guàrdia Urbana. ERC i junts fan pinya amb el PSC, PP i Ciutadans, i els Comuns callen». 

La consellera socialista, Begoña Floria, ha posat el dit a la nafra i ha fet befa de les diferències de posicionament entre la CUP i ERC, dues formacions que, tot apunta, acabaran governant conjuntament pròximament. 

Nova ordenança de transparència

El ple ha servit, també, per aprovar, de manera inicial, la nova ordenança  de transparència  del consistori. El conseller de Govern Obert, Jordi Fortuny, ha explicat que la voluntat d'aquesta iniciativa «és retre comptes i mantenir a tothom informat mitjançant les eines informàtiques i l'exercici del dret d'accés». L'ordenança regularà els àmbits d'aplicació i els obligats a subministrar informació; quins són els límits a l'accés  a aquesta  informació pública i els diferents portals on es podrà accedir a les dades demanades. 

Aquesta aprovació inicial s'ha dut a terme per unanimitat i ha servit perquè s'estreni al ple la nova regidora de Ciutadans, Lorena de la Fuente. La nova consellera taronja ha explicat el sentit del vot del seu grup i ha demanat que, en l'aprovació definitiva, s'incorporin les directrius que marquen les recents normatives sobre la matèria aprovades per l'executiu català. 

El ple també ha debatut sobre l'informe de diagnosis  de la platja Llarga, recentment presentat pel conseller de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig. La majòria dels grups han coincidt en valorar positivament el full de ruta dissenyat pel consistori per salvar la platja de futurs temporals.  Així mateix, s'ha aprovat el Pla Estratègic de subvencions de l'Ajuntament de Tarragona, un instrument necessari per, segons ha explicat el conseller de govern, Manuel Castaño, «ajudar a les entitats que estan immerses en la crisi econòmica actual». El conseller socialista, Berni Álvarez, s'ha manifestat en una línea molt semblant. 

El plenari ha donat llum verda a que Tarragona formi part de l'associació de municipis i entitats per l'energia pública, un ens que es constituirà el pròxim 23 de febrer i que vol servir per ser un fòrum de debat sobre la municipalització de la xarxa de distribució de l'energia elèctrica.

Fusionar les hemeroteques

Cap a les 13 hores, i després d'una nova picabaralla entre la consellera Orts i l'alcalde Ricomà, s'ha obert el torn de les mocions. La consellera de la CUP, Eva Miguel, ha presentat la proposta de la CUP per a la reobertura  de l'Hemeroteca  de Tarragona. Miguel ha reclamat que el consistori insti a la Fundació Catalunya La Pedrera a reobrir el servei. També han posat sobre la taula que s'estudiï la fusió del fons documental de l'Hemeroteca de Tarragona amb el de la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, que es troba a l'Espai Tabacalera. 

La proposta de les anticapitalistes ha sigut aprovada amb 18 vots a favor i 9 abstencions. El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha expressat un sí crític a la reobertura, assegurant que «ara com ara, l'Hemeroteca de Tarragona no reuneix les condicions de seguretat sanitària». El portaveu de Junts per Tarragona, Didac Nadal, ha remarcat la importància de l'equipament, assegurant que el seu valor «va més enllà de la territorialitat de Tarragona».