Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Ple Ajuntament TGN

L'oposició de Tarragona tomba, per primera vegada en vint anys, els modificatius de crèdit del govern

El plenari tarragoní ha donat llum verda al cessament del gerent del Patronat Municipal de Turisme | Pas endavant per la fusió de l'Empresa Municipal de Transports i Aparcaments

El plenari municipal de l'Ajuntament de Tarragona  d'aquest divendres, 21 de febrer, es preveia tranquil i, tanmateix, ha suposat una de les derrotes més contundents que ha rebut l'equip de govern municipal en el poc menys d'un any que fa que manen. L'oposició constitucionalista, (PSC, Ciutadans i PP), amb el suport d'un dels socis d'investidura de l'alcalde Ricomà, les dues conselleres de la CUP, han  tombat, per primera vegada en 20 anys, uns expedients de modificació de crèdit. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La tinent d'alcalde d'En Comú Podem,  Carla Aguilar, ha posat l'accent en el fet que els  modificatius impulsarien  accions als barris, com ara «les obres de remodelació a la biblioteca de Torreforta» El conseller responsable de Serveis Econòmics, el republicà Jordi Fortuny, ha reconegut que portaven aquests punts al plenari perquè «ens havíem deixat actuacions al nostre primer pressupostmunicipal». Fortuny també ha donat a conèixer que són els primers modificatius de crèdit que es tomben en 20 anys i les conselleres de la CUP, sòcies de l'equip de govern durant la investidura de Pau Ricomà, han avançat que «no aprovarem cap modificatiu de crèdit que portin a aquest plenari».

La primera força de l'oposició, el grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Tarragona, ha aprofitat el revés per assegurar que «estem davant d'un govern municipal dèbil». Segons la portaveu socialista, Sandra Ramos, «nosaltres votem en contra dels modificatius de crèdit però donem suport a totes les associacions». Rebutjant, d'aquesta manera, l'argument de l'equip de govern que els principals perjudicats per votar en contra dels expedients de modificació de crèdit són les diferents entitats de la ciutat, que «es veuran afectades».

Aprovat el cessament del gerent del Patronat Municipal de Turisme

El dimecres,5 de febrer, TarragonaDigital avançava el cessament del gerent del Patronat Municipal de Turisme, Ángel Arenas. L'adéu d'Arenas ha pres cos en el plenari municipal d'aquest divendres, 21 de febrer. El cessament del gerent ha comptat amb el vot a favor dels grups municipals d'ERC, En Comú Podem, Junts per Tarragona i la CUP. S'hi han oposat els consellers del PSC, Ciutadans i PP. 

Laura Castel, consellera municipal de Turisme, ha defensat la posició del govern municipal  assegurant que «el gerent no estava alineat amb els objectius estratègics turístics del Patronat» i ha afegit que «Arenas no es desenvolupava amb fluïdesa en altres idiomes». El portaveu del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Tarragona,  Rubén Viñuales, ha posat el dit a la nafra afirmant que «ningú sap els objectius turístics de l'actual govern municipal» i ha reivindicat la figura d'Ángel Arenas assegurant que «aplaudim els objectius que ell va fixar».

El Partit Popular, que en l'anterior mandat municipal  va desenvolupar les competències municipals en l'àmbit turístic, ha sigut contundent. El portaveu dels conservadors, José Luís Martín, ha atacat a Castel afirmant que «és una consellera de Turisme que no trepitja el  Patronat de Turisme». Didac Nadal, portaveu de Junts per Tarragona, en un to força conciliador, que ha mantingut durant tot el debat, ha demanat que «no se santifiqui als gerents. Es tracta d'un contracte d'alta direcció ben retribuïda».

Pas endavant per la fusió municipal de l'EMT i Aparcaments

El tercer gran punt del debat ha sigut l'aprovació per fusionar  i convertir en la mateixa empresa,les empreses públiques municipals EMT (Empresa Municipal de Transports) i  Aparcaments. L’EMT, per volum de pressupost, xifra de negoci i de treballadors, serà l’empresa que absorbirà la dels aparcaments. Jordi Fortuny, conseller dels Serveis Econòmics, i president de l'EMT, no ha tancat la porta a altres fusions municipals però ha explicat que han de plantejar-se «d'acord amb motius financers i d'equilibri econòmic. I, a més, les fusions han de tenir un sentit».

Debat de quatre hores a l'hora de les mocions

L'actual equip de  govern de Tarragona  no ha aconseguit solucionar un problema que s'arrossega des de fa un parell de mandats, com a mínim. El  plenari d'aquest divendres, 21 de febrer, ha durat unes set hores: ha començat a les 9 del matí i ha acabat a dos quarts de cinc de la tarda. Pel mig, un recés de 20 minuts. I una vegada més, el motiu d'aquests debats eterns ha sigut les mocions que presenten els diferents grups polítics municipals. 

Les mocions no deixen de ser res més que una expressió d'una determinada voluntat política. No són d'obligat compliment per l'equip de govern. L'actual alcalde, el republicà Pau Ricomà, sí que ha mostrat en reiterades ocasions la seva voluntat de complir aquells acords que s'aprovin al plenari. Ara bé, el problema rau quan es presenten al ple, per posar un exemple, mocions sobre la necessitat que Tarragona pengi una  bandera del poble Sahrauí al balcó del consistori. 

L'ordre del dia del plenari ordinari d'aquest mes de febrer recollia 11 mocions de les quals 7 no feien referència a les àrees competencials de l'administració local tarragonina. El consistori ha debatut sobre la repressió a Xile; la necessitat de donar suport a la jornada de lluita feminista del 8 de març; el dret a l'educació; i a favor de la República Àrab Sahrauí Democràtica. Aquest darrer acord, per cert, presentat per la CUP, ha sigut rebutjat. 

L'extensa durada del plenari ordinari  d'aquest mes de febrer, un dia abans del cap de setmana de Carnaval, ha portat a algun periodista, que ha cobert tot el debat, a bromejar amb el fet que les festes de Carnaval estan en caure.