Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un tinglado del port de tarragona, en l'actualitat i després de la guerra civil

El Port de Tarragona, escenari dels actes de commemoració del final de la Guerra Civil

Xerrades, exposicions i un seguit d'activitats complementaran un extens programa

Imatge d'un tinglado del port de tarragona, en l'actualitat i després de la guerra civil
Ricard Martínez proposa fer un viatge a través de les imatges de la guerra, des del mateix punt on es van realitzar | Cedida
 

La Guerra Civil Espanyola va acabar el dia 1 d'abril de 1939. Cada any, el Servei d’Arxiu i Documentació de l’Ajuntament de Tarragona organitza diverses activitats i xarrades per commemorar el final de la guerra. El Port de Tarragona va ser una de les infraestructures més perjudicades de la ciutat. Des de fa més d'una dècada,  el Port organitza diverses xarrades i conferències, i enguany  s'han distribuït en els dies 4, 18 i 25 de febrer a l’Arxiu del Port de Tarragona.

El Port recorda la Guerra Civil a través de les imatges 

Avui dimarts 4 de febrer, Josep Sánchez Cervelló i Quim Vendrell oferiran la conferència 'Maçoneria a Tarragona (i Catalunya) durant la II República i la Guerra Civil'. Els dos conferenciants han estudiat a fons la qüestió maçònica, desconeguda però transcendent en l'entramat polític i social de l'entorn de la Guerra Civil. Sánchez i Vendrell han publicat diversos articles i llibres sobre el tema, com 'Gran Lògia a Catalunya. Orígens, consolidació i repressió franquista'.

Els historiadors David Iñíguez i David Gesalí oferiran, el dimarts 18 de febrer, la xerrada amb el títol 'Per mar i aire: els atacs al port de Tarragona (1936-1939). Tipologies, tàctiques i estratègies emprades'. En aquesta xarrada es mostrarà  com l'exèrcit franquista va executar l'atac  al port, utilitzant submarins, vaixells, hidroavions i avions de bombardeig nocturns i diürns; sense escatimar recursos ni estratègies.

Iñíguez i Gesalí són autors també de nombrosos articles i llibres al voltant dels bombardejos i la Guerra Civil, com el darrer publicat el 2019, amb el títol 'Catalunya any zero'.

Per últim, el dimarts 25 de febrer el fotògraf i fundador de l'associació Arqueologia del Punt de Vista, Ricard Martínez,  impartirà la conferència 'Refotografiant els espais de la Guerra Civil al Port de Tarragona'. Dins aquesta conferència, els assistents podran observar com són d'eloqüents les imatges quan s'observen des del mateix lloc on es van realitzar. Martínez aporta la seva visió diferent fruit de la seva experiència en altres tallers que ha impartit al Port de Tarragona, com els de l'any 2017 i 2019, amb el nom 'Traces i estralls. Un passeig per l’interior de les fotografies de la Guerra Civil al Port de Tarragona'.

Totes tres activitats tindran lloc a les set de la tarda a la sala d’actes de l’Arxiu del Port de Tarragona, al carrer d’Anselm Clavé número 2.

Joan Pinyol presentarà el llibre 'Avi, et trauré d'aquí'

El Port de Tarragona no és l'únic espai on es commemora el final del conflicte a Tarragona. Altres entitats i associacions  també organitzen cicles, presentacions i activitats, com és el cas d'Òmnium Cultural, que presenta diversos actes a la sala d'actes dels Serveis Territorials de Cultura, situat al carrer Major, 14.

Aquesta associació presentarà, el dimarts 11 de febrer  a les set de la tarda, la conferència 'Neus Català, memòria viva' a càrrec de Xavier López, director de l'Escola Octavio Paz; i Carme Martí, autora del llibre Un cel de plom.

La Guerra Civil, i les conseqüències que va provocar, han estat font d'inspiració per nombrosos escriptors. Dins les darreres produccions literaries, es pot trobar el llibre La dictadura de pedra, de Queralt Solé i Avi, et trauré d'aquí, de Joan Pinyol. En aquest darrer, no es tracta d'inspiració, sinó de la promesa que l'autor va fer al seu avi,  cadàver del qual va ser traslladat furtivament d'una fosa comuna de Lleida al Valle de Los Caídos. Ambdós autors presentaran aquests llibres el dijous 20 de gener, a les set de la tarda.

Per últim, dels actes més destacats d'Òmnium, hi ha la conferència 'De lluny s'hi veu més bé. Tres escriptores a l'exili'. Aquesta tindrà lloc el dijous 27 de febrer, també a les set de la tarda.

Dues fosses comunes del cementiri, espai de memòria de la guerra

A banda dels actes organitzats pel Port i Òmnium, també destaca l'acte de dignificació i senyalització de dues fosses comunes del cementiri de la ciutat, que organitza l'ajuntament i la Xarxa Santa Tecla el dissabte 14 de març a les dotze del migdia; i la lectura de textos de la guerra civil del periodista Luis de Salvador(1893-1975) sobre els bombardejos de la Guerra Civil, organitzat per la Biblioteca Municipal de Tarragona i el Museu Bíblic de Tarragona.