Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'un grup d'alumnes de sisè de primària de l'escola Saavedra de Tarragona, participant en el projecte mEDU Tarraco

Aprendre pel carrer: un projecte educatiu permet conèixer Tarragona a alumnes i famílies amb el mòbil

La iniciativa mEDU Tarraco proposa enigmes a mesura que es visita la ciutat

Un projecte educatiu permet conèixer Tarragona  a mesura que es passeja pels seus carrers. Es tracta de mEDU Tarraco, que enguany arriba a la quarta edició i es dirigeix tant a escolars  com a famílies. A través de l'aplicació MHM es pot accedir a un mapa de la ciutat i a mesura que l'usuari s'acosta als  punts d'interès s'activen els continguts i les preguntes.

Les respostes encertades donen punts,  i un cop s'arriba als 150 els patrocinadors dels promotors fan un donatiu d'un euro per  La Marató de TV3. Enguany s'ha arribat a la quarta edició, però a causa de la pandèmia  ha passat de fer-se un únic dia a durar dos mesos, per tal de rebre els centres educatius de manera més repartida, i alhora s'ha obert al públic general.

«L'objectiu fonamental és descobrir Tarragona  amb un dispositiu mòbil», comenta Anna Piñero, coordinadora de mEDU Tarraco. L'aplicació funciona a partir de la geolocalització  i la informació i les preguntes que cal respondre s'activen a mesura que l'usuari s'acosta als llocs d'interès. «No tots els llocs són històrics. Alguns passen desapercebuts i ni tan sols la gent de Tarragona els coneix», remarca Piñero.

Hi ha diferents nivells de preguntes, ja que el joc  s'adreça a alumnes  des de cinquè de primària fins a primer de batxillerat. En el cas de les famílies, els impulsors recomanen resoldre els enigmes conjuntament pares i fills. Els joves estan satisfets per poder fer l'activitat: «S'aprèn diferent. En tinc més ganes i estic més motivada que si em donessin una fitxa a classe», reconeix Aitana, alumna de quart d'ESO de l'institut Martí i Franquès de Tarragona.

Entre els més petits la sensació és la mateixa. «És més divertit que estar a classe», diu en David, de sisè de primària de l'escola Saavedra. La seva companya Gerber detalla que al costat de l'ajuntament l'aplicació els ha preguntat pel cognom de l'alcalde i per com es deia antigament la plaça de la Font.

Els professors  també veuen de bon grat participar en el projecte. «És una activitat digital i com a escola hi apostem. És l'activitat final d'un treball previ fet a l'aula», detalla Sergi Moncusí, professor de robòtica de l'escola Saavedra. Alhora, valora que toquen qüestions vinculades amb història, matemàtiques o llengua. A més, en un context de pandèmia, el fet de poder sortir al carrer és un estímul afegit per als joves.