Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El projecte «Rambla Science» de Tarragona es cofinançarà amb 2 MEUR de la Unió Europea

La Generalitat havia refusat en primera instància el projecte | El consistori, que s'havia quedat a dues dècimes del tall, va presentar al·legacions

El projecte per rehabilitar el Banc d'Espanya ha estat descartat per la Generalitat per optar als fons FEDER.
El projecte per rehabilitar el Banc d'Espanya ha estat descartat per la Generalitat per optar als fons FEDER. | Ángel Ullate

 

El projecte de rehabilitació del Banc d'Espanya de Tarragona, anomenat «Rambla Science», ha estat acceptat perquè sigui cofinançat pels fons FEDER. Així ho ha decidit la Generalitat de Catalunya,qui s'encarrega de decidir quins projectes són vàlids per rebre subvenció. El sí definitiu, però, ha arribat després d'una primera negativa. La proposta del consistori, que compta amb la participació de la URV i institut com l'ICAC, l'IPHES o l'ICIQ,  es va quedar a només dues dècimes del tall —49,8 punts dels 50 necessaris— en la primera proposta de resolució. Per aquest motiu, l'Ajuntament va presentar al·legacions, que finalment han donat resultat. Així doncs, Tarragona rebrà 1.975.333,73 euros per un projecte pressupostat en 4 milions.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

El «Rambla Science» es cofinançarà gràcies als 2 MEUR dels fons FEDER

El projecte de rehabilitació del Banc d'Espanya, que preveu la transformació de l'emblemàtic edifici en un espai de co-creació i divulgació de la ciència, ha estat acceptat per la Generalitat i ha aconseguit la subvenció dels fons europeus FEDER. L'administració catalana és l'encarregada de decidir quins projectes seran cofinançats i el de Tarragona, que no havia passat la primera proposta de resolució, ha rebut aquest mateix divendres el sí definitiu. Així doncs, la ciutat tindrà ajuda per finançar un projecte clau que té un cost total de 3.950.667,45 euros. «Estem molt contents. Les obres començaran a finals de l'any vinent», assegura el regidor en funcions encarregat del pla, Francesc Roca.

La subvenció a la qual s'optava era d'1.975.333,73 euros. El consistori va presentar el projecte a l'eix prioritari 6.3.1 dels FEDER, que té a veure amb la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni cultural. La partida d'aquest eix era de 15.153.217,56 euros, que es repartiran les següents institucions: la Diputació de Lleida; els consells comarcals de la Conca de Barberà, la Garrotxa, la Cerdanya, el Maresme, l'Anoia i el Berguedà; i els ajuntaments de Tortosa, Manresa, Palafrugell, Granollers, Figueres, Igualada i Molins de Rei. 

En primera instància el projecte havia estat rebutjat. S'havia quedat a només dues dècimes del tall i, per aquest motiu,  el consistori va decidir presentar al·legacions, que s'han resolt aquest mateix matí, tal com s'indica en la publicació realitzada al Diari Oficial de la Generalitat. L'Ajuntament de Tarragona es mostrava convençut de la «solidesa» del projecte i de la seva «capacitat» per ajustar-se a les bases de la convocatòria.

El nou «Rambla Science» aprofitarà la fisonomia de l'antic edifici del Banc d'Espanya. | TarragonaDigital

 

El projecte, en mans del pròxim mandat municipal

L'actual batlle en funcions, Josep Fèlix Ballesteros, va assegurar el passat mes de desembre durant la presentació de «Rambla Science» que «arribi o no arribi la subvenció, el projecte tirarà endavant».  A més, l'alcalde es va esforçar a dir que la rehabilitació del Banc d'Espanya no era un «projecte electoralista».  Amb aquesta subvenció, l'encara equip de govern socialista tindrà més fàcil tirar endavant el projecte, pel qual ja s'havia reservat una petita partida en els pressupostos d'aquest any. 

Els dubtes arribaran si és ERC qui aconsegueix l'alcaldia el pròxim 15 de juny. Pau Ricomà, alcaldable de la formació, ha assegurat que el Banc d'Espanya es convertiria en un centre cívic pel veïnat i entitats.  El problema, però, és que un cop s'ha aprovat el projecte i ha rebut el cofinançament, els diners s'han de destinar pel que s'havia presentat en l'inici. Així doncs, haurà de reformular el seu plantejament i adaptar-lo al projecte que havien acordat l'Ajuntament i la resta d'institucions: la URV, l'IPHES, l'ICAC, l'ICIQ i l'IISPV.