Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del pati de la llar d'infants Cèsar August de Tarragona.

Les treballadores subrogades de les llars d'infants de Tarragona reclamen l'equiparació de drets «immediata»

«Qui cuida les que cuiden?» és el nom de la campanya que han engegat per donar a conèixer la seva situació | En alguns casos cobren fins a 500 euros menys que el funcionariat

Imatge del pati de la llar d'infants Cèsar August de Tarragona.
Les treballadores subrogades de les llars d'infants municipals de Tarragona reclamen l'equiparació de drets amb la resta de la plantilla. | Ajuntament de Tarragona

Més d'una cinquantena de treballadores de les llars d'infants municipals de Tarragona reclamen l'equiparació «immediata» de les seves condicions laborals amb les de la resta de la plantilla, adherida al conveni de l'Ajuntament. Ja fa dos anys que el consistori va començar a aconseguir la titularitat de les nou llars que gestionaven empreses externes, però les treballadores mantenen el conveni anterior. «Això provoca que jo, que sóc mestra, cobri uns 7.000 euros menys a l'any que una altra persona amb el mateix càrrec», denuncia Marta Solé. «Qui cuida les que cuiden?» és la campanya que han engegat per donar a conèixer la seva situació. 

[predef]tarragona-whats-192[/predef]

Les treballadores subrogades de les llars d'infants municipals, en peu de guerra

L'any 2017, l'Ajuntament de Tarragona va decidir fer-se amb la titularitat de les llars d'infants municipals. Fins aleshores, la gestió anava a càrrec d'empreses externes. Dos anys després, el consistori ha aconseguit el seu objectiu i les nou llars ja son gestionades per l'Institut Municipal d'Educació (IMET). Les treballadores que pertanyien a aquestes empreses van mantenir el seu lloc de treball amb les mateixes condicions laborals que abans. «Però van prometre que, quan caduqués el conveni anterior, podrien adherir-se al de l'Ajuntament», explica Cinta Olivan, delegada de l'Intersindical i membre de la mesa de negociació amb el consistori. Això va tenir lloc el 27 de juliol, i encara no s'ha fet res per solucionar-ho. 

Educadores que  treballen tres hores més amb menys sou, mestres que cobren uns 7.000 euros menys a l'any que altres mestres o nòmines reduïdes per haver patit alguna malaltia. Aquestes són algunes de les diferències més sonades entre les treballadores subrogades i aquelles que estan adherides al conveni de l'Ajuntament. «Si fem la mateixa feina en el mateix càrrec, reclamem la mateixa remuneració i els mateixos drets», etziba Marta Solé, mestra de la llar de Sant Pere i Sant Pau. 

Un informe evita la incorporació de les treballadores al conveni de l'Ajuntament

Les treballadores asseguren que el «punt d'inflexió» que les ha dut a denunciar públicament la seva situació va ser la negativa de l'Ajuntament perquè formessin part del seu conveni. «Ens van prometre que a l'octubre ja veurien les millores a la nòmina, però no va ser així», denuncia Olivan. Un informe redactat pel mateix consistori ha evitat que la cinquantena de treballadores abandonin les condicions laborals antigues. El document en qüestió explica que, com no es tracta de personal en règim de funcionariat —dit d'altra manera, sense les oposicions—, no poden gaudir d'aquests drets. Per aquest motiu, obliguen la mesa de negociació a seure un altre cop amb l'Ajuntament per negociar. 

«Fa mesos que negociem, això no té sentit», denuncien. Malgrat que la predisposició del consistori seria bona, les treballadores han iniciat la campanya «Qui cuida les que cuiden?» per donar a conèixer la situació que estan patint.  «Fins i tot les nostres substitutes cobren més, perquè elles sí que tenen conveni amb l'Ajuntament. És absurd», lamenta Marta Solé. S'espera que en els pròxims dies el consistori ofereixi una resposta al col·lectiu.