Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels terrenys del pla parcial de la Budellera, a Tarragona

La nul·litat del POUM envia Tarragona al planejament urbanístic de 1995

El projecte de Ten Brinke es mantindria

La sentència  del Tribunal Suprem que s'ha conegut aquest dimarts, 17 de novembre, a Tarragona  i que deixa a la ciutat sense POUM suposa un autèntic viatge al passat per la capital tarragonina. En una roda de premsa d'urgència, i després d'haver mantingut una comissió de Territori extraordinària amb les forces de l'oposició a la plaça de la Font,  Pau Ricomà, batlle de la ciutat, i el titular del departament d'Urbanisme del consistori tarragoní, el republicà Xavi Puig, han traslladat als mitjans de comunicació les seves primeres valoracions d'una notícia que, sens dubte, i en paraules de Puig, «no ens podem fer trampes al solitari. És una molt mala notícia».

[predef]telegramtgndigital-604[/predef]

Els plans generals d'urbanisme són el full de ruta pel creixement d'una ciutat  i el seu correcte desenvolupament urbanístic i econòmic. La sentència de l'alta instància judicial espanyola envia Tarragona 25 anys enrere. A partir d'ara, perquè la sentència és ferma, la ciutat es regirà  sobre el planejament anterior a l'anul·lat. És a dir, resta vigent el POUM de 1995.

Anant a mirar el detall, difícil perquè el consistori va ser notificat ahir a la tarda amb la sentència i encara no hi ha prou temps per indicar efectes concrets, projectes com el  PP-10, el projecte de Ten Brinke, es mantindrien perquè «les obres ja han començat i està consolidat. Tots aquells projectes que estiguin en una fase molt avançada, molt consolidada, es mantindran. També aquells projectes que fossin presents a la planificació de 1995 i a la de 2013, com ara la Savinosa, que era equipament abans i ho és ara».

D'altra banda, projectes que han ocupat hores i hores de polèmica política, com el de la  Budellera, sembla que tindrà els dies comptats. El motiu? Tarragona s'endinsa en la redacció d'un nou pla urbanístic, d'un nou POUM, que sigui, segons ha explicat el batlle tarragoní, «del segle XXI, amb conceptes com la sostenibilitat i la cohesió social ben presents. El POUM de 2013 es va fer amb mentalitat d'abans de la crisi financera de 2008 i preveia un creixement irreal». 

Un gerent d'Urbanisme, en previsió

Així doncs, la ciutat inicia ara un procés de  redacció d'un  nou POUM. Un nou POUM que es vol fer amb «consens» i «participació ciutadana». La cerca del «consens» podria estar darrere del fet que l'actual equip de govern no ha esmentat, en cap moment, que aquest regal enverinat del recurs de CLH contra el POUM de 2013 és part de l'herència dels governs municipals socialistes de Josep Fèlix Ballesteros. Pels republicans, la nul·litat del POUM també és una oportunitat  per impulsar el seu  model de ciutat, menys centrat en la totxana i més en la rehabilitació i en la mobilitat sostenible, entre altres conceptes que ja havien avançat durant la campanya electoral i el seu pas per l'oposició. 

Per preparar aquest POUM, segons ha avançat Xavi Puig, i ha reforçat Pau Ricomà, el consistori valora la possibilitat d'incorporar «un gerent d'Urbanisme. Seria una figura que en l'àmbit organitzatiu ens podria anar molt bé». «Hi dedicarem els esforços que calguin», ha afegit l'alcalde tarragoní. Pau Ricomà, sorneguer, també ha indicat que, quan redactin el nou POUM, «no ens oblidarem de demanar l'informe d'Hidrocarburs». L'equip de govern preveu trigar la meitat de temps a redactar el nou pla general que es va trigar per aprovar el de 2013.

I mentrestant? Doncs mentre Tarragona no té un nou full de ruta per saber què vol ser quan sigui gran, el consistori treballarà «conjuntament» amb el govern de la Generalitat de Catalunya perquè res del que tingui a veure amb llicències, i matèries semblants, es vegi afectat. 

Reaccions polítiques

Sorprenentment, i més encara quan l'equip de govern no ha deixat anar ni un sol retret a aquesta herència enverinada, el grup municipal del PSC  ha reaccionat  de manera força crispada. La consellera socialista tarragonina, Begoña Floria, ha titllat de «greu» que l'equip de govern, segons el seu parer, minimitzi  l'impacte de la sentència. Floria, de fet, ha arribat a reclamar una acció que l'equip de govern ha anunciat durant la roda de premsa. Per la veterana política socialista caldria que «la Generalitat es comprometés a aprovar amb urgència normes subsidiàries que permetin evitar una paràlisi total». Exactament el mateix que ha anunciat el conseller d'Urbanisme, Xavier Puig. 

I si el PSC ha acusat a l'equip de govern de minimitzar l'impacte de la sentència, fins i tot  alegrar-se, qui realment ho ha celebrat ha sigut la CUP de Tarragona. Des de la formació anticapitalista han indicat que «no volem ocultar la nostra satisfacció vers l'oportunitat que se'ns presenta a Tarragona per redactar un nou POUM emparat en els principis del desenvolupament urbanístic sostenible, que tingui com a objectiu principal unir tots els barris de la ciutat i resoldre la fragmentació actual, i, per suposat, que garanteixi la salvaguarda de l'Anella Verda Gaià Francolí».