Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'interior de l'edifici ocupat il·legalment i que serveix d'amagatall als lladres de la Part Alta de Tarragona.

Un bloc en perill d'esfondrament, l'amagatall dels lladres de la Part Alta de Tarragona

Des de l'agost de l'any passat, desenes de persones d'entre 18 i 40 anys accedeixen a l'edifici | L'Ajuntament, que ja el va tancar el mes d'octubre, ha iniciat els tràmits per tapiar-lo

Un bloc en perill d'esfondrament  del carrer Escales d'Arbós, número 7, s'ha convertit des de fa mesos en l'amagatall pels lladres que roben a la Part Alta de Tarragona. Els joves que hi accedeixen, d'entre 18 i 40 anys, han ocupat il·legalment l'edifici. Alguns hi dormen, però essencialment l'utilitzen per «beure, consumir substàncies estupefaents o passar l'estona», segons diversos testimonis. Els veïns denuncien un constant de baralles, crits i brutícia, però també l'assalt a altres habitatges propers. Des del pati del número 7 «salten a altres pisos». L'últim episodi, dissabte passat, ha provocat una altra denúncia als Mossos d'Esquadra. L'Ajuntament de Tarragona, que ja va tancar l'espai al mes d'octubre per l'estat de l'estructura, actuarà d'ofici i tapiarà els accessos. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Documents d'identitat, mòbils i bosses a un bloc ocupat de la Part Alta

L'edifici número 7 del carrer Escales d'Arbós de la Part Alta de Tarragona està ocupat il·legalment des de l'estiu de 2018.  Es tracta d'un bloc que el consistori ja va desallotjar el mes d'octubre, després de constatar que hi havia un alt perill d'esfondrament. La tanca que l'Ajuntament va col·locar a l'entrada del bloc, però, no ha aturat els joves que hi volen accedir.

Els veïns ho tenen clar: «Després de robar, venen cap aquí per amagar-se. He sentit més d'una vegada com la víctima cridava i, tot seguit, els joves entraven a l'edifici». Son les paraules de Pedro Pérez, veí del número 9. Des del seu balcó es comprova, a ull nu, com a l'interior del número 7 hi ha bosses de mà, documents d'identitat i fins i tot targetes SIM dels telèfons mòbils que han estat sostrets.

En les últimes setmanes, els robatoris a la Part Alta de la ciutat han augmentat. Casualitat o no, part del botí d'alguns robatoris han aparegut en l'edifici ocupat il·legalment. El problema, però, va més enllà. Per això des del veïnat es reclama «més presència policial». «Fa tres mesos em van tirar a terra i em van robar els 1.000 euros que acabava de treure del banc», explica Jordi Aguilar, nascut l'any 1940 i veí del barri de tota la vida. 

Imatge d'una bossa de mà en l'interior de l'edifici ocupat al carrer Escales d'Arbós de la Part Alta de Tarragona.
Imatge d'una bossa de mà en l'interior de l'edifici ocupat al carrer Escales d'Arbós de la Part Alta de Tarragona. | TarragonaDigital

Baralles, crits i molta brutícia al número 7 del carrer Escales d'Arbós

La desesperació dels veïns d'aquest carrer de Tarragona s'allarga des del mes d'agost de 2018, quan van detectar les primeres entrades al bloc. Els joves que hi entren tenen entre 18 i 40 anys i habitualment salten a l'interior per grups reduïts.  La primera tanca que va posar l'Ajuntament de Tarragona, quan va desallotjar l'edifici, la van foradar. El balcó del primer pis també ha estat un accés recurrent. Els Mossos d'Esquadra van intentar tancar-lo amb una barra de ferro a l'interior, però els joves van trencar una segona porta d'accés a peu de carrer i van tornar a obrir l'espai.

A més d'amagar-se després de robar, l'edifici s'ha convertit en un lloc per «beure, consumir substàncies estupefaents, dormir o passar l'estona». Pérez explica que «hi ha baralles a altes hores de la matinada, crits constants i molta, molta brutícia». La part inferior de l'edifici, que comunica amb un pati, està plena de bosses de brossa i excrements. De fet, des del balcó de Pérez l'olor és gairebé insuportable.

 
Imatge de l'interior de l'edifici ocupat il·legalment i que serveix d'amagatall als lladres de la Part Alta de Tarragona.
Imatge de l'interior de l'edifici ocupat il·legalment i que serveix d'amagatall als lladres de la Part Alta de Tarragona. | TarragonaDigital

 

Saltar als patis dels veïns per poder fugir

L'últim episodi que han patit els veïns del carrer Escales d'Arbós es va produir dissabte passat a la matinada. Pérez va detectar moviments estranys i va comprovar que els joves havien accedit, des del número 7, fins al pis superior del número 9. Aquest dimarts a la tarda, els Mossos d'Esquadra investigaven els fets. No van robar, però van trencar l'alarma abans de marxar. «I tenim por, perquè no és la primera vegada que passa», diu Pérez. 

Carmen Perpiñá és propietària d'un pis al carrer Salinas. El seu pati comunica amb el de Pérez i també amb el del número 7. «Una nit, després de cometre un robatori, van entrar a l'amagatall quan els Mossos els perseguien. Com es van sentir acorralats, van saltar al meu pati per fugir», recorda Perpiñá, que ja ha pres mesures de seguretat per sentir-se «protegida». 

Els joves salten d'un pati a l'altre, fet que genera inseguretat entre els veïns del bloc ocupat.
Els joves salten d'un pati a l'altre, fet que genera inseguretat entre els veïns del bloc ocupat. | TarragonaDigital

 

«El problema és que molts ja no tenen res a perdre»

Alguns dels joves que han accedit a l'edifici ocupat il·legalment havien viscut amb anterioritat al centre d'acollida La Mercè. Ho constata Pedro Pérez, qui a més de patir les conseqüències de l'ocupació és educador social de La Mercè. «No hem de generalitzar. Això és una conseqüència del problema real, culpa de les polítiques migratòries, però a La Mercè es treballa adequadament i són moltíssims els menors estrangers no acompanyats —MENA— que tindran un bon futur», assegura. 

La directora de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), Ester Sara Cabanes i Vall, defensava que «no s'ha d'atribuir tots als MENA, hi ha moltíssims immigrants adults que es troben al carrer». Un cop han complert 18 anys, aquests joves poden adherir-se al Programa d'Emancipació i comptar amb l'ajuda de la Generalitat mentre fan cursos formatius o treballen. Però no sempre passa: «Els que tenim aquí son l'exemple dels que no volen fer res perquè ja no tenen res a perdre», analitza Pérez. 

La directora de la DGAIA reclama  «més ajudes municipals» per atendre els joves majors de 18 anys que s'han quedat al carrer. «Cal treballar en l'àmbit local amb les persones adultes», recalca Cabanes. 

Els joves accedeixen al número 7 del carrer Escales d'Arbós saltant pel balcó del primer pis.
Els joves accedeixen al número 7 del carrer Escales d'Arbós saltant pel balcó del primer pis. | TarragonaDigital

 

L'Ajuntament de Tarragona actuarà d'ofici i tapiarà el bloc

Tècnics municipals i agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona han visitat aquest dimarts al matí el bloc en qüestió. Després de desallotjar-lo el mes d'octubre, ara han decidit actuar d'ofici i tapiar-lo. El consistori ha iniciat els tràmits per fer-ho, però es desconeixen els terminis. Els veïns, en conèixer la notícia, l'han celebrat. «Quina alegria ens acabes de donar», expressaven.