Bonavista està de celebració amb la fira d'Abril

La Feria de Abril de Bonavista, un oasi andalús al Ponent tarragoní

Sis casetes, desenes d'actuacions, oferta gastronòmica variada i preus populars: aquesta és la carta de recomanació d'una fira per on ja hi han passat més de 30.000 persones

La Feria de Abril de Bonavista és un oasi andalús al bell mig del Ponent tarragoní. Només arribar a les portes del recinte, ubicat on cada diumenge se celebra el mercadet, ja s'escolta el picar de mans i el taló de les sabates contra la fusta, i s'olora el peix fregit, l'art i la tradició. Sis casetes, desenes d'actuacions i una oferta gastronòmica variada i a bon preu són la carta de presentació d'aquest esdeveniment, per on  ja hi han passat més de 30.000 persones. Diumenge tancarà l'edició d'enguany, però fins aleshores encara es podrà gaudir d'una Feria de Abril autèntica a Tarragona

Flamenc, 'tablao' i peix fregit: l'ambient d'una caseta de la Feria de Abril

La Feria de Abril de Bonavista va recuperar, l'any passat, el format de les casetes individuals. La crisi econòmica va forçar que, l'any 2012, aquests recintes desapareguessin i es formés un únic envelat. «Allò va provocar que es barregessin tots els ambients: els joves que volen viure la festa, el grup d'amics que vol xerrar tranquil·lament o les famílies amb nens petits que vénen a gaudir de la Feria durant una estona», explica la presidenta de l'entitat organitzadora, la Casa de Andalucía de Tarragona y Provincia, Charo García. 

Enguany, tot aquell que arriba a la fira pot decidir entre sis casetes. Les formen entitats com l'Associació de Veïns de Bonavista, la Casa de Andalucía, el Racing i la Cultural Bonavista o l'Acadèmia Gastronòmica. Totes compten amb un 'tablao', barra de begudes i menjar, taules i cadires, a més d'una decoració especial en cada recinte. «Recuperar les casetes va ser importantíssim. La fira es viu diferent així», assegurava en una de les casetes el Zoilo, resident a Vila-seca però amb arrels de Jaén. «S'hauria de fer fins i tot més gran. Em sembla molt important que hi hagi diferents ambients i que els diners es reparteixin entre les entitats», acabava dient.

Imatge de l'interior d'una de les casetes de la Feria de Abril de Bonavista.
Imatge de l'interior d'una de les casetes de la Feria de Abril de Bonavista. | Àngel Ullate

 

«Vivim a Cambrils, però som de Granada. Venim cada any perquè l'ambient és fabulós, però a més, enguany balla la meva filla. La Feria de Abril de Bonavista és de les de veritat, té sentiment», explicaven l'Eugenio i la Maxi mentre assaborien un plat de seitons. Però l'interés per la fira no només és dels més grans. Els joves també gaudeixen de les actuacions, la música i l'ambient. «La fira és el millor del barri. M'encanta el flamenc, i vinc aquí amb els meus amics i la meva família des que sóc petit», recalcava en Jesús, de 18 anys i resident a Bonavista. 

Els espectacles són un constant a partir de les 20.00 hores, moment en què s'obren les portes dels envelats. «Hi ha una oferta molt variada, amb espectacles pensats per als més menuts i les famílies al principi, i concerts més animats per a la gent jove al final de la nit», detalla Charo García. A més, durant la celebració de la fira, desenes d'alumnes de flamenc i sevillanes s'exhibeixen en els diferents 'tablaos'. «Són catalans que ballen sevillanes. És una autèntica demostració de l'intercanvi cultural», afegeix García. 

Petits i grans gaudeixen de la Feria de Abril de Bonavista.
Petits i grans gaudeixen de la Feria de Abril de Bonavista. | Àngel Ullate

Gran oferta gastronòmica a preus populars, atraccions i música assegurada

Tant en l'interior com en l'exterior de les casetes els assistents a la Feria de Abril poden fer-se amb un plat de 'pescaíto frito', carn en salsa, pernil salat o formatge per un preu raonablement econòmic. Això convida els assistents a complementar l'experiència de la fira amb una bona ració i una beguda típica, com és el 'rebujito'. Fins i tot es poden assaborir sardines a la brasa, a càrrec d'El Chiringuito de Pepe. «La Feria de Abril de Bonavista té molt d'art», assegurava José Martín, propietari de la parada, amb el peix entre les mans. 

José Martín cuina peix a la brasa a la Feria de Abril de Bonavista des de fa molts anys.
José Martín cuina peix a la brasa a la Feria de Abril de Bonavista des de fa molts anys. | Àngel Ullate
 

Abans d'accedir al recinte on s'ubiquen les casetes, però, les atraccions de la fira —que compta amb el suport del Gremi d'Atraccions Firaires de Catalunya— són tota una temptació pels més menuts. Llums, alt volum de la música i grans muntatges conviden a pujar en alguna de les màquines, part important d'aquest esdeveniment tant tradicional

Diumenge, la Feria de Abril de Bonavista tancarà les seves portes. Ho farà amb la tranquil·litat d'haver-se celebrat sense cap incident i d'haver aconseguit, almenys, la mateixa assistència que l'any passat. «Han de venir a conèixer la fira. Trobaran el seu racó, n'estic segura», assegura Charo García, que anima tothom a assistir a l'esplanada d'asfalt de Bonavista, convertida en oasi andalús durant deu dies. 

Les atraccions de la fira són una part important de la Feria de Abril de Bonavista.
Les atraccions de la fira són una part important de la Feria de Abril de Bonavista. | Àngel Ullate