Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
saavedra

Generació digital: l’escola Saavedra adapta el seu pla educatiu a les noves tecnologies

Una col·laboració amb l'ETSE pretén integrar la robòtica com a eina educativa | El 18 de maig tindrà lloc una jornada oberta a tothom

saavedra
La iniciació a la robòtica com a eina educativa és la base del projecte | Escola Saavedra

 

No és cap secret que  les noves generacions ja no arriben amb un pa sota el braç, sinó amb un smartphone. Les noves tecnologies han irromput amb una força descomunal a les nostres vides, la suficient com per a marcar un abans i un després en temps rècord. L’educació té el repte de recollir el guant  i aprendre a educar en el llenguatge dels nous temps. És el camí que ha decidit seguir l'escola Saavedra de Tarragona, amb el suport de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE).

[predef]enquesta-tarragona-ciutat-243[/predef]

Els dos centres educatius han teixit una col·laboració de quatre anys sota el paraigua de l'Aliança Magnet: un programa que connecta escoles amb institucions de referència de proximitat. «El nostre repte és ajudar al Saavedra a configurar un nou pla educatiu per al centre adaptat a les noves tecnologies, la nostra especialitat», explica la coordinadora del projecte des de l'ETSE, Dolors Puigjaner.  «El repte d'introduir aquests coneixements al nostre dia a dia és una garantia d'evolució i de qualitat», valora Rosa Ayxendri, mestra de l'escola.

L'escola Saavedra inicia una col·laboració amb l'ETSE per impulsar un nou programa educatiu adaptat a les noves tecnologies

 «Tecnologia és qualsevol eina que permet facilitar un procés d’aprenentatge; la pissarra i el guix també van ser noves tecnologies en el seu moment», raonava l'experta en educació i noves tecnologies de la URV Mercè Gisbert en una entrevista recent amb TarragonaDigital.com.

La col·laboració entre les dues escoles —la d'educació primària i la tècnica d'enginyeria— va començar a l'inici d'aquest curs escolar, amb unes primeres sessions de formació als docents. A partir d'aquí, han aconseguit adaptar algunes de les noves tecnologies, especialment en el camp de la robòtica, com a eina activa d'ensenyament. Un segell propi del programa educatiu del centre.

saavedra
Els 'BeeBots', una espècia de robot-abella, són una de les grans novetats a les aules infantils de l'escola Saavedra | Escola Saavedra

 

«L'escola Saavedra està configurant, amb el nostre suport, un nou programa educatiu basat en la importància i el paper actiu de les noves tecnologies a les aules», celebra Puigjaner. La coordinadora ha reconegut la «grata sorpresa» que els membres de l'ETSE van descobrir envers «l'actitud proactiva, la sensibilitat educativa i les bones instal·lacions» de l'escola situada a la cantonada de la via de l'Imperi.

L'ETSE i el Saavedra: «un guany mutu, una aportació bidireccional» amb accent local

«Els nostres esforços per introduir les noves tecnologies no tenen altre objectiu que afavorir un aprenentatge globalitzat en la societat del segle XXI», explica Ayxendri. «Una manera d'ensenyar que fomenti les grans virtuts d'aquestes noves tecnologies: la imaginació, la reflexió, el treball en grup», afegeix. Per fer-ho, una sèrie de tallers sobre robòtica són un dels exemples més visibles per constatar el ritme que segueix aquest nou model educatiu amb accent local. «És un joc d'adaptació on nosaltres guanyem la visió i la rebuda dels nens mentre l'escola guanya els coneixements tècnics necessaris per poder enfortir aquest nou camí».

«És clar que tenim la voluntat de despertar vocacions i formar futurs enginyers i enginyeres», reconeix entre rialles la mestra del Saavedra. És un dels grans reptes de la URV: divulgar a través de la ciència i l'enginyeria, on és un dels centres universitaris de referència arreu de l'Estat. La voluntat de crear una xarxa de territori per expandir aquests coneixements a través de l'educació pren forma amb acords concrets com és el cas d'aquesta connexió.

El 18 de maig, una fira tecnològica al Saavedra oberta a tothom

saavedra
La informàtica és la base de les noves tecnologies que revolucionen l'educació a l'escola tarragonina | Escola Saavedra

 

Aquest projecte cristal·litzarà el pròxim 18 de maig amb l'organització d'una primera fira tecnològica a l'escola Saavedra, una mostra oberta a tothom  d'aquesta aliança educativa. «Seran diversos espais i tallers per experimentar amb la robòtica i obrir el nostre model a tothom qui vulgui venir», convida la Rosa. «És una molt bona oportunitat  per veure tots els projectes que fa l'escola Saavedra», coincideix Dolors Puigjaner. L'ETSE també oferirà alguns tallers temàtics adaptats als infants del centre.

«Involucrem en el projecte tota l'estructura de l'escola: alumnes de totes les edats i tots els cursos, professorat...», recorda Ayxendri. «Nosaltres impliquem professors, investigadors, l'associació d'estudiants de robòtica URBots, tots ells voluntaris...», afegeix Puigjaner. Un treball comú sense precedents amb un objectiu clar: transformar l'educació al ritme que es transforma la societat.

També et pot interessar