«El Jordi s’estimava molt la cultura, i s’estimava molt Tarragona». La veu greu del Magí Sunyer ja avança que estem parlant d’un homenatge. Ell és un dels impulsors de les Jornades Jordi Tiñena, una sèrie de conferències que volen posar en valor el testament literari de l’escriptor tarragoní, traspassat a principis del 2018 a l’edat de 62 anys.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Sunyer és professor del Departament de Filologia Catalana de la URV, i és un dels impulsors de la iniciativa, que tindrà lloc entre els dies 19 i 22 de febrer. «Som un grup d’amics del Jordi que entenem que no podem fer un millor homenatge al Jordi que la celebració d’aquestes jornades, i la publicació del llibre que en sortirà del seu contingut», explica el docent. En total, seran més d’una desena de conferències.
La URV acollirà unes jornades dedicades a Jordi Tiñena la setmana vinent
«Aquestes jornades són una trobada per descobrir el Jordi Tiñena novel·lista, el professor d’institut i, fins i tot, també el navegant», afegeix. Va publicar un total de tretze novel·les, i va ser reconegut amb diversos premis literaris. «Repassar la seva obra és repassar també la seva vida , vincula el Magí.
Obra literària, vena política, la tasca de professor, referències clàssiques, memòria històrica, la seva visió de Tarragona. El contingut de les conferències és molt divers, i engloba diversos fils a partir del llegat de Tiñena. «Per comprendre la seva figura, identitat i influència, és de justícia dedicar-li aquestes jornades», valora.
Jordi Tiñena, un escriptor «molt sensible i compromès amb la política»
El Magí reconeix que no li resulta fàcil definir el seu amic com a escriptor. Fa una pausa. «Molt lúcid, i molt coherent», comença a recordar. «I molt sensible, i molt inquiet», continua. «El Jordi sempre va ser una persona amb una gran consciència i molt compromès ideològicament amb l’esquerra», afegeix. Sunyer també elogia la qualitat literària de les seves obres. «Tenia un estil molt acurat i molt ric: es documentava especialment bé», somriu.
Una de les grans tasques de l’escriptor tarragoní des de la docència va ser l’adaptació als temps actuals de molts clàssics de la literatura medieval catalana. «Tiñena va ser un autor molt reconegut a la dècada dels anys noranta, però les seves últimes novel·les no van ser prou conegudes», lamenta el seu amic.
Les jornades Jordi Tiñena s’aturaran el 21 de febrer amb motiu de l’aturada de país
La Càtedra Josep Anton Baixeras de la URV, centrada en la filologia catalana, és qui organitza els actes. «Volem que sigui un homenatge de tota la ciutat», repeteix Sunyer, i és per això que la inauguració tindrà lloc a l’Ajuntament, i no a la universitat. Totes les conferències seran gratuïtes, i obertes a tothom.
El compromís de l’homenatjat amb l’actualitat política del país no quedarà en una simple dada anecdòtica. És per això que el pròxim 21 de febrer —amb motiu de l’aturada de país que està prevista en suport als líders independentistes que estan sent jutjats—, la vaga també arribarà a les conferències. «Ell hi hauria estat d’acord... no ens hagués permès fer-ho d’una altra manera!», ironitza Sunyer des de l’organització. Encara està per confirmar quin dia se celebraran les exposicions ajornades.
«A mesura que li hem preparat aquest recordatori, jo he après moltes coses noves sobre ell», comenta amb tendresa el Magí. «Ell s’estimava la ciutat perquè patia molt per ella», resol. Gairebé un any després del seu comiat, a partir del 19 de febrer, Tarragona recuperarà de manera activa la memòria d’un dels seus autors contemporanis més il·lustres.