Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'Ajuntament de Tarragona deu 179 milions d'euros a diverses entitats bancàries, la majoria a BBVA.

Qui són i quant cobren els assessors de l'Ajuntament de Tarragona?

Els grups polítics del consistori tarragoní disposen de 16 càrrecs de confiança, que suposen una despesa anual de més de mig milió d'euros

L'Ajuntament de Tarragona deu 179 milions d'euros a diverses entitats bancàries, la majoria a BBVA.
Façana de l'Ajuntament de Tarragona. | ACN

 

Els assesors dels grups polítics de l’Ajuntament de Tarragona costen a la ciutadania més de mig milió d’euros. Concretament 519.133,48 euros anuals, segons dades del Butlletí Oficial de la Província. En total, són 16 persones les que, segons decrets d’alcaldia de 15, 17 i 25 de juny, han estat nomenades com a personal eventual del consistori tarragoní.

 

Els perfils d’aquestes persones són heterogenis i cada partit ha fet una aposta diferent. Hi ha periodistes, advocats, una historiadora de l’art, un sociòleg, un investigador en geopolítica, gent de partit, una líder veïnal i, fins i tot, una exconsellera de l’Ajuntament.

 

Pel que fa al nombre d’assessors per partit, Esquerra (incloent-hi la cap de gabinet Judit Borrell) i el PSC en tenen quatre; Junts x Tarragona, Ciutadans i Partit Popular, dos cadascun; mentre que CUP i En Comú Podem disposen d’una persona. La gran majoria d’aquests llocs de treball són amb el 100% de dedicació, a excepció d’una assessora de Junts x Tarragona, amb una persona al 75% de jornada, i les dues assessores del PP, amb dedicacions del 64% i el 36%, respectivament.

 

PSC i Esquerra, quatre assessors cadascun

Els grups municipals que compten amb més personal eventual són Esquerra, grup majoritari al govern de la ciutat, i el PSC, primera força en les últimes eleccions municipals, amb quatre assessors cadascun.

 

Pau Ricomà, alcaldable d'ERC a Tarragona, creu que la seva formació té «legitimitat suficient» per governar.
L'alcalde de Tarragona, el republicà Pau Ricomà. | Àngel Ullate

 

Els republicans compten amb la cap de gabinet d’alcaldia, la periodista Judit Borrell, amb una retribució de 60.494,28 euros anuals, mentre que al grup municipal els tres assessors nomenats per Pau Ricomà són l'integrador social Jordi Gené, president comarcal d'ERC i que repeteix de l’anterior mandat; el president local d’ERC, Sergi Albarrán; i l’advocada Laura Picó. Tots tres, amb una dedicació del 100%, reben 34.180,04 euros anuals.

 

Pel que fa al PSC, disposen en aquest mandat de quatre assessors. Continuen de l’anterior mandat la llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques, Meritxell Fuster, i el jove periodista Albert Morera, vinculat a la JSC. Fuster rep una retribució anual de 34.180,04 euros, mentre que Morera té assignat un sou de 26.603,47 euros anuals. Les altres dues persones nomenades com a personal eventual del PSC són l’expresidenta de la FAVT i número 8 de la llista socialista, Cristina Berrio, i el sociòleg Guillermo García de Castro. Ambdós tenen una retribució de 26.603,47 euros anuals.

 

Cristina Berrio, en la seva etapa com a presidenta de la FAVT. | Tarragona Digital

 

Dos càrrecs de confiança per Ciutadans, Junts i PP

Un esglaó per sota de republicans i socialistes hi trobem Ciutadans, Junts x Tarragona i Partit Popular. Tots tres, malgrat diferent número de regidors, disposen de dos assessors cadascun, encara que amb condicions econòmiques molt diferents. Fruit dels acords per investir Pau Ricomà, els de Dídac Nadal en van sortir molt afavorits.

 

Els independentistes són els que més recursos econòmics disposen, destinant 99.691,79 euros anuals en dues persones. Dídac Nadal manté la seva confiança en la periodista Esther Valcárcel, que cobra 56.966,74 euros anuals per la seva feina. Alhora, Junts x Tarragona ha incorporat una altra periodista al seu equip, Esther Blasco, amb una retribució anual de 42.725,05 euros.

 

Els de Rubén Viñuales disposen de poc més de la meitat de recursos que Junts x Tarragona, tot i haver obtingut més vots i un conseller més en les eleccions municipals del passat 26 de maig. Ciutadans ha apostat per la continuïtat, amb les mateixes persones que van acabar eel mandat anterior i reparteix els 56.966,74 euros entre el jurista Sergio Piriz (34.180,04 euros anuals) i Jesús López (22.786,69 euros).

 

Inma Rodríguez va ser presidenta del Patronat de Turisme entre el 2016 i el 2019. | TarragonaDigital.com

 

El darrer partit que compta amb dos assessors és el PP, tot i que hi destina molts menys recursos que els altres dos grups: concretament, 28.483,37 euros anuals. En aquest mandat, José Luis Martín ha dipositat la seva confiança en l’exconsellera de Turisme de l’Ajuntament Tarragona, Inma Rodríguez, i en Nieves Royo, la número 24 de llista municipal. Rodríguez té una dedicació del 36% amb una retribució de 10.254,01 euros anuals, mentre que Royo, amb una jornada del 64%, tindrà un estipendi de 18.229,36 euros a l’any.

 

Un assessor per En Comú Podem i la CUP

El repartiment de càrrecs de confiança el tanquen En Comú Podem i la CUP, amb una persona cadascun. Els comuns, socis d'ERC al govern municipal, van nomenar Albert Borràs, investigador geopolític. Borràs, que va ser el número 4 de la llista de Carla Aguilar, té assignada una retribució anual de 28.483,37 euros.

 

Constitució del nou Ajuntament de Tarragona amb l'alcalde Pau Ricomà
L'Ajuntament de Tarragona ha nomenat 16 càrrecs de confiança en el nou mandat. | Àngel Ullate

 

Per la seva banda, la CUP ha escollit com a personal eventual Jordina Estopà, historiadora de l’art, que s’encarrega de la comunicació i les relacions amb els mitjans. Estopà té una dedicació del 100% i el seu salari és de 28.483,37 euros anuals.