Grues en la construcció d'habitatge nou

Tarragona aposta per aprovar normes urbanístiques mentre tramita el nou POUM

Es preveuen 11.340 nous habitatges | Amb aquesta normativa, decauen plans polèmics com la Budellera

Tarragona  no s'atura. Aquest és el missatge que ha volgut transmetre aquest dimecres, 20 de gener, el regidor d'Urbanisme  de l'Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, en una roda de premsa posterior a la celebració d'una Comissió  d'Urbanisme municipal  extraordinària i d'urgència. La trobada dels consellers tarragonins ha servit per conèixer, de la mà del responsable d'Urbanisme, les solucions que proposa l'equip de govern per fer front a la sentència que anul·lava el POUM  de Tarragona vigent, aprovat l'any 2013. 

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

La primera proposta, que té com a data límit el mes de maig, que és quan es preveu aprovar-les, consisteix en l'aprovació d'un seguit de normes urbanístiques que estan destinades a cobrir «la inseguretat jurídica que vivim tots els tarragonins arran d'una sentència desproporcionada que ha generat molta incertesa» segons Puig. Es tracta d'unes normes urbanístiques de planejament que tindran com objectiu «permetre el desenvolupament  social, econòmic i urbanístic de Tarragona. Volem evitar que la ciutat s'aturi».

Aquesta nova normativa es regirà, segons ha explicat el polític republicà, «per aconseguir el màxim d'aprofitament legal del POUM de 2013». Xavier Puig ha desgranat l'actual situació i ha posat com a exemple que, amb les normes urbanístiques de planejament que volen aprovar a la primavera, «tot el  sòl urbà que es contemplava al POUM anul·lat, es rescata. Se salven els 58 polígons  d'actuació urbanística i 12 plans de millora urbana i plans especial en sòl urbà. A més a més, en sòl urbà no es paralitza res».

Per tant, actuacions urbanístiques ben conegudes com el PP-10, el projecte de Ten Brinke, o el PP-13, a l'entrada nord de la ciutat, segueixen endavant. Això sí, projectes polèmics com la Budellera desapareixen de la planificació urbanística tarragonina perquè «inclourem a les normes que tot el sól que es considerava com urbanitzable des de l'any 2013, deixin de ser-ho».

Amb aquestes normes sobre la taula, l'equip de govern preveu que es puguin construir  «11.340 nous habitatges  en els pròxims anys, però no ens els acabarem. Tot sembla indicar, segons estudis demogràfics, que la població tarragonina està estancada i podria o bé créixer lleugerament o descendir, també lleugerament». 

Un nou POUM, «la següent pantalla»

Xavier Puig, regidor d'Urbanisme de Tarragona, durant la roda de premsa
Puig ha assegurat, durant la roda de premsa, que «no ens acabarem els 11.340 pisos que es podran construir durant la vigència de les normes urbanístiques» | TarragonaDigital

Després de la «pantalla» de les normes urbanístiques de planejament, fent servir l'expressió del titular d'Urbanisme del consistori tarragoní, tocarà encarar la redacció d'un nou POUM, un procés que l'equip de govern preveu que no s'acabi «fins al pròxim mandat municipal» i que la coalició d'esquerres que mana a la plaça de la Font vol encarar «amb un debat franc, on tothom pugui dir la seva i que cerqui el consens. Volem fer un nou POUM no per barallar-nos, sinó per entendre'ns».

Això sí, i ha sonat a avís a navegants tot i la mà estesa, «no té sentit defensar les idees urbanístiques de fa 10 anys ara per ara i després de tot el que hem passat. Partirem del marc del POUM de 2013, però ens adaptarem al nou marc».

La CUP, un dels principals socis de govern de l'executiu tarragoní, ha recollit el guant i, a través d'una nota de premsa, ha fet públic que, per les anticapitalistes, cal «plantejar un canvi de paradigma absolut per al nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, per tal que serveixi per cohesionar la ciutat, ampliar i salvaguardar espais verds i garantir el dret a l'habitatge apostant per la rehabilitació i, en alguns casos, per la regeneració urbanística».La rehabilitació urbanística també és prioritària per l'equip de govern municipal, segons Puig. 

L'altre soci extern, Junts per Tarragona, ha manifestat, segons el seu portaveu, Didac Nadal, el següent: «Redactar un nou planejament urbanístic comportaria una paràlisi d’un mínim de quatre anys. Recordem que per aprovar el de 2013 en van fer falta tretze. Seria un error no continuar el pla general des d’una fase avançada. Potser no és la via més fàcil, però hi ha jurisprudència del Tribunal Suprem que ho empara. Si no es fa així, tindrem una greu paràlisi a la ciutat».

La reacció de l'oposició

Les forces de l'oposició a la plaça de la Font, que no donen suport extern a la coalició d'esquerres que governa a Tarragona, també han dit la seva. El portaveu del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Tarragona, José Luís Martín, ha lamentat que «el govern Ricomà aprofiti l'avinentesa per crear un preocupant marc d'inseguretat jurídica  a l'àmbit urbanístic. Aquesta situació paralitzarà projectes que comportaran importants indemnitzacions que haurem de pagar tots els veïns i veïnes de la ciutat. A més a més, l'equip de govern tampoc aprofita els tràmits que podrien agilitzar la tramitació del nou POUM».