«Ens estan posant totes les dificultats possibles a l'hora de fer els exàmens de les oposicions», denuncia, indignat, un treballador de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. Aquest cap de setmana han començat les oposicions, convocades per la Generalitat de Catalunya, a diverses places laborals del món sanitari. La primera ha estat la convocatòria de zeladors, aquest diumenge 10 de març. Més endavant en vindran altres, com les oposicions a auxiliar d'infermeria o auxiliar administratiu.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Diversos treballadors de l'hospital, de categories professionals ben diferents, es volen presentar a aquest concurs públic per tal d'aspirar a un lloc de feina fix que els doti de molta més estabilitat laboral que la seva situació actual. «Tenim dret a fer aquest examen, i el nostre Estatut del Treballador ho contempla», afegeix un altre sanitari afectat. Alguns d'aquests treballadors s'han pogut examinar, però a canvi de retornar les hores de l'examen un altre dia, o de gastar un dia festiu personal d'afers propis.
Alguns treballadors, indignats: «Hauré de compensar i retornar les hores de l'examen»
«Vaig demanar el dia de permís, tal com es correspon, i em van respondre que, si no sóc personal interí, no tinc dret a aquest permís», lamenta un altre treballador afectat, que actualment es troba en condició de personal eventual. En el seu cas, les seves oposicions són per aspirar a una plaça pública de diferent categoria laboral que la que ocupa actualment. «M'han denegat el permís, m'han dit que no em pertoca, i, per tant, he de fer ús d'un dia d'afers propis per poder examinar-me», lamenta.
«Els que no som interins hem vist com ens denegaven el permís que vam sol·licitar», confirma el sanitari anterior. També haurà de recuperar les hores invertides en l'examen més endavant. «Després de molts anys com a eventual, no m'han donat la categoria d'interí que em pertocaria», lamenta. «I es justifiquen en això per denegar-me el permís a examen», afegeix, indignat. Recorden que les oposicions són convocatòries d'examen públiques, i considera que aquesta negativa vulnera els seus drets laborals.
«A ningú se li ha prohibit examinar-se», matisen fonts de l'Hospital Joan XXIII
Fonts de l'Hospital Joan XXIII han confirmat a TarragonaDigital.com que els permisos per examinar-se s'han concedit a «el personal interí que oposita a un lloc fix en la mateixa tasca que està desenvolupant». És a dir, a zeladors interins que es presenten a l'examen per a ser zelador fix. O a auxiliars d'infermeria interines que opositen a auxiliars d'infermeria fixes. «En aquests casos, l'Institut Català de la Salut ha donat tots els permisos horaris per presentar-se a l'examen», han matisat des del centre hospitalari. «No, a ningú se li ha prohibit examinar-se», asseguren, per activa i per passiva.
En el cas de la prova de zelador, aquest permís és de set hores. TarragonaDigital.com ha tingut accés a l'Estatut del Treballador en el qual es basen els empleats, i al qual també fan referència les fonts hospitalàries. «Els funcionaris públics tindran els següents permisos:[...]per a concórrer a exàmens finals i altres proves definitives d'aptitud, durant els dies de la seva celebració», recull en l'article 48. «La denegació del permís és una vulneració flagrant d'aquest dret dels treballadors», clamen fonts sindicals de l'Hospital Joan XXIII.
Des de l'hospital, però, consideren que «els exàmens d'oposicions no estan tipificats en aquest article», i s'escuden en el caràcter genèric de la definició de l'article. Basant-se en això, han decidit donar llum verda als permisos sol·licitats per interins que opten a examens de la seva mateixa categoria professional. En els altres casos «no està justificat en aquest article la concessió del permís», consideren les fonts del centre consultades.
Una sentència del 2017, precedent del debat sobre el permís per a oposicions a Tarragona
En conclusió: els treballadors afectats entenen que l'Estatut del Treballador els empara, i que el seu permís horari per realitzar la prova pública està inclòs en aquest article. L'hospital, per contra, entén que les reclamacions d'aquest cas concret no s'emmarca dins aquest article. No és la primera vegada que s'obre aquest debat sobre els permisos per realitzar exàmens d'oposicions, i on les dues parts afectades es movien exactament en les mateixes posicions que ara. Va ser a la convocatòria d'oposicions de l'any 2015.
En aquella ocasió, el sindicat CGT va portar el cas als tribunals. La sentència final va considerar que per als funcionaris que treballen a la mateixa ciutat on es fa la prova, i en coincidència amb el seu horari laboral, «el permís s'haurà de concedir el temps necessari per a concórrer a l'examen», i «no necessàriament durant tot el dia de celebració de les proves». És a dir, un permís cobert d'unes hores, considerades les necessàries per a examinar-se. Segons han confirmat a TarragonaDigital.com, els treballadors als quals s'ha denegat el permís no descarten emprendre accions legals contra l'hospital.