El prototip en escala 1:5 del vehicle Virante AT impulsat amb hidrogen

Fet a Tarragona: desenvolupen el primer vehicle impulsat per hidrogen verd

El cost del vehicle oscil·laria entorn els 15.000 euros i omplir el dipòsit en costaria uns quatre | La producció inicial serà d'un miler d'unitats i podria arribar a les 25.000

Dues empreses tarragonines podrien desenvolupar el primer vehicle impulsat per hidrogen verd al territori. En concret, l'aliança l'han feta Tecnovelero i Arcamo per crear el Virante All Terrain (AT). Un vehicle dissenyat per al món agrícola, amb una autonomia de 400 quilòmetres.

Una iniciativa que necessita una gran inversió per a ser viable. En aquest sentit, per als pròxims dos anys, es farà una inversió de 6,3 milions d'euros i es preveu una producció d'un miler de cotxes el 2025. En un futur, augmentaria la producció fins a les 25.000 unitats i donaria feina a una trentena de persones.

Tot i això, el projecte està en fase de desenvolupament i, per ser rendible, aspira als fons Next Generation. Així mateix, perquè sigui viable la iniciativa, els emprenedors preveuen crear una xarxa d'hidrolineres i hidrogeneres a la demarcació i construir fàbriques on construir els cotxes.

El primer vehicle d'hidrogen verd fet a Tarragona

Les empreses emprenedores ja es plantegen en quines comarques poden instal·lar-hi punts de recàrrega per omplir el dipòsit dels vehicles. En concret, assenyalen el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Camp, com a possibles destins d'aquestes instal·lacions.

El responsable de Tecnovelero, Javier Lavernia, ha justificat l'elecció d'aquestes zones per tractar-se d'un «àmbit rural». Segons ha subratllat, l'objectiu en aquest context és crear un vehicle lleuger amb un maleter gran per «transportar grans càrregues de material», útil per a «cellers i cooperatives».

El Virante AT s'ha dissenyat com un vehicle per a dues persones, amb un dipòsit d'uns 400 grams d'hidrogen. A més, podrà circular a una velocitat màxima de 100 quilòmetres per hora.

La carrosseria del cotxe tindrà un tret característic. Han signat un conveni amb una companyia ebrenca que permetrà que el 20% del plàstic utilitzat provingui de la closca d'arròs i, per tant, sigui biodegradable.

Aquest model, per Lavernia, representa una «oportunitat» per la mobilitat sostenible en zones en què no existeix una xarxa de punts de recàrrega elèctrica. El cost del Virante AT oscil·laria sobre els 15.000 euros i omplir el dipòsit en costaria uns quatre.

Posar aquest combustible, ara mateix, és complicat a la demarcació, ja que no hi ha cap hidrolinera ni hidrogenera. Tot i això, Arcamo Controls, l'altre soci del projecte, és una empresa especialitzada en la generació d'hidrogen que se centrarà en la implantació d'estacions on omplir el dipòsit del Virante AT.

El membre del grup Arcamo, Franz Bechtold, ha anunciat que pròximament es parlarà amb una seixantena de municipis on s'espera comptar amb aquests equipaments. Segons Bechtold, el projecte pretén «instal·lar una hidrolinera cada tres municipis, ja que aquests vehicles són de curt recorregut».

Des d'Arcamo han reconegut que es troben en converses amb petrolieres per mirar d'adaptar les gasolineres ja existents al territori i afegir-hi un punt de recàrrega d'hidrogen per aquests cotxes.

En procés de desenvolupament del Virante AT

L'horitzó del primer cotxe impulsat per hidrogen verd de Tecnovelero i Arcamo és proper. Entre finals de 2023 i principis de 2024 es quan es preveu que sigui realitat. Per la primera producció, que constarà d'un miler de vehicles, caldrà esperar fins al 2025.

Així mateix, està previst que abans de finals d'any es pugui iniciar la fabricació del primer model. S'ha dissenyat un prototip a escala 1:5 que es posa a prova en un entorn simulat. Posteriorment, es validarà en un entorn real.

Segons càlculs de les empreses inversores, la capacitat de producció d'aquests vehicles augmentaria fins a les 25.000 unitats anuals, que es fabricarien en funció de la demanda del mercat automobilístic. L'actual projecte de desenvolupament consta d'una inversió aproximada de 6.300.000 euros.

L'aliança empresarial ja està buscant localitzacions al Camp de Tarragona on ubicar-hi naus per produir el Virante AT. En aquest sentit, ja s'han iniciat trobades amb ajuntaments de la zona, però no s'ha tancat cap acord per fer realitat aquestes fàbriques.

Pel que fa a l'ocupació, la previsió de les dues empreses és donar feina a una trentena de persones qualificades en diferents àmbits, des de l'enginyeria mecànica, elèctrica, informàtica o química fins administració. D'aquests llocs de treball, una quinzena seran de nova creació.

Paral·lelament, l'aliança empresarial té previst crear en un futur un departament de sostenibilitat i una xarxa de manteniment de vehicles.

Esperen futures subvencions

Perquè aquest projecte tingui continuïtat, depenen de les subvencions públiques que puguin aconseguir. Més enllà de les administracions catalanes i espanyoles, les empreses treballen per ser beneficiàries dels fons Next Generation de la Unió Europea per seguir endavant amb el desenvolupament del Virante AT.

En aquest sentit, les dues empreses tarragonines han assegurat que estan en converses per aconseguir el finançament necessari per continuar el projecte i han lamentat que «si no s'impulsen iniciatives com aquestes des de l'àmbit públic, costarà molt que surtin de forma privada».