Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Projectes tecnològics dels alumnes de l'Institut del Morell.

L'Institut del Morell es converteix en un museu tecnològic gràcies al treball dels alumnes

Culmina el projecte 'Un museu a l'aula' encapçalat per Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí que ha transmès els coneixements als alumnes de secundària per crear una exposició

Projectes tecnològics dels alumnes de l'Institut del Morell.
La realitat virtual ha protagonitzat un dels projectes dels alumnes de l'institut. | Júlia Giribets

 

L’aula de tecnologia de l’Institut del Morell s’ha transformat en la sala d’un museu tecnològic. El cartell de la porta on abans es podia llegir la paraula ‘Tecnologia’ ha estat substituït ara per ‘Tecnomuseu’ i on abans hi havia taules i cadires buides,  ara hi ha originals projectes exposats i explicats a través d’un relat cronològic.

És el resultat de projecte ‘Un museu a l’aula’, impulsat pel Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, en col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès i que té com a objectiu  transmetre els coneixements necessaris perquè els alumnes tinguin totes les eines per crear una exposició envers una temàtica concreta.  En el cas del Morell, el fil conductor és el procés tecnològic.

«Des del Museu de la Vida Rural hem donat ‘imputs’ sobre com es fa una exposició, hem anat fent sessions a l’institut explicant quins són els equips de treball implicats en una exposició», explica Roser Servalls, coordinadora del projecte. Amb aquesta informació, els estudiants s’han posat a la pell del comissari d’una exposició i dels altres rols que intervenen en la creació d’una mostra.

Projectes tecnològics dels alumnes de l'Institut del Morell.
Un dels projectes dels alumnes de secundària. | Júlia Giribets

En ‘Un museu a l’aula’, el Museu de la Vida Rural s’adapta a les necessitats de cada centre amb la temàtica que es proposi des de l’institut, amb l’objectiu de treballar tots aquests àmbits de manera transversal.   

Els diversos projectes que s’han exposat són realment  ambiciosos i sorprenents i van des de la robòtica fins a la realitat virtual,  passant per les aplicacions mòbils.

Un dominó en relleu per a la gent gran

Un d’aquests projectes té un sentit especial i una curiosa història.  Es tracta d’un dominó creat a través de la impressió en 3D perquè la gent gran del centre de dia del municipi pugui jugar-hi. L’Aleix i en Jordi de 4t d’ESO, en són els creadors.

Les fitxes d’aquest joc tenen la peculiaritat que tenen els números dibuixats en relleu «perquè són més fàcils d’agafar i de veure», explica l’Aleix. També han creat la capsa per guardar les peces i han fet el joc en diversos colors. Aquest divendres els hi portaran als avis perquè ho puguin provar i «esperem que els agradi, ho hem fet perquè es puguin divertir i passar-ho bé».

En el marc d’aquest projecte d’impressió 3D també han creat un accessori per obrir ampolles pensant en la Maria José, una estudiant de l’institut amb discapacitat, per tal de facilitar-li aquesta tasca.

Projectes tecnològics dels alumnes de l'Institut del Morell.
Un dels projectes ha estat aquest original dominó amb peces en relleu. | Júlia Giribets

Pel que fa al professorat del centre, estan més que satisfets amb el resultat. El cap del departament de tecnologia de l’institut, Amadeu Borges, ha destacat que l’exposició és «el resultat d’un treball que engloba moltes competències bàsiques».

També ha volgut agrair al Museu de la Vida Rural  «la il·lusió que ens han transmès en dir-nos que el que fem és important i que ho podem ensenyar a tothom més enllà de les portes de l’institut».

El ‘Tecnomuseu’ del Morell estarà obert tota aquesta setmana. Divendres, precisament, quan es tanca aquesta exposició se n'obre una altra, en aquest cas a l’Espluga de Francolí. Els alumnes de l’Institut Joan Amigó també han participat en ‘Un museu a l’aula’ i inauguraran la seva exposició al Museu de la Vida Rural però amb una temàtica diferent, relacionada amb els anys setanta i vuitanta.

També et pot interessar: