Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primera edició dels Ludi Constantinenses a Constantí.

'Ludi Constantinenses': jocs per aprendre la cultura romana a Constantí

Diversos grups de quart d'ESO d'instituts de la regió van participar en la primera edició d'aquesta jornada, a la Vil·la Romana de Centcelles

L'ambient i el dia eren esplèndids aquest divendres, 22 de març, al Conjunt Monumental de Centcelles, situat al terme municipal de Constantí. Les condicions, doncs, eren òptimes per estrenar una activitat que va rutllar d'allò més i que ben segur que no serà la darrera: els 'Ludi Constantinenses', els jocs de Constantí. Aquesta és la darrera proposta d'un grup de treball de professors de Llengües Clàssiques de diversos instituts de les comarques de Tarragona, sota el paraigua de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la URVperquè els alumnes de quart d'ESO aprenguin en primera persona alguns aspectes de la cultura romana.

Primera edició dels Ludi Constantinenses a Constantí.
Una imatge de l'accés a la Vil·la Romana de Centcelles, a Constantí, on es va celebrar la jornada d'aquest divendres. | Gerard Recasens

 

Els 'Ludi Constantinenses', uns jocs romans fins la medul·la

Vora 150 alumnes de nou instituts diferents omplien la zona del Conjunt Monumental dividits en cinc equips —amb colors diferents— i amb subgrups dins de cadascun d'ells, per tal de fer més senzilla la seva participació en les activitats preparades. «La idea principal és que es posin a la pell dels romans, i a la vegada que coneguin persones d'altres centres i facin amics», explica Mercè Grané, professora de Clàssiques de l'Institut de Constantí i, en certa manera, amfitriona de la cita. «I de passada, aprofitem per reivindicar la presència de les llengües clàssiques dins dels plans d'estudi!», exclamava Grané.

La dinàmica era ben senzilla:  tots els subgrups havien de passar per cinc activitats diferents i, en funció de l'habilitat amb què superaven les proves, obtenien més o menys monedes. Al final de la jornada, el grup amb més monedes obtingudes guanyava i s'enduia, com no podia ser d'altra forma, una corona de llorer. Del primer al darrer detall, doncs, feien referència a la civilització romana.

Primera edició dels Ludi Constantinenses a Constantí.
Desenes d'alumnes de nou centres diferents van participar en els I Ludi Constantinenses. | Gerard Recasens

 

Els alumnes, encantats de ser romans per un dia

Cada prova era tot un món i el cert és que totes elles van aconseguir captar de valent l'atenció dels alumnes, molt motivats amb aquesta manera de convertir-se en romans per un dia. «M'agrada molt la història i la cultura romana i és una manera molt dinàmica d'aprendre-la, molt més que a classe», confessava Helena Galán, alumne de l'Institut Comte de Rius de Tarragona. Hi coincidia David Crespo, que va a l'Institut Torredembarra. «M'agrada molt estudiar llatí i la cultura clàssica i activitats com aquesta motiven molt», explicava a aquest mitjà.

Primera edició dels Ludi Constantinenses a Constantí.
Com millor se superaven les proves, més monedes de plata obtenien els alumnes per guanyar el premi final: una corona de llorer. | Gerard Recasens

 

Primera edició dels Ludi Constantinenses a Constantí.
Un dels grups investiga qui ha mort l'emperador Adrià a través d'un joc d'enigmes. | Gerard Recasens

 

Dels jocs amb nous fins a l'assassí de l'emperador Adrià

Entre les proves que calia superar, n'hi havia de diverses. Una d'elles recordava el mític joc de taula 'Cluedo': a partir de diversos enigmes amb referències llatines,  els joves havien d'esbrinar qui era l'assassí de l'emperador Adrià —que, per cert, va visitar Tàrraco i va patir-hi un intent d'assassinat. En un altre racó de Centcelles,  calia que els alumnes de quart d'ESO juguessin per grups a un joc similar a l'oca, però amb preguntes i respostes al voltant de la cultura de Roma.

També en l'àmbit més teòric, els 'Ludi Constantinenses' van comptar amb la presència del director de 'Tarraco Viva', Magí Seritjol, que en una altra de les proves dels Ludi oferia als alumnes una xerrada sobre els costums més quotidians dels romans: des dels seus oficis a les seves relacions, passant pels seus costums de menjar i de beure. Un explicació, per part de Seritjol, enciclopèdica però amena, plagada de llatinismes que els joves havien de detectar i apuntar-se: s'enduia més monedes qui en recollia més.

Primera edició dels Ludi Constantinenses a Constantí.
Les preguntes i respostes sobre cultura romana eren un altre dels jocs que formava part de la primera edició dels Ludi Constantinenses. | Gerard Recasens

 

Ara bé, sens dubte, les dues proves de mès exit van ser les més lúdiques i esportives. Una sèrie de jocs romans, amb les nous com a element bàsic, van entretenir d'allò més els joves; que també van xalar de valent a l'apartat dels  'jocs olímpics', on feien proves com ara curses de relleus o llançament de javelina.

El lema dels Ludi Constantinenses es va acomplir, doncs, amb escreix:  'Quinque ludi, quinque factiones et consilium ultimum: Gaudere!' —cinc jocs, cinc equips i el consell últim: gaudir! Tot fa pensar que la seva primera edició, doncs, ha estat tot un èxit, tant pel que fa a les sensacions dels alumnes, al capdavall els principals protagonistes, com el de les professores del grup de Clàssiques de l'ICE, que seguiran reunint-se quinzenalment, com fins ara, per seguir transmetent de la millor manera a les aules el llegat de la cultura clàssica.

També et pot interessar