Militars de l'exèrcit espanyol a l'interior de la residència Nostrallar dels Pallaresos

El director de la residència Nostrallar dels Pallaresos esclata: «No ens dediquem a col·lecionar càdavers»

La Unitat Militar d'Emergències ha desinfectat les zones comunes del centre

Un dels indrets on el coronavirus està fent més mal són les residències de  gent gran. Els avis, i àvies, d'arreu del país són un grup de risc i les administracions no acaben de saber com encarar les situacions, algunes d'elles esgarrifoses, que es viuen a les residències. Un exemple d'aquest problema es troba a la residència  Nostrallar, dels Pallaresos, a la comarca del Tarragonès, on, a finals de la setmana passada, s'havien detectat 20 casos positius de coronavirus.

 

Allau de rumors sobre la residència dels Pallaresos

S'han fet córrer moltes informacions sobre aquest centre: «El director no vol que entri l'exèrcit, perquè és l'exèrcit espanyol»; «Havien d'entrar avui i no els han deixat entrar perquè tenen avis morts  a les habitacions». Moisés Sumoy,  responsable del centre, respon a aquestes acusacions amb molta contundència: «no ens dediquem a col·leccionar cadàvers». L'Ajuntament dels Pallarersos va fer un comunicat públic on carregava contra «la  informació esbiaixada facilitada per la residència». 

Sumoy es mostra especialment dolgut amb aquestes informacions: «aquesta situació ha tret el millor de moltes persones però també el pitjor de moltes. Qui fa córrer aquestes històries té moltes ganes de fer mal». El director de la residència dels Pallaresos defensa aferrissadament als seus treballadors i als residents del centre: «volem  tranquil·litzar als nostres  avis i àvies. Ara bé, és descoratjador que, en aquest context, on estem donant el màxim de la nostra capacitat, es facin comentaris que són totalment difamatoris».

Dos membres de la Unitat Militar d'Emergències sortint de la residència Nostrallar dels Pallaresos
A finals de la setmana passada s'havien detectat 20 casos de positiu per coronavirus a la residència Nostrallar dels Pallaresos | Cedida

Segons Sumoy, darrere d'aquesta situació «hi ha l'Ajuntament dels Pallaresos. Van venir a fer la donació de paper de vàter, convocant a la premsa, i vam acceptar la donació però es dediquen a fer córrer aquest tipus d'històries. Imagina't fins a quin punt són mentida, que la  Unitat Militar d'Emergències ha  entrat aquest dilluns, 6 d'abril, a la residència a desinfectar». El  consistori nega  rotundament  tant que fos una donació, «va ser d'un  particular», com que haguessin convocat a la premsa. Des de l'Ajuntament dels Pallaresos  afegeixen, també, que «no s'ha actuat  a l'interior de la residència. Només a les zones ajardinades». El responsable del centre afegeix que «la residència també l'ha desinfectat una empresa contractada pel departament d'Afers Socials i Famílies». Per demostrar que l'UME ha entrat a la Nostrallar, la direcció del centre ha cedit a TarragonaDigital un seguit d'imatges com la que il·lustra aquesta notícia.

I sobre la presència d'avis morts al centre, Moisés Sumoy puntualitza el següent: «Per protocol, fins que el metge no certifica la defunció d'un resident, no s'avisa a la funerària, que és qui recull el cos, i aquests triguen el que hagin de trigar. El protocol que seguim és molt clar. Nosaltres  no ens dediquem a  col·lecionar cadàvers  i qui digui el contrari ens està atacant perquè vol treure algun rèdit polític».

Actuacions de l'UME a les residències de gent gran

A banda de la residència Nostrallar dels Pallaresos, la Unitat Militar d'Emergències té previst actuar a la residència Sant Antoni Abat, a l'Arboç del Penedès, i a la residència de Vila-seca. Les actuacions de l'exèrcit espanyol en matèria de desinfecció han començat aquest dilluns, 6 d'abril, i, de moment, continuaran fins aquest dimecres, 8 d'abril, quan, previsiblement, actuaran a Vila-seca

Un dels vehicles de la Unitat Militar d'Emergències al municipi dels Pallaresos
La Unitat Militar d'Emergències actuarà, també, a la residència de Vila-seca | Cedida