Pla obert de cotxes destrossats a les Cases d'Alcanar

Alcanar presenta el primer informe per declarar el municipi zona catastròfica

El consistori canareu està preocupat per la «complicada situació» dels camins rurals

L'Ajuntament d'Alcanar ha presentat a la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre un primer informe de danys dels aiguats del passat dimecres perquè el govern central acordi la declaració de zona catastròfica. En aquest sentit, l'alcalde, Joan Roig, ha assegurat que estan en contacte amb els municipis veïns per amplificar la petició i que aquesta sigui efectiva al més aviat possible.

El municipi canareu ha tancat aquest dilluns la fase de gestió de l'emergència provocada per les pluges torrencials de la passada setmana, en què han participat més de 300 voluntaris i efectius arribats d'arreu de Catalunya. Ara, el consistori i la Generalitat tenen com a prioritats la restauració de camins d'accés a finques i granges, la recuperació del port i l'atenció als afectats.

L'entrega de l'informe a la Generalitat s'ha produït durant una trobada entre el govern municipal d'Alcanar i el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó. En aquest sentit, durant la reunió, Salvadó s'ha compromès a fer arribar el primer informe, que no inclou cap quantificació econòmica dels danys, al govern central durant el mateix dilluns.

Lenta recuperació de la normalitat

Els darrers dies, especialment durant el cap de setmana, les tasques de neteja i reparació han aconseguit restablir les principals infraestructures i vies de comunicació de la zona. L'única excepció és l'accés nord a la façana marítima de les Cases, el punt d'accés del trànsit pesant i de mercaderies del port. El que més preocupa són els camins rurals, que estan en una situació «molt complicada».

En aquest sentit, Roig ha reconegut que molt pagesos no poden accedir als seus conreus a pocs dies d'iniciar-se les collites, mentre que molts ramaders veuen impotents com no poden alimentar el seu bestiar. Per tal de solucionar aquesta problemàtica, l'Ajuntament d'Alcanar ha demanat a la Generalitat maquinària pesant per fer accessibles els camins.

Pel que fa al port, els treballs de neteja del fons matí encara s'allargaran uns dies. Tot i que el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, va anunciar divendres que aquest dilluns els pescadors podrien recuperar l'activitat, les embarcacions continuen amarrades a les Cases d'Alcanar.

Ulldecona també demanarà la declaració de zona catastròfica

Un altre municipi afectat pels aiguats del passat dimecres, Ulldecona, també vol que el seu terme municipal sigui declarat zona catastròfica. En aquest sentit, el ple de l'Ajuntament ha aprovat aquest dilluns demanar al govern espanyol la declaració de zona catastròfica.

Durant la sessió plenària, l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, ha anunciat que la pròxima setmana s'habilitarà un punt d'atenció als ciutadans per recollir les valoracions de danys patits.