Cooperativa de Tivissa.

La cooperativa de Tivissa suspèn temporalment l'activitat de la secció de crèdit

La junta encarrega una auditoria per aclarir quants diners queden als dipòsits i presenta preconcurs de creditors

La cooperativa de Tivissa, a la Ribera d'Ebre, ha suspès provisionalment l'activitat de la secció de crèdit agrària vinculada a l'entitat i ha bloquejat els comptes de la setantena de socis i dipositaris. La Junta Rectora ha encarregat una auditoria per aclarir quants diners queden als dipòsits dels impositors, en adonar-se que «la comptabilitat no encaixava amb la documentació de l'entitat», com han explicat responsables jurídics de la cooperativa.

La cooperativa havia intentat vendre patrimoni i béns immobles fa uns anys i la iniciativa de buscar compradors s'havia reactivat recentment. El resultat de l'auditoria es preveu que sigui «imminent», per conèixer l'abast real del problema en pocs dies. Dilluns de la setmana passada es va iniciar un preconcurs de creditors.

L'entitat no té deutes amb tercers i el problema se situa en la secció de crèdit on s'audita si falten diners dels dipòsits dels impositors, una setantena. Per evitar «perjudicis més grans», la cooperativa de Tivissa ha presentat el preconcurs de creditors i ha suspès l'activitat de la secció de crèdit, desvinculant els comptes dels dipositaris del compte matriu de la cooperativa, tant a l'entitat bancària de la Caixa com del BBVA.

Van trobar morta la directora fa dues setmanes

L'auditor s'ha trobat en una dificultat  afegida en aquest cas. La directora de la caixa agrària de la cooperativa de Tivissa, segons explica RAC1, va ser trobada morta fa dues setmanes, després que se suïcidés.  Aquesta va ser trobada en un dels magatzems de la cooperativa riberenca. Aquest fet ha precipitat tota la situació en el cas de la secció de crèdit. 

Algunes cooperatives comencen a tornar els diners 

El cas de la cooperativa de Tivissa arriba pocs mesos després del primer retorn d'estalvis a socis i proveïdors de la cooperativa de l'Aldea, al Baix Ebre quan, després de set anys de la fallida, els 408 socis van rebre els primers pagaments, els quals s'allargaran fins al 2030, quan s'hagin retornat els 4,5 milions d'euros. 

D'altra banda també hi ha la cooperativa de Cambrils, la qual ha abonat més de la meitat dels 32,5 milions d'euros que deu als seus socis des del tancament de la caixa agrària. Tots dos casos estan pendents que es fixi una data pels judicis.