Imatge de Ramon Barranco, declarat culpable del crim d'Ulldecona.

«Va matar i és capaç de fer-ho un altre cop»: el desenllaç del crim d'Ulldecona a 'Crims' de TV3

Barranco, condemnat per l'assassinat de Mari Carmen, ja està en llibertat

El crim que va marcar tota una comarca, el Montsià, va tornar a les pantalles a través de l'exitós programa de TV3, 'Crims', amb el segon capítol on es va narrar el desenllaç de la història ja escrita, però sembla que sense un punt final definitiu, i és que el condemnat per l'assassinat de la jove MariCarmen Castell l'any 1982 a Ulldecona gaudeix ara mateix de llibertat després d'haver complert la seva condemna.

Va ser un capítol que va deixar Catalunya gelada per la crueltat dels fets i, especialment, pel testimoni de la família de la jove assassinada per RamonBarranco, la qual va reflectir amb les seves paraules i gestos durant el capítol el gran patiment a la qual va estar sotmesa. En el primer capítol del crimd'Ulldecona es tancava el cas sense cap acusat formal per la mort de MariCarmen, però la família no va desistir a seguir intentant demostrar qui era la persona que ells estaven convençuts que era l'autora dels fets, Ramon Barranco.

Onze anys després de l'assassinat, un jutge va autoritzar l'exhumació del cos de la víctima per intentar trobar noves proves gràcies a l'avenç de la tecnologia i així incriminar el presumpte autor. També es van punxar els telèfons de la família de RamonBarranco, tot i que els esforços no van donar els fruits esperats i finalment es va tornar a arxivar. L'any 1998, setze anys després de l'assassinat, la família intenta de nou reanimar la investigació ja que la prescripció del crim és a tocar i no volen que això passi.

Per aconseguir-ho, el germà de la víctima, JeroniCastell, apareix en un programa de televisió de crònicanegra a TV3 acompanyat del detectiu Jorge Colomar, el qual va ser contractat per la família anys enrera però no va poder extreure proves ni confessió a Ramon Barranco, tot i mostrar-se convençut que era ell l'autor dels fets. En aquest programa, Jeroni Castell va parlar clar sobre les seves sospites i va explicar com havien anat els fets amb un relat colpidor.

Una investigació a contrarellotge i condemna 18 anys després

La jugada va donar els seus fruits. Després de l'emissió del programa, els investigadors de la GuàrdiaCivil van rebre una trucada anònima d'un home que afirmava saber qui era el culpable. Amb un nou fil per estirar, dos agents de la Guàrdia Civil, Rafa i Antonio, tornen a treballar a fons en el cas amb l'esperança que aquest cop sí que aconseguiran una confessió. Aconsegueixen descobrir l'autor de la trucadaanònima i aquest els confessa que va ser el mateix pare de Ramon Barranco qui li va dir que havia estat ell l'autor de l'assassinat.

Tanmateix, no és suficient per incriminar-lo, així que tracen un pla per aconseguir les proves necessàries per seure'l al banc dels acusats. Ni la detenció del propi Ramon Barranco ni la d'un amic molt proper donen resultat, i quan ja creien que se'ls tornava a escapar de nou, el cas va fer un gir. Detenen dues germanes del Ramon i una d'elles, la Nieves, finalment confessa: la nit del crim va arribar a casa ple de sang i van cremar la roba per destruir les proves.

Finalment, el 24 de gener del 2000, 18 anys després de la mort de MariCarmen, Ramon Pascual Barranco seu al banc dels acusats. El judici finalment va acabar amb la condemna de l'acusat a trenta anys de presó, tot i que el 12 de maig del 2018 ja va ser posat en llibertat

La trobada que deixa Catalunya gelada

És aquí quan, de nou, Catalunya es va gelar amb el testimoni del germà de MariCarmen, el qual va explicar com es va assabentar que Ramon Barranco vivia en aquells moments a només 15 quilòmetres de casa seva. El destí va voler que un dilluns, en una sortida que el Jeroni Castell feia amb els amics en moto, va parar en un bar de carretera a esmorzar i va trobar-se l'assassí de la seva germana.

«Va ser terriblement dur, molt. Un amic em va dir que marxés, vaig sortir del bar tremolant, fora de mi, havia perdut el control, però forma no em podia perdonar que ell estigués a dins i encara fos jo qui havia de fugir», narra Jeroni totalment compungit. «Vaig tornar a entrar, molt ofuscat i nerviós, i vaig preguntar els que l'acompanyaven si sabien qui era aquell home. Em van dir que no i els vaig explicar que havia matat la meva germana». Aquest gest va servir al Jeroni per poder-se alliberar i tot seguit es va plantar al mig del bar i va narrar la crueltat de RamonBarranco davant la mirada del mateix assassí: «Els vaig explicar que era un depredador de dones, un personatge repugnant, despiadat, que havia estat capaç de matar una noia de 18 anys a cops de pedra. Com a mínim, que tots sabessin qui era».

El darrer capítol de 'Crims' es tanca amb el culpable de l'assassinat de MariCarmen ja en llibertat i amb un advertiment del germà de la jove assassinada: «Estic content de saber on és, què fa i poder explicar a tothom que a Vinaròs i a la comarca, a Ulldecona, Alcanar..., tenim un gran perill. Un personatge que no s'arrepenteix de res, que és capaç de tot, que va matar i és capaç de tornar a fer-ho».