La decisió del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) per prorrogar la llicència d'activitat de les dues unitats de la central nuclear d'Ascó ja ha tingut les primeres reaccions. Ecologistes en Acció ha rebutjat aquest informe favorable i s'ha unit a la petició del Moviment ibèric Antinuclear.
Les entitats demanen al Ministeri per a la Transició Ecològica que no allargui l'activitat de les plantes fins a 2030 i 2031. Ecologistes, a més, assenyala que la saturació de les piscines d'Ascó, i també de la nuclear de Vandellòs, són «una prova clara» que els reactors «han acabat la vida activa per la qual es van dissenyar».
L'entitat defensa la construcció de magatzems temporals de residus perquè es necessitaran per al desmantellament, però rebutja que, fer-los, garanteixi la continuïtat de les unitats nuclears.
La denúncia d'Ecologistes en Acció
Des d'Ecologistes en Acció també denuncien un altre aspecte de les centrals nuclears de les comarques tarragonines. En concret, assenyalen que les d'Ascó i la de Vandellòs són les que més incidències acumulen anualment.
Segons expliquen, Ascó n'ha notificat sis enguany i l'entitat alerta que no té les condicions perquè s'allargui la seva vida activa.
«Resulta contradictori que un Ministeri que s'anomena per la transició ecològica prorrogui la vida d'unes instal·lacions envellides i problemàtiques que formen part del passat energètic, un passat que ens deixarà una herència de milers de tones de residus radioactius», retreuen en un comunicat.
D'altra banda, a l'entitat tampoc convencen les millores que reclama el CSN perquè «són mesures postaccident de Fukushima que ja haurien d'estar fetes». Així mateix, dubten que, en un moment en què les grans empreses nuclears es queixen de la seva rendibilitat, estiguin disposades a fer-les.