Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Cataloguen la Festa del Riu de Móra d'Ebre com Patrimoni Festiu de Catalunya

L'any 2015 es va iniciar el procés per a aconseguir la inclusió dins d'aquest catàleg

La cursa de muletes de la Festa del Riu de Móra d'Ebre
La cursa de muletes de la Festa del Riu de Móra d'Ebre | Ajuntament de Móra d'Ebre

 

Preservar, difondre i protegir les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya. Aquest és l'objectiu de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, la qual vol implicar un nivell més elevat de protecció cap als elements festius avalats per la seva tradició i, ara, li ha tocat el torn a la Festa del Riu de Móra d'Ebre, la qual ha estat inclosa dins el catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya.

La Festa del Riu de Móra d'Ebre, Patrimoni Festiu de Catalunya

L'Ajuntament de Móra d'Ebre va iniciar l'any 2015 el procés per aconseguir la inclusió de la Festa del Riu al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Així doncs, aquest acte que es realitza durant el mes d'agost, concretament el dissabte de la Festa Major de la població de la Ribera d'Ebre.

Durant aquest esdeveniment, hi ha actes tradicionals, com el nomenament del Daliner d'Honor, però també es fa una cercavila amb autoritats i tocadors de corn, i en la festa, també hi participen els sirgadors, les pubilles i els hereus del municipi, a més de la parella de gegants anomenada 'Els Sirgadors'. 

Tanmateix, en el transcurs de la festa, es realitza el concurs de sirgadors, a més de les tradicionals curses de muletes i una exhibició de natació travessant el riu Ebre. Una altra de les activitats que es fan durant aquest esdeveniment és  el llançament de síndries i melons al riu.

Així doncs, amb aquesta inclusió dins del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, la Festa del Riu morenca, s'uneix a la Festa Major de Sant Antoni d'Ascó, l'altra festivitat riberenca inclosa al catàleg. A més, aquesta inclusió representa un aval a la tradició d'aquesta celebració i un reconeixement a la seva antiguitat i la converteix en la primera festa que forma part del Patrimoni Festiu de Catalunya, la qual té com a eix conductor de la festivitat, el riu Ebre.