Pla general de la visita de tècnics del CSIC al tram de canonada del minitransvasament de l'Ebre afectat pel trencament de fa una setmana a l'Ampolla

Les filtracions d'aigua salobre d'un reg van erosionar la canonada de l'Ampolla que va rebentar al gener

El Consorci d'Aigües inicia una prospecció a fons amb un aparell que monitora l'estat de la xarxa des de dins

La canonada del CAT a l'Ampolla (Baix Ebre) va rebentar al gener per la filtració de clorurs d'un sistema de reg proper que s'abastia d'un pou amb aigua salobre, altament corrosiva. Aquesta és la conclusió de l'informe de CSIC (Centre Superior d'Investigacions Científiques) i l'Institut Eduardo Torroja que descarta problemes de disseny, fabricació, instal·lació o explotació de la canonada. El Consorci d'Aigües de Tarragona ha iniciat aquest dilluns una prospecció a fons dels 75 quilòmetres de la canonada principal de la xarxa del minitransvasament per detectar altres punts sensibles o fatigats. Es fa amb un aparell, un torpede Pipe Diver, que s'ha introduït al tub, que monitora dades i que es contrastaran amb calibres de canonades «sanes».    

El gerent del Consorci d'Aigües de Tarragona, Xavier Pujol, ha explicat els resultats de l'estudi encarregat al CSIC (experts en corrosió) i l'Institut Eduardo Torroja (experts en formigó) per conèixer les causes del col·lapse de la canonada que va provocar que rebentés el 3 de gener al terme municipal de l'Ampolla i que va obligar a mantenir la xarxa tallada unes 40 hores. L'estudi conclou que es va produir una contaminació del terreny de la finca per on passa la conducció principal del CAT, produïda pel reg amb aigua d'un pou que contenia una concentració alta de clorurs.

El primer esborrany del mes de març i l'informe actual que ja és conclusiu determina que el tram de la canonada va explotar i el que el CAT va haver de restituir perquè estava en molt mal estat, s'havia erosionat per la filtració d'una xarxa de reg de la finca que travessa. «El pou de captació del reg que vam detectar capta aigua per sota del nivell freàtic, molt proper a la línia de mar i pateix intrusió salina. No és aigua de mar 100%, sinó barrejada amb aigua dolça, però té un alt contingut de clorur. Els clorurs contaminen el ferro, són altament corrosius per la sal que contenen», ha detallat Pujol.

«Aquesta és la causa fonamental, totalment fortuïta, i que no hauríem pensat mai que pogués ser però la resta han estat descartades», ha apuntat. De fet, el consorci temia que el trencament s'hagués donat per problemes de disseny, instal·lació, fabricació o gestió de la canonada però aquestes causes s'han descartat.

«Pot tornar a passar això?»

Després de la greu avaria, el CAT va licitar ja al mes de gener —i adjudicar al febrer—, un projecte de diagnosi de l'estat estructural de la canonada principal, que té uns 1,6 quilòmetres de diàmetre i 75 quilòmetres de longitud, des de Campredó, on es fa la captació al riu Ebre, fins a Tarragona. Aquest projecte s'emmarca dins d'un projecte d'un «àmbit» més extens, per monitorar l'estat estructural de la canonada. «Pot tornar a passar això? Doncs segurament la resposta és sí però intentarem que amb la mínima probabilitat i amb el màxim coneixement de dades que puguem tenir», ha reconegut el gerent del Consorci.

Per tenir les dades, s'ha iniciat una prospecció a fons, des de dins del tub, amb un equip amb forma de torpede, el Pipe Diver, que amb un «sofisticat sistema de camps electromagnètics» permetrà conèixer amb precisió l'estat estructural de la infraestructura. Les dades es treballen «de manera predictiva», per prevenir situacions de col·lapse i fer les reparacions i actuacions pertinents abans que no es tornés a produir una avaria com la del passat 3 de gener a l'Ampolla.

L'equip pren de dades a través d'un sistema d'auscultació de tota la canonada principal i després es compraran amb calibratges de «canonades sanes». «La canonada està formada per elements d'acer i formigó pretesat que volem conèixer l'estat en què estan. Ens donarà eines per tenir una capacitat de resposta molt més ràpida en cas que es detectin punts sensibles o eventuals incidents on actuar més ràpidament», ha explicat Joan Cornellà, project manager dels treballs de prospecció.

Una operació, tres trams

L'operació es farà en tres trams: el primer aquest dilluns entre l'Ampolla i Vandellòs, el segon entre Vandellòs i Tarragona i el tercer entre l'Ampolla i Campredó. És una operació «complexa», perquè l'equip recorrerà la canonada sense interrompre el funcionament de la xarxa i el subministrament dels consorciats. Amb la canonada en servei i mantenint unes condicions hidràuliques determinades, s'ha introduït el dispositiu a l'interior que impulsa la mateixa aigua i s'emeten uns camps electromagnètics per detectar distorsions en el material d'acer pretesat i acer armat.

La revisió exhaustiva del tram principal de la xarxa de distribució del CAT suposa una inversió de 2,25 milions d'euros. Es tracta d'un projecte que ja estava previst per dur a terme en els pròxims anys però que a causa del trencament de la canonada a principis d'any s'ha optat per prioritzar-lo i executar-lo amb caràcter d'urgència en una primera fase de diagnosi. La segona fase, prevista per l'any 2021-2022, consistirà en la implantació d'un sistema de detecció en línia i en continu que alerti de l'evolució estructural de la canonada. El cost de tot el projecte és d'aproximadament 5,5 milions d'euros i es cofinançarà amb una subvenció del 50% que va atorgar l'Agència Catalana de l'Aigua al CAT.