Estabilitzat l'incendi el Perelló

Controlat l'incendi forestal al Perelló, que ha cremat unes 220 hectàrees

Les flames es van originar en una crema agrícola sense prevenció | 200 efectius dels Bombers han treballat durant la nit

[ACTUALITZACIÓ]  Dimarts 16/06/2019 18:30 hores

Els Bombers han donat per controlat cap a dos quarts de set de la tarda d'aquest dimarts l'incendi forestal del Perelló que crema des de dilluns al matí i que ha afectat 233,42 hectàrees de superfície forestal i agrícola, 213,98 de forestal i 19,44 d'agrícola. Una seixantena de dotacions terrestres i uns 200 efectius han treballat durant la nit i han aconseguit estabilitzar el foc a primera hora del matí. El foc l'ha originat una crema de restes agrícoles de poda d'olivera sense mesures de prevenció. Segons els Agents Rurals, el responsable no tenia permís per a fer-ho. Serà denunciat per la via administrativa i penal i podria haver de fer front a la responsabilitat civil derivada del sinistre.

Tot i que el vent s'ha mantingut estable, l'increment de la humitat ambiental, la baixada de la temperatura i, fins i tot, algun plugim puntual, han afavorit les tasques d'extinció. Després de l'estabilització, a la zona hi han seguit treballant dos helicòpters bombarders, una trentena de camions i 130 efectius dels bombers.

Pel que fa a les 38 persones desallotjades aquest dilluns de 22 masies de la zona, han pogut tornar aquest matí als seus habitatges. Quatre han passat la nit en un hostal. La Direcció General d'Emergències i els Bombers no tenen coneixement de danys materials en propietats. Al llarg d'aquest dimarts al matí, el parc eòlic de les Colladetes, que es va aturar ahir quan es va declarar el foc, ha entrat en marxa de forma progressiva. De les 230 hectàrees cremades, 150 formen part de l'espai natural del Tossal Montagut i un 90% de la superfície afectada, terreny forestal, és de titularitat de la Generalitat.

[NOTÍCIA] Dimarts 16/06/2019 08:00 hores

Els Bombers han donat per estabilitzat a les 6.19 hores d'aquest dimarts l'incendi forestal del Perelló, al Baix Ebre, que ha cremat unes 200 hectàrees de vegetació a la zona de la Collada des de tres quarts de dotze del matí d'aquest dilluns.

Una seixantena de dotacions terrestres i uns 200 efectius dels Bombers de la Generalitat han treballat durant la passada nit de dilluns a dimarts. Els equips d'extinció han consolidat el franc dret amb maquinària pesant i així han pogut anar alliberant vehicles per destinar-los al flanc esquerre, el més actiu i amb més potencial, i estabilitzar-lo amb línies d'aigua. Ha sortit un punt calent al cap d'aquest flanc, però ja s'ha pogut extingir durant el matí. S'incorporarà un helicòpter de comandament per sobre per sobrevolar la zona i valorar quins mitjans aeris cal utilitzar per continuar amb les tasques d'extinció.

Els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi del Perelló
Els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi del Perelló | Bombers

 

També es farà una avaluació de l'operatiu i es decidirà quin es manté a partir d'ara. Dilluns es van desallotjar de manera preventiva 38 persones de 22 masies aïllades, de les quals quatre han passat la nit en un hostal i aquest dimarts ja podran tornar a casa. Es mantenen desallotjades a l'espera d'una valoració per part dels efectius. El dispositiu d’extinció, amb el centre de comandament ubicat al Perelló, es manté activat.

Al marge de les dotacions terrestres, dilluns a la tarda van treballar en l'incendi 10 mitjans aeris, a més dels 9 hidroavions i l'avió de coordinació  que va activar el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. D'altra banda, una màquina tipus bulldozer va treballar bàsicament al flanc esquerre per obrir pista i possibilitar l’entrada d’efectius.

Durant el dilluns, els canvis de vent i la sequera del combustible van condicionar les tasques d’extinció. Les previsions meteorològiques per a dimarts indiquen que les pluges que s’esperen a la zona no seran importants. A més, si es produïssin tempestes en zones properes, podrien afegir dificultat en les tasques d’extinció per l’activitat del vent, segons ha apuntat el cap operatiu, Jordi Solà.

Els Bombers volen tenir controlat l'incendi al llarg d'avui

A primera hora del dimarts, els Bombers han sobrevolat la zona de l'incendi i s'ha establert mantenir una cinquantena de dotacions terrestres, 30 de les quals són vehicles d'aigua que estan emplaçats al llarg dels 17 quilòmetres de perímetre de l'incendi. A més, s'hi sumen tres mitjans aeris (un helicòpter de comandament i dos de bombarders). L'objectiu dels Bombers és donar l'incendi per controlar al llarg del dia. Pel que fa a les 38 persones desallotjades, ja podran tornar a casa seva. 

El foc, originat per la crema de restes de branques d'olivera

Segons l’últim perímetre provisional del Cos d’Agents Rurals, l’incendi afecta unes 200 hectàrees aproximades de pi blanc. Es considera que la causa més probable del foc són unes cremes agrícoles de restes de branca d’olivera fetes aquest dilluns al matí que es troben a l’àrea d’inici i que incomplien les mesures de prevenció obligatòries. El presumpte autor ha pogut ser identificat per Agents Rurals i ha estat denunciat.

Les flames es van originar en una crema agrícola sense prevenció
Les flames es van originar en una crema agrícola sense prevenció | bombers

 

El cos d’Agents Rurals fa una crida a la màxima precaució i recorda que fins al 14 de juny es poden fer cremes agrícoles, però sempre amb una autorització prèvia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i complint unes mesures de prevenció. En aquest cas, era una crema autoritzada però no s'havien respectat aquestes mesures. L’agricultor havia marxat sense apagar les brases i el vent les ha escampat cap a la vegetació.

Per aquest motiu, s’ha decidit suspendre dimarts les autoritzacions de cremes a la regió de Tarragona i Terres de l’Ebre, ja que els mitjans d’extinció s’han de concentrar en l’incendi forestal del Perelló. A conseqüència de l’incendi es va tallar preventivament la carretera local TV-3022 al Perelló, però va quedar reoberta cap a dos quarts de nou del vespre.