Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dones participants al projecte Emma

«Aixeca a volar» un projecte de recerca contra el càncer de mama sota el símbol d'una flamenca del Delta

El projecte Emma vol estudiar els canvis immunològics de les pacients que tenen ganglis propers a la mama amb metàstasi

La Fundació Doctor Ferran per la recerca del càncer de mama, amb la iniciativa del grup de recerca en patologia oncològica i bioinformàtica de la gerència a l'Ebre de l'ICS, ha posat en marxa el projecte Emma (acrònim d'Ebre i mama). La iniciativa «s'ha posat a volar» sota el símbol d'una flamenca del Delta, «malalta, que necessita ajuda» i amb un vídeo promocional amb destacats representants culturals i socials del territori. La recerca pretén demostrar que la resposta immune de les pacients amb càncer de mama és diferent si tenen ganglis limfàtics axil·lars afectats per metàstasi a les que no en tenen cap. Aquesta resposta té implicacions en l'evolució de la malaltia i en la supervivència de les pacients.

L'Emma necessita la col·laboració de la ciutadania per poder contribuir des de les Terres de l'Ebre a donar un important impuls a la investigació del càncer de mama. Per despertar consciències, s'ha posat a circular per les xarxes socials un vídeo promocional amb artistes, periodistes, escriptors, esportistes que es barregen amb imatges de pacients que estan lluitant contra la malaltia. Es pot col·laborar amb aportacions econòmiques al web, fent difusió de la campanya, participant en les activitats que es faran al llarg de l'any o organitzant activitats solidàries amb el projecte.

El projecte durarà tres anys i es necessita un mínim de 150.000 euros per poder contractar més investigadors. «Estem desbordats de feina i ens falta ajuda. Tenim tantes coses a fer que cal contractar durant tres anys un investigador, atreure talent al territori i que es quedi», ha assegurat López. «Sempre estem invisibilitats, fa més de 15 anys que fem recerca al territori, som un grup consolidat i hem decidit sortir perquè la crisi ha fet molt mal i en l'àmbit de recerca encara més. Hem aconseguit sobreviure però necessitem fons per seguir treballant i calia donar-li visibilitat a les coses que es fan des del territori», ha afegit. La Lliga Contra el Càncer aportarà 30.000 euros a l'Emma i també es concretarà aviat una aportació de la Cambra de Comerç de Tortosa.

L'objectiu de la recerca

L'objectiu del projecte és fer un estudi en profunditat, sobre la resposta immune dels ganglis de les aixelles en pacients amb càncer de mama. Es vol avaluar, mitjançant diferents tipus de tincions i procediments d'anàlisi d'imatges microscòpiques digitals —de malaltes dels últims 10 anys—, quines diferències hi ha a les cèl·lules immunes entre pacients amb metàstasi o sense en aquests ganglis. «Les cèl·lules immunes tenen un paper important en l'eliminació de cèl·lules anormals i tumorals però el tumor té mecanismes d'enganyar o passar desapercebut a aquestes cèl·lules», ha explicat Carlos López, biòleg i director del projecte Emma.

Els humans tenen entre 20 i 40 ganglis limfàtics a l'aixella. Quan el tumor de mama realitza metàstasi als ganglis de l'aixella, no acaba envaint tots els ganglis, de manera que les pacients tenen ganglis amb metàstasi o sense. Si la primera línia de defensa del sistema immune contra el tumor és a la mateixa mama, la recerca avaluarà què passa en la segona línia de defensa, en el microambient tumoral: els ganglis axil·lars que no han estat envaïts per la metàstasi. «Ens centrem en la resposta immune dels ganglis limfàtics de l'aixella perquè és un dels primers llocs on el tumor sol fer metàstasis i mirem la resposta dels ganglis no afectats i si s'altera a causa de la presència de càncer. Sobre això hi ha molt pocs estudis», ha assenyalat el biòleg.

Les pacients que no han fet metàstasi a l'aixella tenen tots els seus ganglis sense cèl·lules tumorals. Conèixer els canvis de la resposta immune en els dos tipus de pacients és la hipòtesi inicial de l'estudi. A més, es vol demostrar que aquestes diferències poden tenir implicacions en l'evolució de la malaltia i, per tant, en la metàstasi a distància i la supervivència de les pacients.