Pla mitjà on es poden veure persones entrant a les carpes del SEM per fer-se les proves PCR per detectar la Covid-19

El Govern decreta mesures especials a Tortosa, Amposta i Roquetes per frenar el coronavirus

El Procicat demana a la ciutadania que es quedi a casa

El Procicat ha demanat a la ciutadania de Tortosa, Amposta i Roquetes que es quedi a casa per frenar l'augment de casos de Covid-19 en aquests municipis; i s'ha decidit limitar l'aforament a restaurants i actes religiosos al 50%, i al 70% en el cas d'esdeveniments culturals. Aquestes mesures entraran en vigor aquest dimarts, quan es publiquin al DOGC. Tortosa, a més, tanca els parcs infantils i suspèn les activitats turístiques i culturals dels propers dies organitzades pel consistori. Paral·lelament, el Departament de Salut inicia aquest dilluns un cribratge als centres escolars de la ciutat que durarà tres setmanes. També es farà un nou cribratge als treballadors l'empresa Padesa, de Roquetes, que ha acumulat fins a 272 casos de Covid-19.

Les mesures s'aplicaran inicialment durant quinze dies, tot i que podria prorrogar-se el període, tal com ha explicat la gerent de la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà. La decisió del Procicat, a proposta del Departament de Salut, s'ha pres després de l'increment del risc de rebrot dels darrers dies als tres municipis. De fet, Tortosa era la ciutat catalana amb més risc de rebrot: 1.606,69 aquest dilluns. 

Les autoritats han demanat a la ciutadania que es quedi a casa tant com pugui i que redueixi al màxim l’activitat social i limiti els contactes, tant com sigui possible, a les persones que integren el grup de convivència habitual. Alhora, recorda que estan prohibides les reunions socials de més de 6 persones, com al conjunt del país.

L'aforament a restaurants i actes religiosos es limita al 50%

Pel que fa als actes religiosos com casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres, aquests hauran de limitar l'assistència al 50% de l'aforament.

En l’àmbit de l’hostaleria i restauració, s’elimina el consum en barra i sempre s’haurà de realitzar a la taula. També es limita l’aforament tant a l’interior com a l’exterior un 50%. L'horari de tancament d'aquests establiments serà a la 1 de la matinada com a màxim. A més, s'aconsella que sempre que sigui possible, s'haurà d'utilitzar preferiblement servei a domicili i comandes per endur.

L’activitat comercial s’ha de dur a terme evitant qualsevol aglomeració. Tant en espais tancats com en espais a l’aire lliure, la distància física de seguretat s’estableix en 1,5 m. L’aforament màxim permès és l’equivalent a 2,5 metres quadrats per persona.

Es poden dur a terme les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, cinema o exposicions tant en recintes estables, com ara teatres, cinemes, carpes de circ o similars, com a l’aire lliure sempre que l’aforament no superi el 70%. L'aforament de les activitats esportives també es limitarà a un 50%, sempre seguint els plans treballats en l’àmbit del Procicat.

Més positius a les escoles

Els contagis entre escolars s'han disparat els últims dies a l'Ebre. Després d'una setmana sense cap positiu als centres escolars, els últims 3 dies se n'han registrat 42, dos dels quals en nadons sense escolaritzar. Els 25 primers ja han portat els Serveis d'Epidemiologia ha confinar 3 nous grups escolars, un a l'escola Sant Miquel de Deltebre, un l'escola de Sant Jaume d'Enveja i també el menjador escolar de la Sénia, on ha donat positiu un monitor. Aquest dilluns s'està acabant de valorar si hi ha nous grups aïllats arran dels últims 18 positius registrats aquest diumenge. 7 dels primers grups que es van confinar al territori ja han tornat a l'escola i hi ha ara mateix 16 grups aïllats.

Cribratge per als negatius a Padesa

A banda, també es farà un altre cribratgea la planta de l'empresa Padesa a Roquetes. Fins ara s'hi han detectat fins a 272 casos de Covid-19, 230 dels quals de treballadors. Lleixà ha posat de manifest la importància de controlar la situació a la companyia perquè hi treballen persones de diferents municipis. L'alcalde de Roquetes, Paco Gas, ha mostrat el seu suport a Padesa i ha afirmat que «se li han exigit mesures» i que «les està duent a ». A més, ha defensat que no aturi la producció per les seves característiques de funcionament i ha remarcat que és un «element productiu del territori» important. Amb tot, s'ha mostrat comprensiu i favorable amb les mesures adoptades per Salut i ha lamentat que hi ha hagut un «relaxament» de la població en les darreres setmanes, especialment en l'àmbit de «l'oci nocturn».

A Amposta, sense mesures extra

Per la seva banda, l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha explicat que seguiran «les directrius de Salut» però no prendran «cap mesura extra». «Al juliol triplicàvem la taxa que tenim ara de risc de rebrot», ha justificat. Tot i això, s'ha mostrat obert a fer canvis en els propers dies si la situació evoluciona de manera desfavorable.