Primer plano de Ana Rosa Quintana

Oriol Mitjà: «Ara cal prendre consciència, podem tenir problemes»

L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha afirmat que les mesures per frenar el coronavirus s'havien de prendre abans

Ana RosaQuintana  ha parlat aquest dimarts, 16 de juny, amb l'epidemiòleg català Oriol Mitjà sobre l'impacte que ha tingut el coronavirus a Espanya, i sobre si podien haver-se evitat els milers de morts que s'han produït en els últims  mesos.

«Jo vaig començar a escriure articles en els quals ja prevèiem el 24 de febrer que el virus arribaria a Espanya, i recomanàvem preparar-nos i comprar EPIS, o tancar escoles i cancel·lar esdeveniments. Es discuteix molt sobre el 8-M, però aquest no és el problema, sinó tot el període que va des de l'1 al 16 de març. Vam intentar anunciar-ho al Govern, però crec que no vam tenir prou permeabilitat», començava Mitjà.

«Hi va haver una falta de sentit comú», assegura Oriol Mitjà

A més, Oriol ha afirmat que es van haver de prendre mesures abans d'hora: «No crec que es pugui incórrer en cap classe de delicte, i no hi ha recomanació científica que digui en quin moment cal passar d'una fase de contenció a la de mitigació. El que hi va haver va ser una falta de sentit comú. Quan ja tens casos nombrosos i no pots traçar les cadenes, és que ja vas tard. L'important ara és que no ens torni a passar», ha prosseguit l'epidemiòleg davant la mirada atenta d'Ana Rosa.

Preguntat pel futur immediat, Oriol ha avisat a l'audiència d''El programa de Ana Rosa': «Ara el virus ha retrocedit. Primer perquè hem fet un gran esforç amb el confinament i s'ha fet tan bé que tenim uns nivells de contagi molt baixos. El clima també ens ajuda perquè passem més temps a l'aire lliure i, a més, millora la nostra immunitat amb la vitamina D. Ara cal prendre consciència i anar amb compte perquè, si no, quan torni el fred tornarem a tenir problemes», alertava Mitjà.

Finalment, l'expert ha advertit que encara podrien quedar alguns mesos per aconseguir una vacuna eficaç: «A mi em sembla molt improbable que al gener tinguem la vacuna, i hem de protegir-nos amb els mitjans que ja tenim: la  protecció personal, l'ús de PCR, la recerca de contactes...», ha sentenciat el convidat