Aprovat el Pla TDT per impulsar la tecnologia 5G i l'alta definció a tots els canals

Les ajudes a famílies que va prometre la Moncloa l'estiu passat no han estat incloses al pla

A més, la Moncloa ha deixat establertes les condicions bàsiques per a l'alliberament de la banda 700 MHz, un projecte d'àmbit europeu que té com a objectiu  garantir un enfocament ordenat de l'ús d'aquesta banda a la Unió Europea. D'aquesta manera, la banda 700 MHz quedarà destinada a altres usos de serveis de radiodifusió. En concret, habilitarà la introducció i  l'impuls dels serveis associats a la telefonia mòbil de cinquena generació, la 5G.

Una altra de les mesures incloses en aquest Pla TDT eren les ajudes a famílies i llars, que havia promès el govern l'estiu passat i que finalment no inclou el projecte, tot i que, segons informa 'El Español', s'inclouran en futurs decrets dependents dels Pressupostos Generals de 2019 i 2020. De moment, el Ministeri ha obert una audiència pública per als usuaris que vulguin fer suggeriments, disponible fins el 18 de gener.

Lideratge de la tecnologia 5G

Possible introducció del 5G | Joan López

El pla facilitarà que la tecnologia 5G s'instauri a Espanya de manera potent, impulsant així la transformació digital i de desenvolupament a Espanya, com a país emprenedor i en ple creixement tecnològic. El procés d'alliberament de la banda 694-790 MHz finalitzarà abans del 30 de juny de 2020, complint amb el calendari establert a la Unió Europea

El projecte  ajudarà a mantenir amb seguretat el futur de la televisió digital terrestre a través de la banda 470-694 MHz, que continuarà sent utilitzada pel servei de TDT, mínim fins el 2030, onze anys més. Es disposarà de les mateixes xarxes de televisió que existeixen i estan en vigor i es mantindrà l'oferta de canals digitals actual.

Un pas cap a l'alta definició

Segons  ‘Panorama Audiovisual’, es preveu que tots els canals de televisió evolucionin les seves emissions a alta definició, abans de l'1 de gener de 2023, data límit estipulada. D'aquesta manera,  tots els canals es veuran obligats a incloure la capacitat de rebre emissions en alta definició per a tots els receptors de televisió digital que s'instal·lin a Espanya. 

Les mesures per als canals més potents seran encara més exigents. Hauran de tenir capacitat per rebre emissions en ultra alta definició i amb tecnologia de transmissió DVB-T2, a més d'incorporar serveis interactius HbbTV.