Investiguen Mediaset i una desena de col·laboradors per un programa de televisió

La família del dictador Francisco Franco es va querellar contra el grup de comunicació per un reportatge emès a Cuatro

La seu principal de Mediaset a Madrid, en una imatge d'arxiu
La querella de la família Franco es dirigeix contra Mediaset i els col·laboradors del reportatge 'La herencia de los Franco'. | Europa Press

Mediaset torna a estar en el focus mediàtic aquest estiu. Pocs dies després d'acomiadar Marta López per la seva actitud irresponsable davant el coronavirus, el grup de comunicació i deu col·laboradors han estat imputats pel Jutjat d'Instrucció número 39 de Madrid per un suposat delicte d'injúries i calúmnies contra la família del dictador Francisco Franco. Segons explica el diari 'Público', la jutgessa Belén Sánchez havia citat a declarar tots els investigats, entre els quals hi ha el conseller delegat de Mediaset, Alejandro Echevarría, però finalment ha posposat les citacions.

L'origen del cas és l'emissió del reportatge 'La herencia de los Franco' el 23 de juliol de 2018, dins el programa 'En el punto de mira', emès a Cuatro. Els hereus de Franco van interposar una querella contra Mediaset perquè el programa considerar que aquest programa, «de clar contingut difamatori i de desprestigi», «recull informacions pròpies i de tercers, que en cap moment s'ajusten a la veritat, en continguts manifestament falsos i temerari menyspreu a aquesta».

Cal destacar que en un primer moment la justícia no va admetre la querella, perquè no hi veia indicis de cap delicte d'injúries, però els Franco van apel·lar davant de l'Audiència Provincial de Madrid, que els va donar la raó i va ordenar investigar els fets.

Un exmembre de la família Franco, entre els investigats

La família Franco es va querellar contra Mediaset i contra els col·laboradors que van participar en el programa. En concret, són Juan Serrano, Raúl López Palomar, Pablo de Miguel, Lorena Correa, Carla Sanz, Juan Carlos González, Carlos Roberto Babio, Javier Otero, Mariano Sánchez Soler i Jimmy Giménez Arnau. Es dona la casualitat, que aquest darrer va formar part de la família Franco, ja que va estar casat fa quatre dècades amb Merry Martínez Bordiú, una de les nétes del dictador.


La querella cal exposar que va ser interposada per considerar que aquest programa «és de clar contingut difamatori i de desprestigi”. No obstant això, cal saber que, en un primer moment, aquella va ser inadmesa en considerar que no hi havia delictes d'injúries en aquell. Però, després, després de dur a terme el pertinent recurs d'apel·lació de la família en l'Audiència Provincial, es va decidir obrir diligències.

En aquest sentit, des del diari 'Público', s'explica que el reportatge 'L'herència dels Franco' es va sustentar en documentació que, fins i tot, es troba en mans de la Fundació Nacional Francisco Franco. Tot i això, en la querella s'estableix que la recerca que recull el programa de Mediaset «està absent de fonament o d'informació neutral. Se sosté en una artificiosa simulació documental de recerca, mancada d'objectivitat i d'imparcialitat».


Comentaris

envia el comentari