El periodista Tico Medina

Mor el periodista Tico Medina, pioner a la televisió espanyola

Les generacions més joves el relacionen amb la premsa rosa i la crònica social, però també va ser un gran entrevistador

El programa 'Herrera en Cope' ha informat aquest matí de la mort de Tico Medina. El periodista granadí ha mort aquest dilluns, 5 de juny, als 87 anys. Va ser un dels pioners de la televisió a Espanya, i va treballar en diversos mitjans de comunicació.

El periodista ha recollit una gran quantitat de premis durant la seva trajectòria professional. A la seva avançada edat, Tico Medina ja s'havia retirat de l'esfera pública. Ara bé, la seva mort ha commogut el món del periodisme.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Escolástico Medina García, més conegut com a Tico, era considerat un 'mestre' entre els professionals de la comunicació. De fet, Carlos Herrera, que ha estat l'encarregat d'informar sobre la seva mort, s'ha emocionat en directe: «Sempre en els nostres cors, estimat Tico».

El comunicador de la cadena Cope l'ha definit com «un mestre de periodistes, mestre incontestable, comunicador únic, col·laborador d'aquest programa i un gran escriptor». Molt emocionat, ha enviat una sincera abraçada a la seva família.

Segons ha revelat Carlos Herrera, tenia complicacions en el seu estat de salut. Per aquest motiu, durant la Setmana Santa del 2020, Tico va intervenir per última vegada a la Cope. 

Tico Medina comptava amb un Ondas, una Antena d'Or, un Premi Internacional de Periodisme i una Caravel·la de Plata. També altres premis com el de la Premsa de Madrid o el Premi Nacional que concedeix la ciutat de Granada.

'Llegenda' i 'mestre'

El periodista Luis del Val ha volgut recordar-lo amb unes emotives paraules: «Disparava les metàfores amb la rapidesa d'un pistoler, mai sabré si li costava molt o poc, però el resultat era enlluernador».

A més, ha destacat el seu olfacte periodístic, «intuïa on era la notícia, i això no s'aprèn a les facultats». D'altra banda, el periodista Antonio San José també ha tingut un afectuós record per Tico Medina: «Va marcar una important etapa del periodisme espanyol, gran periodista i gran persona».

«Llegenda» i «mestre» han estat les dues paraules més repetides per definir a Tico Medina.

També RTVE ha volgut retre-li un homenatge. Ha publicat un fragment d'una de les seves aparicions en què presentava un reportatge sobre les tortugues marines. El vídeo, del 1980, ha estat publicat a Twitter.

La seva trajectòria professional

Escolástico Medina va néixer a Píñar, Granada, el 1934. Va ser un dels pioners de la televisió a Espanya, i era molt conegut per les seves entrevistes. Va arribar a estar al davant de personatges com Fidel Castro, el Che Guevara o Salvador Dalí.


En la seva faceta periodística va destacar també com a redactor. Els seus textos es podien llegir en publicacions com l''ABC', el diari 'Pueblo' o 'Informaciones'. També escrivia per a la revista 'Hola', i va treballar com a corresponsal de guerra en diversos conflictes.

Va començar en la premsa local de Granada fins que va fer el salt al periodisme de Madrid. Va compaginar la professió periodística amb la redacció de guions. Les generacions més joves el relacionen amb la premsa rosa i la crònica social.

Tico Medina va arribar a convertir-se en una de les cares més famoses de la televisió a Espanya. Va ser pioner en moltes coses i va destacar pel seu esperit innovador i el seu caràcter inconformista. 

A la televisió va participar en programes com '300 millones', 'A toda página', 'Las mañanas de Rosa' i 'con T de Tarde'.