Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pol Mainat i Rosa Maria Sardà en una imatge d'arxiu

Per què s'han oblidat de Rosa María Sardà a la gala dels Goya?

Els espectadors no van dubtar a mostrar el seu enuig a través de les xarxes socials

Pol Mainat i Rosa Maria Sardà en una imatge d'arxiu
Per què s'han oblidat de Rosa María Sardà a la gala dels Goya? | Catalunya Diari

El passat 2020, Espanya patia dures pèrdues en el món cinematogràfic. Entre elles, la de la coneguda actriu Rosa Maria Sardà. Com cada any, la gala dels Premis Goya ha realitzat un homenatge a aquells que ja no hi són, en l'apartat de 'In Memoriam'. L'actriu, però, no figurava entre els professionals del cinema esmentats en aquesta categoria.

Quique San Francisco, Jean-Claude Carriére, Josep Marina Benet i Jornet, Lucía Bosé, Carmen de Mairena, però ni rastre de Rosa Maria Sardà. Aquest fet no ha passat desapercebut per l'audiència, que no dubtava a començar a investigar els motius pels quals l'actriu no apareixia ni era esmentada en els Premis Goya 2021.

Els motius 

Immediatament, els teleespectadors no van dubtar a inundar les xarxes socials amb diverses imatges de Rosa Maria Sardà, qui va morir el passat 11 de juny a Barcelona amb 78 anys. «Jo sí que recordo Rosa Maria Sardà», comentaven els internautes. No obstant això, des de l'Acadèmia del Cinema no s'havien oblidat d'ella malgrat no aparèixer en els vídeos.

I és que l'actriu va presentar aquesta emblemàtica gala fins a 3 ocasions; 1993, 1998 i 2011, arribant a aparèixer en altres dues edicions, la del 2009 i la de 2010. A més, també havia estat nominada als Premis Goya en tres ocasions: '¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?', 'La niña de tus ojos' i 'Sin vergüenza', dels quals ha guanyat dos premis. Llavors, per què sent tan important en la història del cinema a Espanya, no ha aparegut en els Premis Goya igual que la resta dels difunts?

Sembla que la mateixa Rosa Maria Sardà hauria demanat a l'organització no sortir en la recopilació de defuncions, una cosa que l'Acadèmia del Cinema i el seu president, Mariano Barrosa, han volgut respectar, sabent les crítiques que generaria a les xarxes socials.

Tot i que havien intentat no donar aquesta informació, la veritat és que les crítiques dels internautes han provocat que haguessin de donar explicacions a través de Twitter i, d'aquesta manera, aturar l'allau de comentaris en contra seu. Després d'aquesta breu i contundent explicació, els internautes es van tranquil·litzar i van donar les gràcies per l'aclariment.

Sens dubte, aquest any, l'audiència estava especialment sensible. L'Acadèmia del Cinema també ha estat criticada per no esmentar Pau Donés per la seva participació en el visualitzat documental 'Eso que tú me das', on altres usuaris intentaven excusar a la institució defensant que el vocalista de 'Jarabe de Palo' no era actor, sinó cantant.

Una pèrdua marcada pel pessimisme

La veritat és que la mort de Rosa Maria Sardà va ser d'allò més tràgica. Després d'una carrera cinematogràfica espectacular, l'actriu ens deixava embolicada en amargor i pessimisme. I és que, de fet, les seves últimes declaracions deixaven entreveure que no estava passant pel seu millor moment.

«Tinc càncer, però no saben on el tinc i se l'inventen. El càncer és invencible, no és una lluita, és una qüestió que els que se n'ocupen que tinguin més o menys encert en programar unes certes medicacions o el que sigui, però no es tracta d'un partit per a veure qui guanya, perquè el càncer sempre guanya», revelava l'actriu.

A més de mostrar-se negativa amb la seva malaltia, la coneguda actriu també es mostrava pessimista sobre la situació que travessava el nostre país després de l'aparició de la Covid-19: «Alguns no deixaran de seguir fent el que sigui per acumular milions. Se seguiran venent armes, explotant gent i vindran pasteres plenes de gent que no vol ningú».