Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El TSJC dóna la raó al policia que va pedre el seu càrrec per una discapacitat

El TSJC ordena la reincorporació d'un policia jubilat forçosament per una incapacitat

Chema Giménez va perdre el seu càrrec com a policia local de Gavà després de patir un accident de trànsit

El TSJC dóna la raó al policia que va pedre el seu càrrec per una discapacitat
El TSJC dóna la raó al policia que va perdre el seu càrrec per una discapacitat | Cedida

 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat reincorporar al cos policial un exagent de la Policia Local que va patir un accident de trànsit que el va deixar incapacitat. Chema Giménez treballava com a funcionari a l'Ajuntament de Gavà quan va ser despatxat després de l'incident que va provocar-li lesions greus a la cama.

«Vaig patir un accident de trànsit l'any 2014. El febrer del 2016  l'Institut Nacional de la Seguretat Social  (INSS) va declarar la meva incapacitat. Quina va ser la meva sorpresa quan el govern municipal em va despatxar per decret, negant-me un lloc de segona activitat», relata Giménez, tal com informa 'Crónica Global'. En aquell moment,  l'expolicia, que no va trobar cap suport administratiu, va acudir a un sindicat de classe. «Em van dir que no podia fer-hi res, ja que m'havien aplicat l'article 67.1.c de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, que permet la jubilació forçosa en cas d'incapacitació declarada», recorda l'exagent.

Uns drets que no es respecten 

No obstant això, la 'Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i protocol facultatiu' de les Nacions Unides —acceptada i adoptada per Espanya— estableix en els seus articles 27.1.i i 27.1.k que s'ha de «vetllar perquè es facin ajustos raonables per a les persones amb discapacitat en el lloc de treball», que es promoguin «programes de rehabilitació vocacional i professional» i que hi hagi un «manteniment de l'ocupació i reincorporació al treball adreçats a persones amb discapacitat»; uns punts que suposarien un incompliment de la normativa vigent en la decisió imparcial del consistori de Gavà. 

Així mateix, Giménez, que està casat i té dos fills, va trobar feina en el sector privat de vigilància i, mentre exercia com a guàrdia de seguretat, emprenia una batalla judicial defensant a capa i espasa els seus drets com a treballador amb una discapacitat. Així mateix, amb el suport d'AILPOLD —associació de policies amb discapacitat—, l'expolicia va interposar un recurs contra la decisió del govern municipal, que va perdre en primera instància. No obstant això, el TSJC li dóna ara la raó, ordenant la reincorporació de Giménez al sector públic.

Els sindicats asseguren que els ajuntaments catalans no vetllen pels drets dels funcionaris amb discapacitats
Els sindicats asseguren que els ajuntaments catalans no vetllen pels drets dels funcionaris amb discapacitats | Cedida

 

S'ha de començar a «vetllar pels treballadors amb discapacitat»

Paral·lelament, el president de l'AILPOLD, Vicente Flores, valora de manera positiva la sentència del tribunal, tot i que lamenta que encara queda molt camí per recórrer: «És un avenç però s'ha de seguir». Els ajuntaments catalans han d'aprovar reglaments de segones activitats per als seus funcionaris, i «que aquests estiguin adoptats a la normativa vigent de la Convenció de les Nacions Unides», afegeix. D'altra banda, Flores assegura que, malgrat que no sempre s'aplica rigorosamentalguns consistoris del territori ja disposen d'un pla d'aquestes característiques

Cal esmentar que la mateixa ONU ha condemnat l'Ajuntament de Barcelona del 2010 i del 2011, presidit per Jordi Hereu i, posteriorment per Xavier Trias, assegurant que no vetllaven per la inclusió dels agents de la Guàrdia Urbana incapacitats, pel cas de Vicente Flores.

El cas de Flores 

Flores, abans d'afiliar-se a l'AILPOLD, va patir la mateixa situació que Chema Giménez: formava part del cos policial de la Guàrdia Urbana quan va perdre diverses funcions motores després d'un accident en moto mentre, tal com assegura 'Crónica Global', acudia a un servei estant de baixa mèdica;  posteriorment, el van forçar a jubilar-se.

Un incessant procés judicial que conclou favorable 

Per la seva banda, l'expolicia va emprar els recursos necessaris per portar el seu cas a disposicions judicials. Malgrat que va guanyar en primera instància, el TSJC va revertir la decisió el 2012. Aquest es va remetre al TC dos anys després i al Tribunal Europeu dels Drets Humans l'any 2015 però va resultar infructuós per a Flores amb la desestimació a l'auto. Ara, en una situació paral·lela a la de Giménez, les Nacions Unides han fet justícia per ambdós

També et pot interessar...