Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla curt on es pot veure al raper Pablo Hasel conduït pels Mossos d'Esquadra al cotxe policial després de la seva detenció

En Cecilio, l'Estanislao i els terroristes de l'Audiència Nacional (1)

Una lectura atenta de la sentència de l'Audiència Nacional que ha condemnat el raper català Pablo Hasél a presó, enmig d'un clima general d'insurgència als carrers

Quan jo era molt jovenet, treballava al port de Barcelona. Una de les coses que més em va sorprendre i divertir és el tracte que havia de tenir amb els inspectors de duana del port. Quan els hi demanaves qualsevol cosa, el document havia d’acabar amb les paraules «Ut supra, como se pide». Avui en dia, encara no en tinc ni idea de què vol dir, tot i saber què volen dir les paraules individuals. Aquesta suma amb resultat negatiu m’ha vingut al cap aquesta setmana, quan m’he disposat a llegir la sentència de l’Audiència Nacional contra Pablo Hasél.

Quan la vaig començar a repassar, el primer que vaig pensar és que m’havia equivocat d’arxiu. A l’explicació del cas, els jutges em parlen del “acusado Pedro Antonio”, nascut el 1988 i que “alega tener como profesión rapero y poeta”, i que fa servir el nom artístic de “Cachas”. No és que jo sigui un devot seguidor del músic lleidatà, però tinc pocs dubtes que el seu nom artístic és Pablo Hasél i la Viquipèdia em diu que va venir al món com a Pablo Rivadulla. Llegeixo una mica més i no hi ha dubte, estan parlant de Hasél.

Bé, seguim llegint. Els jutges ens informen que Hasél (per nosaltres, Cachas per a ells) va publicar diversos “comentarios denigrantes” a Twitter. Una gran sorpresa en una xarxa social caracteritzada per l’amor i l’harmonia, direu. El que sí que em sorprèn (bé, lleugerament) és la metodologia d’investigació. L’Audiència ens explica que en el moment de la seva detenció en Cachas tenia 54.000 seguidors, que eren els receptors dels seus missatges, que es veu que són coneguts dintre de la xarxa social com a “tweets”. Per destriar el jull del blat, la investigació ha buscat les següents paraules: GRAPO, MONARQUÍA, REY, ETA, TERRORISMO, BILBO, BOMBA, Jose Ángel, POLICÍA i GUARDIA CIVIL. La meva primera sorpresa també va ser la vostra: qui és aquest tal José Ángel i per què l’estava buscant el Pablo Rivadulla, Pedro Antonio, Pablo Hasél, Cachas? Fent una mica de scrolling, trobem els tuits en qüestió. Per exemple:

El ladrón del Jose Ángel no debe dar crédito a la impunidad que tiene para burlarse de nosotr@s.

O

El mafioso del Jose Ángel de fiesta con la monarquía saudí, entre quienes financian el ISIS queda todo.

Sembla clar que parla del rei. Inicialment vaig creure que parlava de Juan Carlos, però no, el José Ángel és en Felipe. Ho veurem quan ens trobem el pseudònim del seu pare. Però primer voldria que paréssim un moment. Tot i que en Hasél és conegut com a raper, aquí ens diuen que la fiscalia, a instàncies d’una denúncia particular, es va posar a fer recerques al seu compte. Això en sí és remarcable perquè aquests tuits, en el moment en què es van fer, no van provocar cap explosió de violència ni el renaixement del GRAPO o la ETA. I què hi van trobar? Doncs aquests dos tuits són un exemple força significatiu dels que fa contra la Casa Reial. N’hi ha també contra la policia, com ara:

Ahora van de llorones los antidisturbios cuando han golpeado y torturado siempre a miles y miles de personas, han desahuciado a porrazos, etc.

O

Dicen escorias policías "velamos por tu seguridad" mientras pagados por ti te vienen a desahuciar.

I d’altres de reivindicació de terroristes. Aquests ja us aviso que s’entenen poc.

2 años desde que Felisa fue exterminada por comunista, negándole el estado la asistencia médica en prisión.

O

Pedro Miguel militante del PCE (r) asesinado por la policía por defender nuestros derechos.

Per si teníeu el dubte, la Felisa tampoc es deia així. Es deia Isabel Aparicio. El Pedro Miguel es deia Juan Martín Luna, tots dos membres del GRAPO. Per saber-ho, només cal anar a Google i posar la frase. Sí, és una disfressa tan efectiva com posar-li una perruca a un elefant per entrar a una discoteca.

Tampoc tinc clar a qui busquen protegir amb aquests pseudònims. En alguns dels tuits aconsegueixen resultats d’humor involuntari com ara aquest:

Reyes no llamara criminal al Rey por vender armas a Arabia Saudí o vivir a todo lujo a costa de la miseria, criminaliza la huelga.

El senyor encarregat de rebatejar als protagonistes del judici li ha posat Reyes... a Ada Colau.

Llegint els tuits, la sensació que et queda és d’una persona molt obsessionada amb la monarquia, però tampoc en veig cap on s’exhorti als seus seguidors a assaltar el Palau d’Hivern. I quan diu

Los amigos del reino español bombardeando hospitales mientras Estanislao se va de putas con ellos.

Doncs tampoc ho pots discutir massa, en quant desxifres que l’Estanislao és el Juan Carlos I.

Seguidament, el narrador de la sentència et remarca que el Pedro Miguel, la Felisa i els altres mencionats van ser condemnats per TERRORISMO. Jo us ho poso en majúscules, però l’escrit de l’Audiència ho posa en vermell. Això ho fa per remarcar que terrorista és aquell condemnat per terrorisme. És a dir, que si tu per exemple fas el mateix tuit que el Hasél però parlant de qui va matar 15 pagesos a Extremadura l’any 1936, no hi pot haver delicte d’apologia del terrorisme si qui ho va ser no va rebre una condemna judicial. Resumint: és terrorisme el que el sistema judicial diu que és terrorisme. No la dominació a través del terror o un seguit d’actes violents per infondre terror. Que no són definicions meves, són les dues primeres accepcions de la RAE.

Seguidament, passem al vessant més pròpiament artístic del “Pedro Antonio”. Ens presenten la cançó “Estanislao Picon". O millor dit, el vídeo, perquè comencen per dir-nos que hi surten “diversas imágenes y cortes de voz del Rey emérito Estanislao, así como una imagen de la cabeza del Rey Jose Ángel, que surge del interior de la cabeza de su padre, que a su vez sale del interior de una cabeza de Cecilio.”

Amb aquesta explicació fan encara més absurda la disfressa dels noms canviats, perquè no costa gaire deduir que Picón vol dir Borbón i que Cecilio és el sorprenent nom que han decidit posar-li al Francisco Franco. Que probablement t’hauria enviat a presó per dir-li així, d’altra banda. Per no parlar de l’absurd de canviar els noms reals dels implicats per motius de privacitat i deixar el molt discret títol de “Rei” en el text.

Abans de passar a revisar la lletra, ens informen que en el moment de ser inspeccionat per la justícia espanyola, el vídeo en qüestió tenia 5.417 visualitzacions. Us puc dir que en el moment d’escriure aquest article en tenia 738.691. Una dada que et diu dues coses: que YouTube no l’ha trobat pas prou ofensiu per treure’l i que la feina de promoció musical de l’amic Pedro Antonio li porta la justícia espanyola.

La lletra no us la posaré sencera, la podeu escoltar a YouTube com a “Pablo Hasél... Juan Carlos el Bobón”. La seva essència seria “Estanislao Picon, capo mafioso saqueando el reino español. En televisión vomitan que es útil, sí claro, pa su camello y pal dueño del puti. Estanislao Picon, tomará su palacio la revolución.”

Amb unes quantes referències a les seves amistats saudites, com aquest rima tan bonica: “Silencia sus negocios sucios en Arabia Saudí y por contarlos quieren condenarme a mí. Les venden armas que van al ISIS, lucha contra el yihadismo más falsa que la salida de la crisis.”

Amb aquestes proves, ens expliquen quina condemna va rebre en Cachas el març de l’any 2018. Hi diu que ha quedat demostrat que en Pedro Antonio és responsable d’un delicte de “enaltecimiento del terrorismo”, i amb l’agreujant de reincidència, perquè l’any 2014 ja va ser jutjat i condemnat per uns fets similars. Uns fets que val la pena remarcar que van treure Pablo Hasél del cercle molt reduït de seguidors que tenia i el van fer un personatge públic seguit per milers de persones de tot l’estat.

El raper Pablo Hasél, a punt d'entrar al vehicle dels Mossos d'Esquadra
 

La primera condemna és de dos anys i un dia de presó, així com una multa que he calculat que és d’uns 13.650 euros. També l’inhabiliten per sis anys. Això vol dir que durant aquest temps no pot rebre ajudes oficials de l’estat ni treballar a la funció pública.

La segona pena és per les injúries i calumnies a la Corona, així com per la utilització de la imatge del rei. La pena en aquest cas és només monetària, d’uns 10.950 euros, que suposo que deuen anar destinats a consolar al José Ángel i a l’Estanislao.

Sis mesos més tard, l’apel·lació de la sentència va considerar que la primera condemna era correcta, excepte per la pena per enaltiment del terrorisme, que va quedar reduïda a nou mesos, rebaixant també la multa. Voldria destacar que en aquesta revisió trobem una nota de nostàlgia quan li imposen a l'acusat “el equivalente de una multa de 500 pesetas en euros”.

Si heu llegit fins aquí i tampoc heu trobat massa indici de cap dels delictes dels quals s’acusa el raper, no és perquè hagueu llegit malament. Demà entrarem a la part de la sentència on ens intenten convèncer que el que heu llegit fins ara és material delictiu i mereixedor de presó.