Imatge d'una sortida de sol entre núvols a Pineda de Mar

A les portes del canvi important de temps aquest primer dia de setembre

Les tempestes de tarda seran més extenses al nord i a la nit acabaran arribant a molts punts amb algun patac d’aigua. Dilluns refrescarà clarament arreu

Aquest diumenge, primer dia de setembre, estarem a les portes del canvi important de temps que portem dies anunciant. I és que l’arribada d’un front acompanyat d’aire fred en altura farà que les tempestes de tarda siguin més extenses al nord i arribin a molts punts de Catalunya entre diumenge al vespre i dilluns al matí. Tot plegat amb temperatures que ja començaran a baixar a la tarda, però la refrescada es notarà sobretot a partir de dilluns. 

De moment, diumenge al matí ens tornarem a llevar amb sol arreu, però ja a partir de mig matí i migdia les nuvolades creixeran amb ganes a molts punts de muntanya de la meitat nord i deixaran xàfecs i tempestes al Pirineu i Prepirineu que, al llarg de la tarda, arribaran al nord de la Catalunya Central, comarques de Girona i nord de les de Barcelona. També en podran arribar d’altres a les Terres de l’Ebre. Atenció perquè algun aiguat pot ser fort i anar acompanyat de calamarsa, sobretot a l’interior del nord-est i Catalunya Central. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes per pluja forta: 

Mapa d'alertes per pluja forta aquest diumenge
Mapa d'alertes per pluja forta aquest diumenge | METEOCAT

A partir del vespre i nit, aquestes precipitacions es reactivaran a més punts de Catalunya, especialment del litoral i prelitoral de Barcelona. Sobretot en aquestes zones, entre la matinada i matí de dilluns poden caure tempestes localment fortes.

Les temperatures comencen a baixar

Pel que fa a les temperatures, a partir del migdia i durant la tarda ja baixaran en general,  amb un descens més marcat a les zones on caiguin els xàfecs més forts. No obstant, la calor encara continuarà sent intensa durant gran part del dia amb xafogor a la costa.  Moltes màximes es mouran entre els 28º i 33º, localment més altes a Ponent i vall de l’Ebre. Les mínimes, de moment, no experimentaran grans canvis, amb ambient pesat al litoral de nit. 

Tongada de tempestes i clara refrescada

Els ruixats i les tempestes afectaran molts punts de Catalunya entre diumenge el vespre i dilluns al matí, però especialment el litoral, prelitoral i nord-est. Alguns patacs d’aigua poden ser importants i anar acompanyats de calamarsa, mentre que la resta del primer dia de la setmana sembla que serà força més tranquil però amb vent als dos extrems del país.

Temperatura màxima prevista per aquest dilluns 2 de setembre
Temperatura màxima prevista per aquest dilluns 2 de setembre | GFS

 

Atenció a la refrescada, ja que les temperatures baixaran clarament i l’estiu quedarà tocat amb ambient de ple setembre i una tardor que vol començar a treure el nas molt discretament. De fet, tota la setmana vinent estarà marcada pels termòmetres a ratlla i fresca de nit, però sense pluja fins, almenys, el proper cap de setmana, quan les temperatures podrien baixar encara més.

També et pot interessar...