Muntatge amb una parella d'uns 50 anys asseguts revisant documents amb cara seriosa i un cercle amb un senyal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social

Si tens una d'aquestes 10 feines, et pots jubilar abans amb el 100% de la pensió

El Gobierno treballa en la reforma del sistema de pensions i hi ha un grup de feines que permeten posar fi a la vida laboral amb antelació

Jubilar-se amb antelació és un dels grans somnis de la societat. Els darrers anys de vida laboral són especialment durs. El cansament acumulat comença a fer efecte i les opcions de trobar nova ocupació en cas d'estar a l'atur són remotes.

Tot i això, hi ha treballs que ofereixen la possibilitat d'un retir anticipat sense pèrdua econòmica en la jubilació. El Gobierno central ha plantejat una sèrie de canvis per acollir-se a aquesta mesura.

La nova regulació vol modificar els coeficients reductors, percentatges que s'apliquen a la pensió de les persones que es jubilen abans d'hora. El coeficient varia segons l'edat en què es deixa de treballar. La pensió serà més baixa si la persona es jubila amb més anticipació.

Així mateix, la reforma d'aquest percentatge afectarà les persones d'activitats perilloses que es retirin abans del que marca la seva edat ordinària. El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, encapçalat per Elma Saiz, ja ha informat d'aquests canvis els sindicats i la patronal.

Amb quines feines et pots jubilar amb antelació?

La proposta planteja determinar el coeficient reductor a partir de tot un seguit de factors. La jubilació anticipada estaria supeditada al grau de morbiditat o sinistralitat que suposi fer un treball a partir d'una edat i a les possibles seqüeles que poden aparèixer. Els requeriments psíquics i físics d'aquestes activitats també tenen un paper clau per marcar la fi de la vida laboral.

A més, cal tenir en compte la incidència, persistència i durada dels processos de baixa laboral i les possibles incapacitats permanents o defuncions que es puguin ocasionar.

El Ministeri ja s'ha reunit amb Comissions Obreres (CCOO), la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme) i Unió General de Treballadors (UGT). L'executiu ha traslladat la proposta i se celebraran més reunions amb els agents socials per arribar a un acord.

Dit això, la Seguretat Social, ara mateix, ja considera que hi ha un conjunt de col·lectius que fan feines perilloses. Aquestes 10 ocupacions compleixen la normativa i els seus empleats poden avançar la seva jubilació sense perjudici econòmic.

  • Treballadors de l'Estatut Miner: Les persones incloses al Règim Especial de la Mineria i el Carbó no es poden acollir a la retirada anticipada.
  • Personal de vol de treballs aeris: Tripulants tècnics de vol.
  • Treballadors ferroviaris: Empleats que han estat exposats a treballs perillosos.
  • Artistes: Poden jubilar-se a partir dels 60 anys si han treballat en la seva especialitat (cantants, ballarins i trapezistes) un mínim de 8 anys els 21 anteriors a la jubilació. La resta podrà deixar de treballar amb la mateixa edat però sense cobrar el 100% de la pensió.
  • Professionals taurins: Poden jubilar-se a partir dels 55 anys si han complert uns requisits. Els matadors de bous, rellonejadors i novellers han d'haver actuat en 150 festejos, mentre que els banderillers, picadors i toreros còmics n'han d'acreditar 200.
  • Bombers al servei de les administracions i els organismes públics: Poden jubilar-se amb 60 anys, o fins i tot abans si el treballador ha cotitzat 35 anys o més.
  • Integrants del Cos de l'Ertzaintza
  • Policies Locals
  • Mossos d'Esquadra
  • Policia Foral de Navarra