Muntatge amb una persona gran amb la mà al cap i un cercle on apareix la taula d'un metge

Els 10 símptomes més comuns que alerten d'Alzheimer: has de prestar molta atenció

Abans de patir la malaltia, el cos ens pot enviar senyals

Només al nostre país, prop de 800.000 persones pateixen la malaltia de l'Alzheimer. Segons aquestes dades, ofertes per la Societat Espanyola de Neurologia, el 60% dels casos són de demència, mentre que un altre 30% encara no estarien diagnosticats.

Tot i això, independentment de les xifres (que realment són alarmants), les persones que pateixen Alzheimer han de batallar amb una sèrie de símptomes. Tot i això, el cos de l'ésser humà és savi, i abans que aparegui la malaltia podria estar enviant alguns senyals.

Els 10 símptomes que et pot enviar el cos i que no hauries d'ignorar

Quan parlem d'Alzheimer, estem fent referència a un tipus de demència i malaltia de deteriorament cognitiu. Aquesta malaltia sol afectar processos cognitius com la memòria, el pensament i el comportament. Tot i això, la ciència encara no ha aconseguit descobrir exactament el seu origen.

Muntatge de la part del cos inferior d'una psicòloga recolzant el pacient i una rodona amb una dona i un globus mostrant felicitat
L'Alzheimer és una malaltia que afecta moltes habilitats cognitives | Pexels, Getty Images Pro

No obstant això, el que sí que se sap és que un cop comença a aparèixer, la persona que ho patirà pot experimentar una sèrie de símptomes. Per aquesta raó, a continuació veurem quins són els més habituals, i també els que no hauries de passar per alt.

1. Dificultat en tasques habituals

Mantenir una conversa, sentir-se concentrat o experimentar dificultat en tasques comunes, com ara conduir, pot ser l'inici de la malaltia. Els experts indiquen que si una persona comença a experimentar tot això hauria d'estar en alerta.

2. Oblits del dia a dia

Un dels principals canvis que es produeixen, a més del que acabem de veure, és oblidar aquelles coses que solem fer de forma habitual. En aquest sentit, oblidar la informació que hem adquirit més recentment podria ser un senyal.

Home s'oblida de tasques diàries
L'oblit de tasques diàries sol ser un dels principals símptomes | España Diario TIPS, PixaBay, Proxima Studio

3. Desorientació

La desorientació és una altra de les coses que el cervell d'una persona amb Alzheimer comença a experimentar. I és que la desorientació especial o temporal són, sens dubte, les primeres que es veuen minvades.

4. Pèrdua del judici

És clar que la presa de decisions, moltes vegades, pot no ser fàcil per a cap persona. Això no obstant, en aquells casos en què la malaltia està en ple inici, és habitual que es manifestin decisions errònies, com per exemple descuidar la imatge personal.

5. Converses complicades

No és cap mentida quan diem que alguna vegada hem experimentat algun tipus de lapsus mentre parlàvem amb algú. No obstant això, si estem mantenint una conversa i tenim dificultats per continuar-la de manera habitual, podríem estar parlant d'un problema més gran.

Persones mantenint conversa
Tasques tan senzilles com mantenir una conversa es podrien tornar complicades de fer | España Diario TIPS, Getty Images, Monkey Business Images

6. Dificultat per entendre imatges

Jutjar la distància a què ens trobem, determinar el color o el contrast d'una foto o tenir dificultats per llegir són alguns dels símptomes que ens haurien de mantenir alerta. I és que els experts coincideixen que els problemes de visió també poden ser un senyal.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Home llegint i problemes de visió
Els problemes de visió també podrien ser un senyal de la malaltia | España Diario TIPS, Getty Images, Getty Images Signature

7. Aïllament social

L'aïllament social és una de les conseqüències més catastròfiques de la malaltia de l'Alzheimer. De fet, no és res més que el resultat de la dificultat de parlar o socialitzar amb els altres. Per això, les persones que el pateixen tendeixen a allunyar-se de la resta de gent.

8. Canvis a la ubicació

Un altre dels símptomes a què hauríem de parar atenció és al fet de col·locar objectes en llocs inusuals. El fet de perdre coses i de no ser capaços de trobar-les, per exemple, podria suposar una dificultat enorme. En estadis més avançats de la malaltia, les persones que pateixen Alzheimer poden arribar fins i tot a acusar-ne altres d'haver-los robat.

9. Humor i personalitat

Confusió, desconfiança, depressió i ansietat són només alguns dels estats anímics que una persona amb Alzheimer pot experimentar. El canvi d'humor és un altre dels senyals que ens poden alertar que alguna cosa no va bé.

Dues persones grans rient assegudes en un sofà
Amb el pas del temps, la socialització amb els altres es pot veure afectada | Getty Images

10. Resolució de problemes

Una cosa tan senzilla com recordar la recepta d'un plat o la tornada del camí a casa es pot transformar en un autèntic malson. I és que la capacitat de concentració i l'agilitat mental, en aquest tipus de casos, se sol deteriorar amb el pas del temps.