Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de dos policies d'esquena amb una rodona de bitllets d'euro

Els 7 consells de la Policia perquè no et robin els diners a través del mòbil

Segueix les pautes sobre com actuar a cadascuna d'aquestes situacions

Després de l'augment de les estratègies dels ciberdelinqüents per robar dades i diners, la Policia Nacional ha volgut transmetre una sèrie de consells per evitar caure al parany.

Són unes pautes senzilles i van acompanyades de diferents situacions en què et pots trobar. És a dir, ells t'exposen diferents casos de ciberestafes, i et diuen què hauries de fer a cadascun.

Una persona usant un mòbil amb un ordinador i una tassa de cafè al costat
Cada cop són més freqüents les ciberestafes | GTRES

Els consells que la policia vol difondre són els següents:

1. Missatgeria de paquets

En aquesta estratègia, els estafadors t' envien un SMS fals dient que tenen un paquet que has comprat prèviament pendent per lliurar. Per fer possible el lliurament, et diuen que cal aportar una quantitat de diners. D'aquesta manera et faciliten un enllaç que et porta a l'efectuació del pagament.

El que solen fer és que si punxes a l'enllaç, se t'instal·la una aplicació que els permet accedir a les dades del telèfon, incloses les bancàries. El consell de la Policia Nacional és que no punxis en enllaços que t'arribin sinó que, si estàs esperant un paquet, hi accedeixis des de la pàgina web oficial. D'aquesta manera podràs fer-ne el seguiment de manera segura i fiable.

2. La maleta del familiar

Mitjançant les xarxes socials et diuen que són un familiar d'algun conegut teu. S'inventa que vindrà al teu país a visitar la família per sorpresa, però que a la duana s'han quedat la maleta i necessita la teva ajuda. Alhora, no gaire després, et truquen d'una suposada companyia on t'expliquen el mateix i quins passos has de seguir per poder solucionar-ho.

D'aquesta manera et demanaran que facis una transferència que enviïs diners per alguna altra via. El que la policia indica fer en aquesta situació és contactar amb aquesta persona d'una altra manera, per verificar què t'està explicant. També has de trucar a l'aerolínia o contactar mitjançant canals oficials.

Una persona asseguda esperant amb una maleta al costat
Et demanen diners per treure la maleta de Duanes | PixaBay

3. Mama, aquest és el meu nou número

En aquest cas, a través de WhatsApp envien missatges als pares o mares fent-se passar pels fills. Al text escriuen que aquest és el seu nou número de telèfon i que els ha passat una cosa greu. A causa d'aquest succés necessiten que el progenitor els enviï diners. Els pares, com que és una cosa greu dels seus fills, s'espanten i s'ho creuen. Aleshores envien els diners on se'ls digui.

La policia recomana que els pares verifiquin que són els seus fills, trucant-los o contactant-los per qualsevol altre canal.

4. Compra-venda segona mà

S'ha posat de moda comprar i vendre productes de segona mà per donar-los una nova vida. De fet, hi ha aplicacions oficials per facilitar la cerca i l'intercanvi.

En aquest cas, si ets el venedor, l'estafador et fa una quantitat més gran de diners de la que deu. Aleshores et demana que li tornis la diferència perquè ha estat un error. Quan ho fan, ells retiren la seva transacció i es queden amb els teus diners.

Si, per contra, ets el comprador, no t'envien el producte pel qual has pagat en teoria. També et poden enviar un correu electrònic dient-te que el paquet està retingut a duanes i que has de pagar per treure'l d'allà.

El consell és que vagis amb molt de compte, sobretot si es tracta d'intercanvis de mòbils, videoconsoles, mascotes o instruments de música.

5. Lloguer d'estances de vacances

Hi ha vegades que quan estem interessats en llogar alguna habitació de particulars, el suposat propietari et diu que té més gent interessada. És per això que et fa enviar una transferència o Bizum per assegurar el teu lloguer i no donar-la a una altra persona. També et poden demanar fotografia del teu DNI per formalitzar el tràmit.

La policia adverteix que tant la comunicació com el pagament s'han de fer sempre des de les mateixes plataformes oficials i no en privat. A més, recomana desconfiar si el to del propietari és impacient i et pressiona perquè paguis.

Clau amb un clauer d'una casa sobre diversos bitllets i factures
No facis transferències a particulars de cases, només mitjançant plataformes oficials | Getty Images

6. Estafes d'empreses

Aquesta estratègia de robatori consisteix que els estafadors entren a les converses electròniques entre les empreses i els clients. Per això agafen, per exemple, les factures. Un cop la tenen et truquen o t'escriuen perquè facis el pagament de la factura a un número de compte diferent. Quan ho fas, desvien aquests diners a altres comptes i els treuen en efectiu. D'aquesta manera no en queden proves.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Les pautes que cal seguir en aquest cas són, si ets l'empresa, estar atent de la seguretat informàtica. I, en cas de ser el client, confirmar i verificar allò que t'estan demanant abans d'actuar.

7. L'home perfecte

A través de les xarxes socials, la víctima s'enamora de, normalment, un home. Això és a causa dels trucs de seducció i manipulació de l'estafador. Habitualment es fan passar per militars dels Estats Units o per ser un metge prestigiós del mateix país, entre d'altres. Amb qualsevol excusa, comença a demanar quantitats de diners a la víctima. Els motius poden ser des de tractaments mèdics fins a pagar el seu propi casament.

La policia recomana no enviar diners ni dades personals si no es coneix realment la persona que les demana.

Un home agafant un telèfon mòbil amb una mà
L´estafador es converteix en l´amor de la teva vida | PixaBay

Denuncia si has estat víctima d'estafa

La Policia Nacional informa que, si has estat víctima d'una estafa, denunciïs. D'aquesta manera podràs obrir una investigació. Això sí, avisen que com més proves o evidències tinguis, millor.

Així mateix, recomana formar els nostres grans i joves en l'ús d'internet, advertint-los de totes aquestes consideracions.