Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu

El canvi amb la jubilació que acaben de plantejar a Espanya: n'afectaria molts

Revelen el canvi que milloraria l'estat del benestar i el sistema públic de pensions

Tot i que l'edat legal de jubilació està en 66 anys i quatre mesos (cotitzant menys de 37 i nou mesos), o 65 anys, superant aquesta barrera, l'edat efectiva és una altra. Molts volen acabar la seva vida professional abans, i el que fan moltes empreses és substituir els empleats més grans per gent jove.

Són empleats joves que solen tenir un salari més baix i amb una capacitat de manejar les noves tecnologies molt més efectiva. Un fet que no deixa satisfets el Govern, i és que el pagament de les pensions suposa uns 12.000 milions d'euros al mes, més dues pagues extraordinàries.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Posposar la jubilació tindria aspectes positius per a empresaris i treballadors

José Luis Escrivá, ministre de Seguretat Social i Migracions, ha fet tot el possible per oferir incentius perquè els treballadors prolonguin la vida laboral. Segons un estudi de BBVA Research, la millora de l'estat del benestar seria una de les raons per les quals és aconsellable continuar treballant més temps del degut. Això donaria avantatges a les empreses amb més productivitat, entre altres beneficis.

Muntatge amb dues persones grans parlant i un cercle amb bitllets d'euro
Coneix els secrets d'un estudi que advoca per treballar més temps | Getty Images

Alfonso Arellano, Rafael Doménech i Juan Ramón García han estat els autors d'aquest estudi i exposen el següent: «L'evidència mostra que la participació en el mercat de treball cau d'una manera abrupta entre els 55 i 60 anys. Voluntàriament o involuntàriament, una part important del potencial productiu de les nostres societats està sent desaprofitat». Aquest estudi aclareix que la taxa d'ocupació per al grup d'edat entre 55 i 60 anys és a Espanya sis punts per sota de la mitjana de l'OCDE.

Un estudi del BBVA Research deixa palès els beneficis d'allargar la jubilació

Com més augmenta l'edat, més seriós és el problema, ja que el 8% dels espanyols entre 65 i 69 anys estan ocupats. Una dada molt pobra si la comparem amb el 27% a la mitjana de l'OCDE o el 50% al Japó i Corea.

Autors de l'estudi afirmen que és positiu que els treballadors de més de 50 anys allarguin la seva vida laboral. Tot i que en èpoques complicades a nivell econòmic i a curt termini, allargar la vida laboral aniria en contra de l'ocupació juvenil. Quan hi ha anys de creixement, aquests llocs de treball són «complementaris i no substitutius».

Muntatge amb una imatge d'uns constructors i un informe de bases de cotització
Un estudi exposa els efectes positius d'allargar la vida professional | España Diario

Per a les empreses, «la diversitat d'edats, a les empreses, impulsa la productivitat, en crear sinergies entre els treballadors experimentats i joves». El cas és que els experts apunten que els joves treballen millor amb gent gran al seu costat. D'altra banda, un altre dels factors que fa pensar que la prolongació de la vida laboral és millor per als empresaris i els treballadors són els beneficis del funcionament cognitiu.

Les 3 claus que posen sobre la taula els beneficis de treballar més anys

Continuar treballant és positiu per al nostre cervell i retarda malalties com l'Alzheimer, segons han exposat en aquest estudi. Des de BBVA Research es posen sobre la taula 3 claus per allargar la vida laboral encara que hi hagi molts treballadors que es vulguin jubilar aviat.

En primer lloc parlen d'incentius del sector públic. «La manca d'incentius per prolongar la vida laboral provoca que Espanya se situï entre les economies OCDE amb una taxa d'activitat més baixa de la població entre 65 i 69 anys», lamenten.

Bbva dóna claus sobre la jubilació
Un estudi del BBVA assenyala els beneficis de jubilar-se més tard | Europa Press, España Diario TIPS, Studioroman

En segon terme, inciten a la contractació i retenció dels treballadors més grans. «Baixos inconscients, discriminació, aversió al risc dels treballadors grans i incentius insuficients són alguns dels obstacles que dificulten el seu accés i permanència a l'ocupació», exposen.

Per acabar, posen el focus que cal millorar l'ocupabilitat dels treballadors grans amb l'aprenentatge permanent. A més, saben que és positiu realitzar més accions formatives i cal «superar les reticències dels ocupadors a invertir en formació i el desinterès dels treballadors grans per formar-se».