Tren de Rodalies arribant a una estació

Catalunya tindrà 69 nous trens de Rodalies i 32 de mitja distància

L'acord ha estat possible gràcies al govern espanyol i està al marge del contracte programa

El govern espanyol ha autoritzat aquesta setmana a Renfe comprar 69 trens de Rodalies i 32 Mitja Distància al marge del contracte programa. Fins al moment, l'operadora ferroviària havia demanat a la Generalitat signar-lo si volia rebre nou material.

El govern de l'Estat dona la llum verda a Renfe per a incrementar el seu endeutament fins a un màxim de 879,3 milions d'euros. Aquest mateix argumenta aquest canvi d'escenari amb urgència. «Tenim la necessitat de garantir l'homogeneïtat en el dret a la mobilitat i el nivell de qualitat que es presta en tot el territori de l'Estat», ha declarat.

Un estira-i-arronsa entre el Govern català i l'estatal

Renfe s'endeutaria per destinar aquests trens a la xarxa ferroviària de Catalunya al marge del contracte programa pendent d'acordar amb la Generalitat. La signatura d'un nou contracte entre l'operadora i la Generalitat era una condició indispensable per tirar endavant la compra. Així ho va destacar diversos cops el president de Renfe, Isaías Táboas.

Fins ara, Renfe havia condicionat reiteradament l'entrega de nou material per a Rodalies a la signatura del contracte programa. En aquest havien de quedar reflectides les inversions per renovar els trens. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró va deixar clar que la Generalitat no negociaria un contracte programa amb l'empresa fins que l'Estat no aclarís si s'aprovaria un traspàs integral de Rodalies.

El pla de Rodalies, presentat a finals del 2020, incloïa la compra de 101 trens nous per a Catalunya. L'autorització per part del Consell de Ministres per renovar els trens de Rodalies i Mitja Distància és una gran notícia i: «confirma l'aposta del govern espanyol pel reforç del transport públic». S'espera que en les setmanes vinents l'operadora concreti amb els fabricants les noves comandes.

La majoria dels combois es fabricaran al Vallès Occidental

El març de 2021,Renfe va adjudicar a la planta d'Alstom de Santa Perpètua de Mogoda la fabricació de 152 trens per a tot l'Estat. Aquí no s'incloïen els de Catalunya per la manca del contracte programa.

Es tracta d'un centenar d'unitats de 100 metres de longitud amb un 20% més de capacitat que els trens actuals. Estan pensats per minimitzar els temps d'espera entre la pujada i baixada dels passatgers. A més, disposaran de connexió wifi, seran accessibles i tindran un apartat per a bicicletes i cotxets infantils.

El contracte inclou també el manteniment dels combois durant els primers quinze anys. A part, 59 unitats més es construiran a la planta valenciana d'Stadler. En total, Renfe va adjudicar la fabricació de les 211 unitats per un valor de 2.445 milions d'euros.