Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.

Avís de l'OCU als catalans que tinguin estalvis guardats en un compte bancari

Això és el que pots fer amb els teus estalvis de manera segura

Avís molt seriós de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) a totes les persones que guardin els seus estalvis al banc. Avui dia, la major part de la ciutadania guarda els seus estalvis en un compte bancari, però, fins i tot, aquesta pràctica té algun risc. L'elevada inflació que estem vivint des de principis d'any també s'ha convertit en un problema per al mateix Banc Central Europeu (BCE). A causa d'això, l'OCU ha enviat una advertència a totes les persones que tinguin estalvis al banc.

Des del 8 de setembre, el BCE va apujar els tipus d'interès fins a assolir l'1,25 % per segon mes de manera consecutiva. El seu objectiu principal és poder afrontar la inflació que afecta tota l'eurozona. Al mes d'agost, aquesta es va situar al 9,1 %. Tanmateix, aquest no en serà el final. Per als pròxims mesos, s'espera que l'organisme augmenti fins a dues vegades més aquests interessos. Això està previst per als mesos d'octubre i desembre.

Què passa amb les mesures del Banc Central Europeu?

Les mesures que ha pres el BCE afectaran els ciutadans, tal com ja avisa l'OCU. El que passa quan els tipus d'interès augmenten és que els preus dels préstecs també ho fan. Per aquest motiu, aquelles persones que tinguin una hipoteca amb tipus variable hi seran les més afectades.

Imatge d'una persona comptant bitllets de 50
Les mesures del Banc Central Europeu poden afectar els teus estalvis. | Getty Images

D'altra banda, aquestes pujades ja comencen a ser presents a la rendibilitat de tots els dipòsits bancaris i del deute públic. És a dir, aquells clients que tinguin estalvis al banc es poden beneficiar de les pujades en els tipus d'interès.

Aquest és l'avís de l'OCU per a qui tingui estalvis al banc

L'OCU avisa que les mesures s'estan començant a notar en els préstecs i les hipoteques. Tot i això, també es reflecteixen en la remuneració dels dipòsits. Segons han comentat des de l'organisme: «Si tens diners estalviats que no necessites immediatament, però en vols córrer cap risc, un bon dipòsit pot ser la solució».

A més a més, des de l'OCU també posen a disposició dels usuaris un comparador en línia per poder comprovar la rendibilitat dels dipòsits. Això és una ajuda per saber què fer amb els teus diners.

Què passa a llarg termini?

L'OCU no només ofereix solucions, sinó que també avisa els clients que la rendibilitat d'aquests dipòsits és limitada. És a dir, són una bona opció a curt termini. Si tens estalvis que sàpigues que no necessitaràs els pròxims cinc o deu anys, s'obtindrà una rendibilitat més gran en una altra classe d'inversions. Per això, el millor és comptar amb una estratègia que s'adapti a les necessitats de cadascú.

Guardiola d'un porquet
Pots treure partit dels teus estalvis. | Getty Images

Una alternativa eficaç de l'OCU

Una altra de les solucions que proposa l'OCU, i que es converteix en una bona alternativa, és el deute públic. Igual que ho ha fet la resta, també ha millorat. Des de l'organisme indiquen que: «És possible que els pròxims mesos continuï augmentant la rendibilitat dels dipòsits i altres inversions sense risc». És el cas, per exemple, de «les Lletres i els Abonaments del Tresor».

Perquè et facis una idea sobre la rendibilitat, la darrera subhasta que es va dur a terme de Lletres del Tresor va acabar amb «un rendiment del 0,868 % anual per a les Lletres a 6 mesos i 1,408 %, a un any». En altres paraules, es converteix en una alternativa interessant per a tots aquells que vulguin invertir els seus estalvis a curt termini. En concret, en un any i sense por, ja que els riscos són mínims.

Tal com indica l'OCU, si comptes amb estalvis al banc, tens diverses opcions per treure'ls rendibilitat. Tot dependrà del tipus de risc que estiguis disposat a assumir, així com de la teva necessitat individual.