Imatge d'un dia gèlid de ple hivern a Catalunya

Alerta per fred extrem de nit aquest divendres amb temperatures que toquen fons

Les glaçades arribaran a la mateixa costa i es baixarà dels -5º a punts de l’interior. De dia farà encara una mica més de fred amb gran part de Catalunya per sota dels 10º a migdia

La fredorada d’origen àrtic arriba al seu punt àlgid aquest divendres després que al Pirineu s’hagin assolit els -15º dijous. De fet, la nit i matinada seran especialment fredes amb alertes activades per temperatures extremadament baixes a gran part de Catalunya. Les glaçades seran generals, també a la costa, i es baixarà dels -5º a l’interior. De dia també farà més fred, tot i que dominarà el sol.

Pel que fa a l’estat del cel, estarà serè en conjunt, tret d’algunes boires matinals i molt puntuals a punts de l’Altiplà Central. A la cara nord del Pirineu, al matí aguantarà força, però a partir del migdia la nuvolositat anirà a més i de cara a la tarda s’espera una nova tongada de nevades més aviat febles a totes les cotes  que difícilment es deixarà veure a la cara sud del Pirineu de Lleida. No es descarta que s’acumulin 20 centímetres de neu nova a les parts altes de la serralada, on dijous s'han assolit els -15º. Aquest és el mapa dels gruixos de neu caiguts al Pirineu les últimes hores:

El vent també continuarà sent notícia, ja que, després de deixar ràfegues de més de 130 km/h aquest dijous, seguirà bufant amb ganes als cims del Pirineu, Empordà, Terres de l’Ebre i sud del Camp de Tarragona.  De fet, en aquestes àrees poden tornar-se a superar els 100 km/h i hi ha alertes activades al Pirineu en aquest sentit, mentre que les ventades moderades es deixaran sentir a gran part de Catalunya, cosa que farà augmentar la sensació de fred. Aquests són els registres més important assolits avui:

  • Santuari de Queralt: 136 km/h
  • Boí: 120 km/h
  • Portbou: 117 km/h
  • Núria: 112 km/h
  • Montseny: 95 km/h
  • Montserrat: 78 km/h
  • Ports: 71 km/h
  • Mont-roig del Camp: 57 km/h
  • Barcelona: 46 km/h

Alerta per fred extrem de nit

La matinada de divendres serà la més freda i gèlida del que portem d’hivern amb mínimes que al Pirineu es mouran entre els -9º i els -5º, a l’interior entre els -7º i -3º, al prelitoral entre els -5º i els 0º i a la costa entre -1º i els 4º. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta groga per temperatures mínimes extremadament baixes a pràcticament tot Catalunya.

Pel que fa a les màximes, seguiran sent força baixes amb fred i vent que augmentarà aquesta sensació.  De fet, s’espera que gran part de Catalunya estigui per sota dels 10º al migdia. Els valors més alts es mouran entre els 6º i 11º al litoral, entre els 4º i 9º al prelitoral i per sota dels 5º a gran part de l’interior i, inclús, al voltant o per sota dels 0º a punts del Pirineu.

Les temperatures remunten el cap de setmana

De cara a la previsió del cap de setmana, les temperatures remuntaran de dia, especialment diumenge, quan es superaran els 15º a migdia a prop de la costa. En canvi, les nits continuaran sent gèlides a gran part de Catalunya,  especialment la matinada de dissabte, tot i que també pujaran les temperatures mínimes. Tot plegat amb força sol i vent que encara es mantindrà.