Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Mor el poll d’una àliga en perill d’extinció per culpa de l’activitat humana

Es tracta d’un exemplar d'àliga cuabarrada que pertanyia a una parella d’adults que el van abandonar al Penedès a causa de la instal·lació il·legal de vies d’escalada on hi havia el niu

Agent Rural del Grup de Suport de Muntanya (GSM) durant les tasques de retirada del material d'escalada
Agent Rural del Grup de Suport de Muntanya (GSM) durant les tasques de retirada del material d'escalada | Agents Rurals

 

 

Greu contratemps en la recuperació de l'àliga cuabarrada, una espècie en perill d’extinció a Catalunya. Els Agents Rurals han confirmat la mort d’un poll d’aquesta espècie a Gelida, a l’Alt Penedès, després que una activitat humà il·legal que es va dur a terme on hi havia el niu fes marxar la parella d’àguiles progenitores del petit, que va quedar abandonat.

Fa més de 30 anys que aquesta parella d’àguiles crien dins de la Zona Especial Protecció per a les Aus (ZEPA)  de la zona del litoral de Barcelona, concretament al municipi de Gelida. Durant l’any 2018, els dos exemplars van aconseguir treure un poll malgrat les dificultats de la zona, caracteritzada per grans infraestructures i poblacions amb molts habitants.

No obstant, quan el poll tenia dos anys de vida, cap al mes d’abril, els dos progenitors van abandonar el niu i el van deixar d’alimentar.  Per tant, l’exemplar recent nascut hauria mort molt probablement per inanició, fred o depredació. Malauradament, aquesta fugida de la parella i la posterior mort del poll han estat per culpa de l’activitat humana.

Agent Rural durant les tasques d'inspecció
Agent Rural durant les tasques d'inspecció | Agents Rurals
 

Unes vies d’escalada, possibles causants de la desgràcia

Un cop es va confirmar aquesta mala notícia, els Agents Rurals van començar a buscar les possibles causes que va portar la parella d'àligues a abandonar el niu. Segons sembla, a la zona del niu, que és un seguit de penya-segats, s’hi havien instal·lat recentment diverses vies d’escalada.

El problema és que, per dur a terme aquestes vies, diverses persones van haver de treballar-hi durant uns quants dies en una zona de difícil accés, netejant la vegetació per facilitar el pas de persones i materials. Una activitat molt sorollosa que és incompatible amb la reproducció d’aquesta espècie en perill d’extinció, cosa que va provocar l’abandonament de la cria.

No s’ha pogut determinar l’autoria d’uns fets que es dona la circumstància que es van dur a terme de forma il·legal, ja que per accedir a aquest punt cal passar per un corriol de pas prohibit durant l’època de cria d’aquesta espècie, que és, precisament, de l’1 de gener al 30 de juny.

Exemplar d'Àliga Cuabarrada
Exemplar d'Àliga Cuabarrada | Viquipèdia

 

Tot l’any vetllant per a la protecció de l’espècie

Una unitat del Grup de Suport de Muntanya (GSM) dels Agents Rurals va enretirar i comissar tot el material trobat a la zona, que eren 140 ancoratges, 13 reunions i diverses eines i cordes d’escalada corresponents a 23 vies d’escalada. Cal destacar que en aquesta zona està prohibit dur a terme aquesta activitat. 

Les institucions vetllen per regular els accessos a la zona per tal de garantir la convivència de les activitats d’oci amb la supervivència d’aquesta àliga en perill d’extinció. Durant tot l’any es duen a terme accions perquè res no pertorbi les zones de cria, ja que l’espècie és molt sensible a la presència de persones i està en regressió.   

  • També et pot interessar: Almenys 6 de cada 10 animals salvatges han desaparegut de la Terra els últims 44 anys