Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els experts adverteixen de la urgència de la vacunació per evitar que les persones més vulnerables arribin als hospitals.

Retiren més de 1.000 vacunes contra la Covid d’un CAP de Catalunya per un error

La conselleria de Salut ha comunicat que les cites que s’han hagut de cancel·lar aquesta setmana «seran reprogramades durant la vinent»

A causa d'un error humà aquest dimecres al Centre d'Atenció Primària (CAP) de la Seu d'Urgell, a l'Alt Urgell, es van quedar sense 1.400 vacunes. L'incident va obligar a suspendre la marató de vacunació sense cita per a majors de 18 anys i algunes cites programades pel dijous i el divendres.

Segons la conselleria de Salut, aquest dijous, 22 de juliol, l'error humà hauria estat en la cadena de refrigeració. Concretament, l'afectació la va rebre una nevera que conservava 1.400 dosis de diverses marques de la vacuna contra la Covid-19.

Així doncs, les dosis «han quedat en mal estat i han estat retirades», com s'apuntava en un comunicat de Salut. Tot i l'accident, la conselleria aclaria que s'estava aplicant el protocol adequat i es va posar «el cas en coneixement del Ministeri de Sanitat».

Els fets van suspendre la marató de vacunació sense cita prèvia que hi havia prevista aquest dijous. L'acte estava previst a la Sala Polivalent del Poliesportiu entre les 9.00 hores i les 13.00, per una de les franges d'edat que més afectació en aquesta cinquena onada. La vacuna que s'havia d'administrar als majors de 18 anys era la Moderna, però la gran majoria de vacunes malmeses van ser d'aquesta marca.

En el document de la conselleria de Salut s'assegurava el següent: «Les vacunes afectades es restabliran en les pròximes hores, de manera que totes les cites que s'han hagut de cancel·lar aquesta setmana seran reprogramades durant la setmana vinent».

L'alcalde de la Seu d'Urgell i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, va comentar: «Sap molt greu, però per seguretat no es pot fer. Esperem poder-ho recuperar aviat».

Els malalts crònics no poden ser atesos al CAP de la capital de l’Alt Urgell

El CAP de la població urgellenca porta gairebé una setmana sense poder tractar patologies cròniques. Des del dia 12 de juliol es van «endarrerir» els controls habituals dels malalts crònics.

La mesura va arribar per la necessitat que hi havia a l’assistència primària de prioritzar «malalties agudes i control de la Covid».

El risc de rebrot a la Seu d’Urgell és més al que el de Barcelona

Segons les últimes dades de Salut, el risc de rebrot a la Seu d'Urgell és del 2.790,36. En canvi, a Barcelona és del 1.547,14.

Pel que fa a la taxa de reproducció de la pandèmia setmanalment, és del 0,93 a Barcelona. A la capital de l'Alt Urgell aquesta xifra és de l'1,7, gairebé el doble que a la capital de Catalunya.

Cal mencionar que a les poblacions amb menys habitants algunes dades es veuen alterades. Així i tot, mostren una tendència clara de la situació que hi ha a la Seu d'Urgell i així s'ha traduït a la seva assistència primària.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]