Diversos cotxes un dia de pluja

Xàfecs forts a molts punts de Catalunya aquest dijous

Les precipitacions seran intermitents i poden ser intenses a zones del litoral i prelitoral. Els núvols seran abundants en general i les temperatures seran semblants o més baixes

El temps es complica aquest dijous. La nuvolositat anirà a més i s’esperen xàfecs a qualsevol punt de Catalunya, si bé les principals cauran a punts del litoral i prelitoral, especialment a la Costa Brava i al sud de Tarragona. Alguns ruixats poden ser forts i anar acompanyats de tempesta, raó per la qual Protecció Civil ha activat la prealerta del Pla Inuncat.

Ja entre el vespre i nit de dimecres cauran els primers xàfecs a les Terres de l’Ebre i al nord-est, i la tendència serà que es vagin estenent per més zones amb el pas de les hores, especialment al llarg del dijous. Seran en general força intermitents, si bé a l’interior i al Pirineu seran més escassos. 

Pel que fa a les temperatures, es mantindran en general semblants o una mica més baixes, a l’espera que baixin més els propers dies. La majoria de màximes es mouran entre els 15º i els 20º, si bé a la costa la sensació pot ser d’un ambient encara més fresc degut al vent de component est que bufarà amb cops moderats. 

Alerta per xàfecs intensos i més de 100 l/m2

No és una situació de pluges generals i fortes, ni molt menys, però sí que alguns xàfecs poden ser localment intensos, especialment a la Costa Brava, sud del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que en les últimes hores ha fet oficial el relleu en la direcció, ha activat algunes alertes. 

En concret, hi ha avisos de color groc a totes les comarques del litoral i prelitoral per possibles xàfecs forts al llarg de tot el dijous. També estan en alerta totes les comarques de les Terres de l’Ebre, la Garrotxa i Osona. Es poden acumular fins a 20 litres en tan sols mitja hora i alguna tempesta pot anar acompanyada de calamarsa o pedra de forma local.  Com que les zones on més plourà serà a l'Ebre i a comarques de Girona, també hi ha una alerta per acumulacions de fins a 100 l/m2 en aquests punts en tot l'episodi. 

Menys pluja però no fa net els propers dies

De cara a les properes jornades, el temps no fa net. Malgrat que vagin a la baixa els xàfecs, divendres fins el matí encara quedaran restes d’inestabilitat al sud de Catalunya, mentre que dissabte serà el dia segurament més tranquil i diumenge es repetirien nous ruixats. Tot plegat amb un cel mig ennuvolat i temperatures que van clarament a la baixa amb valors que es normalitzaran a finals de setmana amb més fred. La situació s’haurà d’anar seguint amb atenció perquè poden haver-hi canvis.