Diversos cotxes un dia de pluja

Temporal de pluja torrencial fins el matí de dilluns a tot Catalunya

Els aiguats, fruit de les restes de l’huracà ‘Leslie’, poden deixar més de 100 l/m2 en alguns punts, sobretot del litoral i prelitoral, amb autèntiques trombes d’aigua

El fort temporal de pluges torrencials que ha arribat la tarda de diumenge per Tarragona i Lleidaescombrarà tot Catalunya durant la  matinada, mentre que al matí marxarà per Girona. Els aiguats poden ser molt importants a qualsevol punt del territori, però sobretot al litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona. 

Aquest temporal és fruit de l’arribada a Catalunya de les restes de de l’huracà ‘Leslie’, que en la seva arribada a la península ha deixat 27 ferits i molts estralls a Portugal, així com vents de fins a 100 km/h a l’oest d’Espanya. La profunda pertorbació s’ha alimentat amb l’aigua calenta del mediterrani i impulsa vents de xaloc carregats de precipitacions fortes cap a casa nostra de mar cap a terra.

Les pluges aniran avançant des de Ponent i sud fins a llevant i el nord. A Tarragona i Lleida hi plourà ben bé fins la nit, mentre que a Barcelona i Girona les precipitacions començaran al vespre i nit fins a primera hora del matí de dilluns.

Per aquesta raó, s’ha activat l’alerta vermella per aiguats torrencials a Tarragona i gran part de Barcelona i Girona, ja que s’esperen xàfecs torrencials que poden deixar 40 l/m2 en 30 minuts i xifres finals d’entre 100 i 200 l/m2 en alguns punts. 

A més, el vent de xaloc bufarà amb força a prop de la costa amb ràfegues que, en algunes ocasiones, es mouran entre els 60 i 80 km/h, mentre que les onades poden superar els 3 metres d’altura. A més, no es descarta que algunes de les tempestes vagin acompanyades de pedra o calamarsa.

De cara a dilluns, un cop al matí hagi marxat la massa de precipitacions més important pel nord-est de Girona, quedarà un dia inestable amb núvols combinats amb clarianes. Al llarg del dia, sobretot a la tarda, seguiran caient alguns xàfecs o tempestes, però ja més dispersos i concentrats sobretot a punts de muntanya i del nord-est, sobretot al Prepirineu. Les temperatures baixaran força amb ambient de tardor. Màximes entre els 17º i 22º. 

Alerta vermella per pluja torrencial

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes de cara al temporal. Destaca, sens dubte, l’alerta vermella per aiguats de fins a 40 l/m2 o més en tan sols mitja hora a totes les comarques de Tarragona i gran part de les de Barcelona i Girona, especialment al litoral i prelitoral. La resta del país té avisos de color taronja i groc en aquest sentit.

També hi ha avisos per acumulació d’aigua de fins a 100 l/m2 o més. L’alerta és taronja bàsicament a tot el litoral i prelitoral, excepte gran part del de Girona, mentre que els de color groc afecten la resta de Catalunya, excepte la Vall d’Aran. A més, hi ha avisos per vent a tot el país i per mala mar  a tota la costa, excepte l’Alt Empordà.

En aquest sentit, Protecció Civil té activada l’alerta del Pla Inuncat a tot el territori de cara al fort temporal i dona consells per evitar ensurts a causa dels aiguats. Per la seva banda, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha fet una crida al llarg de diumenge als conductors perquè avancessin el seu retorn a casa després del cap de setmana llarg del Pilar per evitar problemes a les carreteres.

Pluja molt forta després de dies de precipitacions

Podríem dir que aquesta setmana plou sobre mullat a Catalunya. Hem tingut una setmana amb un temporal i xàfecs freqüents que han deixat en alguns casos quantitats al voltant dels 100 l/m2  i han remullat molt els boscos. Ara, tot el que caigui ja no serà absorbit per la terra, sinó que baixarà amb més facilitat rius i rieres avall, raó per la qual cal extremar encara més les precaucions si hem de sortir de casa i no apropar-nos a zones inundables.

De fet, el matí de diumenge ja han caigut xàfecs i alguna tempesta dispersos però intensos a punts del litoral i prelitoral, deixant autèntics aiguats locals al Baix Camp, Maresme, Girona o a la zona del Montseny. Abans que arribés el temporal a la tarda, ja havien caigut 72 l/m2 a L’Albiol, 66 a la Mussara, 63 a Sant Celoni, 51 a Cabrils o 28 a Mataró. Unes xifres que es veuran àmpliament superades.