Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen

18 de desembre, nova data clau per a Espanya en la segona onada de coronavirus

Els càlculs de l'exministre, Miguel Sebastián, diuen que si la corba segueix baixant arribarem als 25 casos d'incidència

Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen
Si el ritme de contagis segueix baixant, els espanyols podrien arribar aviat a l'objectiu fixat | ACN

Tot i el rècord diari de morts, que es corresponen amb el pic de contagis el passat 9 de novembre, sembla que per fi Espanya ha aconseguit estabilitzar la corba i deixar enrere el pitjor de la segona onada. 

Els experts assenyalen amb prudència que les restriccions al nostre país han funcionat, i apunten que caldrà aconseguir el repte d'evitar una tercera ona. Ara bé, les autoritats es troben amb un desafiament que té dos moments crucials: el pont de la Immaculada i les celebracions nadalenques. I entremig, una data marcada en vermell sobre la qual ha cridat l'atenció l'exministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, qui va exercir durant el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest, s'ha convertit en una de les veus més escoltades pels espanyols durant la pandèmia, ja que analitza diàriament les dades de forma detallada per a predir com evolucionarà la Covid-19 al nostre país.

L'exministre, de formació economista, ha pronosticat que si l'actual tendència a la baixa es manté, el pròxim 18 de desembre Espanya podria assolir l'objectiu de 25 casos per cada 100.000 habitants. Un llistó que va posar l'ONU i el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com a objectiu per a superar definitivament la segona onada de coronavirus. Segons ha manifestat a través del seu compte de Twitter, «les incidències acumulades van continuar la seva tendència ascendent, encara que a un ritme una mica més suau. Tot i això, la mitjana dels tres últims dies, amb una caiguda de gairebé 12 punts al dia, indica que, si es manté, s'aconseguiria l'objectiu en 24 dies, concretament el 24 de desembre».

[Tweet]1331409528710115331[/ tweet]

El passat 21 de novembre ja va afirmar que Espanya compliria el seu objectiu el 16 de desembre. Un objectiu que, d'altra banda, molts experts van acollir amb molt escepticisme.

Objectiu: 25 casos d'incidència

I és que el president Sánchez va fixar aquest llistó en un moment en què Espanya registrava una incidència acumulada de 348 casos per cada 100.000 habitants. Molts més casos dels que es considera el màxim risc, 250. En aquesta situació dramàtica, pensar en 25 casos era com menys arriscat. Gairebé impossible.

A diferència d'altres països del seu entorn, Espanya ha evitat aplicar restriccions més dràstiques com el confinament domiciliari. L'ombra de confinament de març va tornar a planejar durant diversos dies sobre el govern espanyol, però finalment es va decidir recórrer a altres opcions. I sembla que ha funcionat, perquè fa dies que els contagis estan baixant.

Però les defuncions segueixen a l'alça i batent nous rècords cada dia. Una situació estranya però habitual, ja que solen passar com a mínim 19 dies entre els primers símptomes i la mort. Per tant, els morts que ara apareixen a les estadístiques diàries correspon a les persones que es van encomanar durant el pic de la segona onada. Segons Miguel Sebastián, si la corba segueix baixant, el 18 de desembre podríem arribar a aquella xifra que va donar Sánchez davant la sorpresa de molts. Però l'exministre vol ser prudent: «Hem de ser disciplinats, conscienciar-nos al màxim».

Test d'antígens per Nadal

El mateix Sánchez va dir que «hi ha molt camí per recórrer» i que cal concentrar-se en evitar la tercera onada. Segons Miguel Sebastián, això s'aconseguirà «si se segueix un estricte programa de rastreig i testeig dels casos que es vagin detectant». «Per a això, caldria utilitzar totes les eines al nostre abast, com són l'anàlisi de les aigües residuals i el Radar Covid, que segueix sense funcionar en el nostre territori i que, en diverses versions, ha estat clau en molts països reeixits per la pandèmia fins al punt de no tenir segona onada», afirma l'expert.

Així les coses, també recomana utilitzar els tests massius per evitar un repunt dels contagis per Nadal: «Les proves PCR són cares, incòmodes i lentes. Però els tests d'antígens són ràpids, poden ser barats i seran accessibles si es permet que es facin en farmàcies amb totes les garanties necessàries».

«Un test d'antígens no et valdria per a totes les festes, però sí per tenir tranquil·litat en cadascuna de les reunions de Nadal-Nadal, Cap d'Any-Any, o en la de Reis per separat» assegura Sebastián, que recomana que qui vulgui tenir tranquil·litat, es faci 3 test d'antígens aquest Nadal, per això, demana que n'hi hagi màxima disponibilitat a les farmàcies.