Illa i les autonomies decidiran dimecres que ve si acorden un marc comú per Nadal

El ministre de Sanitat ha donat una setmana més per recollir opinions i s'ha mostrat preocupat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i Fernando Simón en una roda de premsa a la Moncloa
El govern espanyol ha compartit el balanç diari de la pandèmia a l'Estat | Europa Press

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes no han acordat restriccions comunes per a les festes de Nadal a la reunió d'aquest dimecres del Consell Interterritorial i han posposat la decisió per a la trobada de la setmana vinent. Salvador Illa, el ministre de Sanitat, ha explicat que en el cas que s'acordin criteris comuns, seran «recomanacions» que cada autonomia podrà adaptar a la seva situació.

Així ho ha anunciat en roda de premsa després de la trobada telemàtica. El ministre ha explicat que s'han donat una setmana més per poder recollir els diversos punts de vista. «Veurem si per al pròxim dimecres poden tenir algun tipus de conclusió sempre en el sentit de recomanar», ha dit. Així les coses, Illa també s'ha mostrat preocupat davant la proximitat de les festes nadalenques.

Per una banda, el ministre de Sanitat ha subratllat que d'acord amb els criteris comuns, serà cada autonomia la que haurà d'adoptar decisions com a autoritat delegada, i ha explicat que tot i que la majoria de comunitats demanen un marc comú, «el document requereix més feina.

Per altra banda, Illa ha volgut evitar haver-se de pronunciar sobre les mesures que ja han anunciat algunes autonomies, com les reunions de màxim 10 persones que han avançat Catalunya i Madrid. De fet, ha apuntat que la línia comuna amb les autonomies és «la de la preocupació» i de demanar «sensatesa i prudència» durant aquest Nadal, el qual sembla que serà molt diferent d'altres anys.

Només aquest dimecres, les comunitats autònomes han notificat al Ministeri de Sanitat 10.222 nous casos de COVID-19, 5.400 d'ells diagnosticats en les últimes 24 hores. A més, la incidència acumulada en els últims 14 dies per 100.000 habitants se situa en 340, enfront de 362 ahir i 452 el dimecres passat. «Portem més d'una setmana amb descensos, però continuem estant en nivells preocupants i no cal baixar la guàrdia ja que continuen sent xifres preocupants», ha asseverat el ministre de Sanitat, per a demanar als ciutadans «sensatesa i prudència» de cara al pròxim mes de desembre i Nadal.

Presència de la comissària de Salut de la UE

La comissària europea de Salut, Stella Kyriades, ha participat telemàticament a la reunió del Consell, i ha assegurat que tots els estats membres de la Unió Europea tindran la vacuna al mateix temps. Així les coses, ha volgut recordar que la distribució es farà de forma equitativa i d'acord amb la població de cada país. També ha enviat un missatge de tranquil·litat sobre la seguretat de les vacunes, ja que tindran l'autorització de l'Agència Europea del Medicament, i ha reconegut l'esforç de la societat espanyola contra la pandèmia.

Repartiment de 15 milions de mascaretes

Finalment, la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha explicat que el govern repartirà 15 milions de mascaretes a entitats locals i ONG. 7,2 seran per a municipis i 7,8 per a ONG. Aquest repartiment es realitzarà a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i de les ONG i se suma al realitzat entre els mesos de maig i novembre, la qual cosa suposa un lliurament total d'uns 38,5 milions de mascaretes en total.

Darias ha assegurat: «Estem convençuts de la importància de les entitats locals i la gran labor que realitzen, d'aquí l'esforç que està realitzant el Govern d'Espanya per acostar-los aquesta quantitat tan important de màscares». A més, ha informat que es donaran unes 7,8 milions de màscares per a les persones més vulnerables, a través de Càritas. Creu Roja i Cermi. «Sense el compromís d'aquestes organitzacions res seria igual», ha resolt


Comentaris

envia el comentari